zaterdag, juni 15, 2024
No menu items!

Alles Dat Je Moet Weten Over Je Visum Voor Sri Lanka

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Voor een bezoek aan Sri Lanka is een visum vereist dat je het best online kunt aanvragen. Visa-on-arrival is ng wel beschikbaar, maar de Sri Lankaanse overheid wil het liefst dat toeristen het visum online aanvragen. Het zal denk ik niet al te lang meer duren voordat de mogelijkheid om toch een visa-on-arrival te verkrijgen, zal worden afgeschaft.

Het visum is aan te vragen via de officiële website van de Sri Lankaanse immigratiedienst en kost voor Nederlanders en Belgen 35 dollar, plus een paar dollar transactiekosten. Voor kinderen onder de 12 jaar is een visum gratis.

Geldigheid visum

Je visum voor Sri Lanka is een meervoudig visum en 30 dagen geldig. Je mag dus binnen deze 30 dagen het land verlaten en terugkeren, zonder dat je het visum opnieuw hoeft aan te vragen.

Visum verlengen

Officieel kan het visum met twee maanden verlengd worden en in noodgevallen zelfs tot zes maanden. Zelf heb ik van de laatste mogelijkheid eenmaal gebruik gemaakt en daarbij werd alleen de reden van verlenging gevraagd. Hierbij kreeg ik niet de indruk dat men moeilijk doet over verlenging tot 6 maanden. De immigratiebeambte vroeg me waarom ik langer wilde blijven en tekende vervolgens zonder blikken of blozen, na een antwoord van vijf woorden, zonder probleem mijn aanvraag.

Meer informatie over het verlengen van je visum lees je in het artikel: ‘Geniet nog langer van je vakantie in Sri Lanka en verleng je visum met 3 tot 6 maanden‘.

Langer blijven dan je visum geldig is

Een zogenaamde ‘overstay’ waarbij ej langer in Sri Lanka blijft dan het visum toestaat, is strafbaar. De kans is groot dat je en boete krijgt, gedeporteerd wordt of zelfs in de gevangenis belandt. Niet doen dus en op tijd je visum verlengen of het land verlaten.

Mag ik werken op een toeristenvisum?

NEE en hieronder valt ook vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger volstaat meestal een businessvisum (afhankelijk van de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk gaat doen) en voor betaald werk heb je naast een businessvisum ook een werkvergunning nodig. Ook het businessvisum kan online worden aangevraagd en kost 40 dollar, plus wat extra dollars transactiekosten.

Heb ik een visumbureau nodig?

NEE, absoluut niet. Visumbureaus rekenen gemiddeld 25 euro extra voor het aanvragen van een visum en dat is voor een Sri Lankaans visum echt weggegooid geld. Vraag gewoon zelf je visum aan.

Je paspoort verloren?

Geen probleem, nou ja, voor wat je visum betreft. In Sri Lanka is een Nederlandse ambassade die een noodpaspoort voor je kan regelen. Je zult wel aangifte moeten doen bij de lokale politie en waarschijnlijk een extra bezoek moeten brengen aan de immigratiedienst in Battaramulla.  Dit is de enige locatie in Sri Lanka waar men gegevens kan nakijken en wijzigingen kunnen aanbrengen ten aanzien van je visum.

Heb ik een doorreisdocument nodig?

JA, naast een paspoort dat minstens nog 6 maanden geldig is, moet je een doorreisdocument (bijvoorbeeld een retourticket) kunnen overleggen. De vliegmaatschappij zal dit doorgaans controleren, maar het is mij ook overkomen dat de immigratiedienst om mijn retourticket vroeg. Heb je geen retourticket, lees dan het artikel ‘Zo omzeil je de retour-doorreisregel, wanneer je vliegt op een enkele reis

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...