zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Je Visum Voor Sri Lanka Met 2 Tot 5 Maanden Verlengen

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Wie het echte Sri Lanka wil ontdekken en misschien zelfs een paar dagen strand wil combineren met het verkennen van de prachtige omgeving, heeft waarschijnlijk aan het visum dat 30 dagen geldig is niet voldoende. Goed nieuws, want in Sri Lanka is het redelijk eenvoudig om je toeristenvisum met 2 maanden of, bij uitzonderingen, zelfs 5 maanden te verlengen. Je kunt dus in theorie maximaal 6 maanden verblijven met hetzelfde toeristenvisum.

[wp_ad_camp_1]

Waar kan ik mijn visum voor Sri Lanka verlengen?

Je toeristenvisum kan maar op 1 locatie in Sri Lanka worden verlengd, namelijk het Ministerie van Immigratie en Emigratie. Dit ministerie was tot 2016 gevestigd in Colombo, maar is inmiddels verplaatst naar Battaramulla, een klein plaatsje, net buiten Colombo.

Ministerie van Migratie & Immigratie Sri Lanka
Gebouw van het nieuwe Ministerie van Migratie & Immigratie in Batteramulla.

Hoe kom ik in Battaramulla?

Vanuit Colombo ben je met de bus in ongeveer 40-50 minuten in Battaramulla. De busrit  kost je tussen de 30 en 50 roepies. Er rijden verschillende bussen naar dit plaatsje, waaronder buslijn 190 (vanaf Colombo Fort Station) en buslijn 177 (vanaf Galle Face Colombo).

Een rit met de tuktuk kost je ongeveer 700 roepies en duurt 30-40 minuten. Zorg dat je een meter tuk-tuk neemt, anders is de kans groot dat je het dubbele of zelfs meer kwijt bent.

De weg vragen naar het Ministerie van Immigratie & Emigratie

Wanneer je de weg vraagt of tegen een tuktuk driver wil zeggen dat je naar het Ministerie van Immigratie & Emigratie wilt, gebruik dan de term ‘passport office’.  Gebruik je de officiële naam, dan zullen weinig mensen weten wat je daarmee bedoelt. Let er ook op dat misschien niet iedereen weet dat het ministerie in 2016 is verhuisd van Colombo naar Battaramulla.

Zeker wanneer je een tuktuk neemt is het verstandig de chauffeur eerst te vragen waar het paspoort office is. Gebruikt hij de naam Battaramulla, dan weet je dat hij goed zit. Zegt hij Colombo, neem dan een andere tuktuk. Kans is groot dat hij niet weet dat het ministerie is verhuisd of dat hij gewoon een extraatje wil verdienen door je eerst naar de verkeerde locatie te brengen.

Procedure visumverlenging?

Je hebt een formulier nodig dat je kunt downloaden op de website van het Ministerie van Immigratie & Emigratie. Het formulier is ook te verkrijgen op het ministerie zelf. Je hebt twee recente pasfoto’s nodig. Deze kun je net buiten het gebouwd van het ministerie voor een paar dollar laten maken. Neem je eigen pen mee en natuurlijk je paspoort niet vergeten.

Het verlengen van je visum is niet gratis, dus neem voldoende geld mee. Je kunt contant betalen (geen dollars, alleen roepies) of met een credit card.

Hoeveel kost het verlengen van je toeristenvisum?

Voor het verlengen van je visum voor 2 maanden, betaal je 7500 roepies. Dit is ongeveer ongeveer 50 euro. Het maximaal aantal maanden dat je als toerist in Sri Lanka mag verblijven, is 6 maanden. Wil je jouw visum niet met 2 maar 5 maanden verlengen, dan wordt aangegeven dat dit bij uitzondering mogelijk is. Zelf heb ik hier ook eenmaal zonder enkel probleem gebruik van gemaakt.

Wil je de maximale 5 maanden gebruiken, dan betaal je 2 keer de kosten voor het normale verlengen + een extra belastingtoeslag van 10.0000 roepies. In totaal ben je dan zo’n 170 euro kwijt.

In de afgelopen tien jaar heb ik Sri Lanka regelmatig bezocht en eenmaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid mijn visum met 5 maanden te verlengen. Ik had toen niet de indruk dat men hier erg moeilijk over deed. Mij werd de reden van verlenging gevraagd en na mijn antwoord volgde gelijk een handtekening met toestemming.

Hoe verloopt het aanvraagproces voor een visumverlenging?

Wanneer je aankomt bij het Ministerie van Immigratie & migratie doe je er verstandig aan gelijk te vragen naar de visumafdeling. Het is een groot gebouw en de afdeling is lastig te vinden. Heb je het formulier niet gedownload van de website, vraag er dan een aan de balie en vul deze in.

Stap 1
Het formulier wordt erst nagekeken door een immigration officer. Mijn ervaring is dat deze, zeker bij westerse toeristen, zonder blikken en blozen zijn handtekening zet en binnen een minuut sta je weer buiten. Je moet dan naar een andere hal om het formulier af te geven.

Stap 2
Lever het formulier in aan hetzelfde loket als waar je later de visum fee moet betalen. Daar krijg je een ticket met een nummer.

Stap 3
Wanneer je nummer wordt omgeroepen (lees: een mannetje schreeuwt het nummer onverstaanbaar door de zaal heen), krijg je het formulier terug met een goedkeuring en het visumbedrag dat betaald moet worden. Daarmee ga je terug naar het betaalloket. Je levert het formulier in en betaalt de visum fee.

Stap 4
Daarna is het weer wachten op het mannetje dat jouw nummer oproept en ontvang je het paspoort terug met daarin de visum verlengsticker en ben je klaar.

Tips bij het verlengen van je visum

Het verlengen van je Sri Lankaanse visum is eigenlijk een simpel proces. Trek er wel gerust een dag voor uit, want alles gebeurt op dezelfde dag. Je hoeft dus niet op een andere dag terug te komen om je paspoort op te halen.

Zorg dat je op tijd bent!

De visumafdeling is geopend van 8 uur in de ochtend en tot 13:30 kun je het aanvraagformulier inleveren. Zorg ervoor dat je vroeg aanwezig bent, want zoals gezegd neemt het hele proces ongeveer 4 uur in beslag.

Verleng je visum zodra je in de buurt van Colombo bent

Het is echt de enige plek waar je als toerist terecht kunt, dus als je van plan bent langer dan 30 dagen te in Sri Lanka te verblijven, wacht niet te lang en verleng je visum bij voorkeur direct na aankomst in Sri Lanka.

Blijf niet langer in Sri Lanka dan het visum toestaat

Blijf je langer in Sri Lanka dan je visum toestaat, dan ben je strafbaar. Je loopt het risico gearresteerd te worden, een hoge boete te krijgen en het kan zelfs gebeuren dat je voor een aantal jaren Sri Lanka niet meer in mag. Wees dus wijs: verleng je visum of zorg dat je op tijd het land uit bent.

In persoon of laten doen?

Het verlengen van je visum hoeft niet dor jouzelf in persoon te worden gedaan. Je mag dus iemand andere (een gids bijvoorbeeld) voor jou het visum laten verlengen. Het proces is hierbij hetzelfde, maar zorg er wel voor dat er in dat geval niets aan te merken is op de pasfoto’s en de informatie op het formulier.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...