zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Hoe ga jij om met deze 6 vooroordelen over solo-reizigers?

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Solo reizen is een unieke ervaring waar zowel voor- als nadelen aan kleven. Voor mij wegen de vele voordelen niet op tegen de nadelen van het alleen reizen.

Een van de (overkomelijke) nadelen van het solo reizen, zijn de vooroordelen waarmee je te maken kunt en zult krijgen, zowel van mensen in Nederland als de locals op de plek van je bestemming. Deze bijvoorbeeld:

#1 Alleen reizen is eenzaam

Ik kan me momenten herinneren dat ik mezelf in Nederland bevond, tussen vrienden op geweldige locaties en me toch eenzaam voelde. Eenzaamheid is  een gevoel dat los staat van locatie, gezelschap of activiteit.

Wie alleen op reis gaat, zal net als elk ander mens momenten van eenzaamheid ervaren. Die momenten kunnen soms heftiger zijn dan je misschien gewend bent en ook langer duren, simpelweg omdat je als solo-reiziger nu eenmaal genoeg tijd hebt om emoties intensiever te beleven en verwerken.

Hoe zit dat bij mij?
Eenzaamheid is voor mij geen vies woord. Het overkomt me soms op totaal onverwachte momenten en ik sta het dan gewoon toe.

#2 Solo reizigers zijn “zielig”

“Oh, you are all alone”, zegt de serveerster wanneer ik mijn ontbijt bestel….De toon van haar woorden spreekt boekdelen.

In Nederland is het niet vreemd om alleen een bar, disco of andere gelegenheid binnen te stappen, maar in het buitenland is dat soms heel anders. Uitgaan is dan vooral een groepsgebeuren. Een biertje drinken of een disco bezoeken, een dagje naar het strand of lekker relaxen op het grasveld van het lokale park, doe je met vrienden en niet alleen.

Hoe ga ik daarmee om?
Zolang ik mijzelf niet als zielig ervaar, is er geen enkel probleem. Beeldvorming bij anderen, laat ik voor wat ze zijn: Wat heb ik eraan om uit te leggen dat ik alleen ontbijten juist hartstikke fijn vind? Nee! Ik doe zelden een poging beeldvorming bij anderen te veranderen. Dat kost me teveel energie en die bewaar ik liever voor betere doeleinden.

#3 Solo reizigers hebben geen vrienden

Ondanks dat het tegenovergestelde vaak het geval is, denken anderen vaak dat solo-reizigers gedwongen zijn alleen te reizen omdat ze geen vrienden hebben.

In Nederland (of in het westen) heeft men vaak nog wel de gedachte dat alleen reizen stoer is of een uiting van zelfstandigheid. In het buitenland is het een gangbare gedachte dat het maken van uitstapjes of reizen voor je plezier, een groepsgebeuren is: met familie, vrienden of in verenigingsverband….maar zeker niet alleen.

Hoe zit dat bij mij?
Vriendschappen in Nederland zijn door de jaren heen wat verwaterd en alleen met een selecte groep mensen heb ik regelmatig contact. In het buitenland maak ik eigenlijk altijd wel snel nieuwe contacten, waarbij er altijd wel 1 of 2 uitgroeien tot hechte vriendschappen.

#4 Solo reizigers zijn op de vlucht

Doorgaans is solo-reizen een zeer bewuste keuze die men alleen kan maken, wanneer men vrij is van allerlei verplichtingen. Vluchten voor familiekwesties, geldschulden of justitie komt natuurlijk sporadisch voor, maar staat onderaan het lijstje van belangrijkste redenen om Nederland te ontvluchten.

Hoe zit dat bij mij?
Ik ben inmiddels ruim 12 jaar uit Nederland en zou niet meer terug willen.De gedachte aan een terugkeer naar Nederland geeft me al koude rillingen. In die zin, ben ik dus misschien op de vlucht voor het bekende, het gewende en het leven dat ik nu simpelweg niet meer zou kunnen leven.

#5 Solo reizigers zijn op zoek naar zichzelf

De meeste solo-reizigers zijn juist niet op zoek naar zichzelf maar naar anderen of ‘iets’; anders. Soul-searchen kun je immers ook in een hutje op de Veluwe doen. Solo-reizigers willen lol maken, meer van de wereld zien, andere culturen ontdekken of gewoon een tijdje iets heel anders doen dan normaal.

Soul searching is \echter onvermijdelijk wanneer je alleen op reis gaat. Doordat je in andere culturen terechtkomt, andere mensen ontmoet en op onbekende locaties verblijft, zul jezelf nóg beter leren kennen en nieuwe inzichten opdoen. Die nieuwe inzichten en kennis zullen tot verandering leiden in de manier waarop je denkt, leeft en omgaat met de wereld om je heen.

Hoe zit dat bij mij?
De eerste twee jaren na mijn vertrek uit Nederland waren simpelweg toppers!. Elke dag bracht wel een unieke, bijzondere of leerzame ervaring. Na twee in den buitenlanden, voelde ik me als een verbeterde versie van mijzelf: Michel 2.0

#6 Solo reizigers zijn vrijgezel

“Wie een partner heeft, laat die toch zeker niet thuis!”

Best een logische gedachte, althans voor mensen die 2 of 3 weken per jaar op vakantie gaan en er niet aan moeten denken om langer van huis weg te zijn. Maar alleen op reis en je partner achterlaten komt vaker voor dan men zou denken en daar zijn hele goede redenen voor, bijvoorbeeld:

  • De partner heeft een baan die het niet toelaat langere tijd onderweg te zijn;
  • De partner vind zijn.haar leven in Nederland prima en heeft totaal geen behoefte om op reis te gaan;
  • De partner is mantelzorger voor een familielid en kan niet voor langere tijd op reis;
  • De partner is bezig aan een studie en moet die eerst afronden voordat hij/zij mee kan reizen.

Veel solo-reizigers hebben een relatie, al dan niet in Nederland, maar zijn prima in staat het reizen te combineren met het in standhouden van een relatie.

Hoe zit dat bij mij?
Het hebben van een relatie is voor mij geen primaire levensbehoefte. Ik ben er niet naar op zoek en sluit het ook niet uit. De manier waarop ik invulling geef aan mijn leven zorgt ervoor dat de meer intieme momenten waaraan ik wel behoefte heb, in voldoende mate aanwezig zijn. Dat zorgt voor een balans waarbij ik me goed voel, terwijl ik niet het idee heb, iets te missen.

#7 Solo reizigers zijn op zoek naar seks

Mensen die solo reizen, hebben daar vaak een zeer specifieke reden voor.  Seks is (meestal) een van de laatste dingen waarmee zij zich bezighouden. Solo-reizigers zijn zich meestal een tikkeltje meer bewust van de veiligheidsrisico’s die het solo-reizen met zich meebrengt. Voor vrouwelijke reizigers zullen die risico’s overigens wat hoger zijn dan voor mannelijke reizigers.

Hoe zit dat bij mij?
Ik ben niet op zoek naar seks maar ga het ook niet uit de weg.

Omgaan met vooroordelen

In 2006 vertrok ik voor 2 jaar naar de Malediven: een 100% moslimland. Seks voor het huwelijk is niet is toegestaan en homoseksualiteit is strafbaar. Een paar dagen voor mijn vertrek realiseerde ik me dat ik dus 2 jaar lang geen seks zou gaan hebben! De praktijk was heel anders….. en zo verdween een van mijn eigen vooroordelen.

Mensen die veel reizen, zullen niet alleen geconfronteerd worden met vooroordelen van anderen, maar ook eigen vooroordelen.

Zelf heb ik gemerkt dat ik mezelf meer bezighoud met de vraag hoe ik de wereld zie en ermee omga, dan dat ik me afvraag hoe anderen mij zien. Ik ben niet snel geneigd pogingen te ondernemen om vooroordelen die bij anderen leven, bij te stellen. Vooral, omdat de ervaring heeft geleerd dat vooroordelen pas echt veranderen door persoonlijke ervaringen en observaties.

REAGEREN KUN JE LEREN!
Beter omgaan met de vooroordelen die je tijdens het solo-reizen tegenkomt, lees dan het artikel “Assertief reageren en toch aardig en vriendelijk overkomen!”

 

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...