zaterdag, juni 15, 2024
No menu items!

18 Voordelen wanneer je alleen ontbijt, luncht en dineert

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Alleen eten…. veel mensen doen het liever niet. Omdat het lijkt op te vallen, omdat het ongezellig lijkt of omdat het echt kwebbels zijn die gewoon iemand MOETEN hebben om tegen aan te brabbelen.

De Nederlandse maatschappij wordt steeds individualistische, dus hier en daar ontkomen we er niet aan.  Alleen eten is namelijk hartstikke gezond en zorgt ervoor dat je de maaltijd geheel in eigen stijl tot je neemt.

#1 Alleen eten is efficiënter

Je hoeft niet te discussiëren over waar je gaat eten, wat je gaat eten of met welk drankje de maaltijd wordt weggespoeld. Je bepaalt alles helemaal in je uppie en niets is meer efficiënter dan iets alleen beslissen.

#2 Je bent je meer bewust van wat je eet

Samen eten, betekent vaak dat de maaltijdkeuze mede gebaseerd is op wat je tafelgenoten eten, hoe ze over eten denken en of het voedsel van je voorkeur bij hen in de smaak zal vallen. We willen het misschien niet, maar wat je eet, wordt mede bepaald door onze omgeving. Wie alleen eet, heeft daar geen last van.

#3 Je eet in je eigen tempo

Dat kan heel snel zijn of juist tergend langzaam. Er is niemand die je op de vingers kijkt en je hoeft je tempo aan niemand aan te passen.

#4 Je kunt jezelf eens goed verwennen

Dat kan in de vorm van gekke combinaties, een uitgebreide maaltijd of door aan het eind niet een, maar drie toetjes weg te werken.

#5 Je geniet meer van de maaltijd

Afgezien van enige vorm van tafelmanieren om andere gasten van het restaurant tegemoet te komen, heb er geen enkele sociale verplichtingen. Je hoeft met niemand te kletsen en wordt niet gedwongen tot het bekijken van weer een facebook bericht,

#6 Je hoeft niet te luisteren naar (saaie) verhalen

Weer dat verhaal over dat bezoek aan blablabla of weer een mening over hoe het voedsel dat in Nederland zo anders, beter, lekkerder of duurder is.

#7 Je bepaalt zelf hoeveel je eet

Twee porties rijst of nog een milkshake naar binnenwerken is geen probleem wanneer je alleen eet. Niemand die je vermanend zal toespreken en niemand die ongeduldig met z’n vingers op tafel tikt. Lekker veel of juist minimalistisch, wie alleen eet, heeft het helemaal voor het zeggen.

#8 Je kunt je smartphone de gehele maaltijd lang gebruiken

eten en bellen tegelijk
Leef je uit, niemand die er zich aan zal storen

Geen last van irritante tafelgenoten die elke drie minuten hun smartphone oppakken en weer zo nodig een bericht, een reactie, een retweet of foto van het eten de wereld in moeten sturen.

Bén jij echter zo’n irritante tafelgenoot, en eet je alleen, dan is er niemand die je dat impliciet of expliciet kwalijk zal nemen. Lepel op rechts, smartphone op links en gáán!

#9 Je bepaalt zelf wat je eet

Hamburgers, friet met een bagger mayonaise, verse hond, gegrilde kat, knapperige slangetjes of een sappige spin….wie alleen eet kan zich ongegeneerd volproppen met whatever de smaakpapillen wensen.

#10 Je bepaalt zelf wanneer je eet

Neem je het ontbijt liever rond een uur of 2 in de middag, dan is er bij alleeneters geen haan die daarnaar kraait. Je bepaalt zelf wanneer je uit bed rolt en aanschuift aan de ontbijttafel, tenminste als het hotel of het restaurant je ontbijtwens ook in de middaguren kan vervullen.

#11 Je drinkt minder alcohol

Alleen drinken is voor doorgewinterde alcoholisten, dus wie alleen eet, drinkt automatisch minder alcohol.

#12 Je kunt even rustig nadenken

Je hebt geen last van luidruchtige of kwebbelende tafelgenoten en kunt even lekker de tijd nemen om je gedachten de vrije loop te laten. Denk na over wat er die dag allemaal kan, mag, moet of zal gaan gebeuren. Fantaseer wat in het wilde weg of gebruik de tijd om kopen door te hakken.

#13 Je geeft minder geld uit

Samen eten kost meer, alleen eten. Het is immers zo gezellig, dus we nemen nog een broodje, drankje, toetje en de rekening wordt gedeeld, dus meer dan eens betaal jij het ei of een deel van het tweede bak koffie van je tafelgenoot  Daarnaast is het een feit dat wanneer je alleen eet, je de prijzen op de menukaart kritischer bekijkt, dan wanneer je in gezelschap eet.

#14 Je kunt eens goed om je heen kijken en luisteren

Wie alleen eet, lijkt automatisch toestemming te hebben om lekker ongegeneerd om zich heen te kijken. Wie zich in gezelschap bevindt, komt daar minder makkelijk mee weg.

#15 Je kunt wat lezen

Wie geen zin heeft om gedachten de vrije loop te laten, kan kiezen voor de structuur van een goed verhaal. Heerlijk wegdromen in een boek of podcast en ondertussen wat pondjes kweken.

#16 Je wordt gerespecteerd

Je moet het toch even durven: in je uppie een complete maaltijd in een restaurant wegwerken. De meeste mensen vinden het ‘gezellig’ om samen te eten. Wie alleen eet, oogst daarom respect en bewondering.

#17 Je kunt alles dat je wilt weten aan de ober vragen

Wat zou er toch allemaal in die salade zijn gemikt? Wie alleen eet, heeft alle tijd om daar eens met de dienstdoende ober over te discussiëren. Je hoeft niet bang te zijn voor reacties van tafelgenoten in de trend van: “Wist je dat niet” en het levert soms hele leuke gesprekken op.

#18 Je kunt geinige combinatie bestellen

“Vind je dat lekkuuur???“, zal je niet te horen krijgen, dus leef je uit! Er is niemand die je aan zal staren of na zal wijzen. Geen verhalen bij terugkeer in Nederland over die achterlijke combinaties die jij bij de maaltijden wegwerkte. Het is jouw feestmaal en je eet precies wat je denkt te willen.

Alleen eten is tof!

Het is goedkoper, relaxter en het bespaart je enorm veel geld. Heb je toch behoefte aan tijdelijk gezelschap? Maak dan een praatje met de ober, serveerster, de kok of de eigenaar van het restaurant.

Of knoop een gesprek aan met de mensen aan het tafeltje naast je zitten. Let er wel op dat die mensen zich in gezelschap van anderen bevinden!

Want mensen die alleen eten, hebben wel wat beters te doen.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...