zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Alles Dat Je Moet Weten Over Je Visum Voor Cambodja

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Voor Cambodja heb je een visum nodig dat je het zowel bij aankomst in Cambodja (visa on arrival) als online kunt regelen. Een toeristenvisum kost 30 dollar (online iets meer) en is geldig voor 30 dagen. Een toeristenvisum kan eenmaal met 30 dagen verlengd worden.

Wil je langer in Cambodja blijven, dan doe je er verstandig aan een E-businessvisum aan te vragen. De letter E staat in dit geval niet voor ‘Electronic’ maar is de categorie waarin dit visum is ingedeeld. Je kunt dit E-businessvisum alleen aanvragen bij aankomst, dus niet online. Dit E-businessvisum kan vanuit Cambodja steeds opnieuw met 1 of 3 maanden verlengd worden. Met een E-businessvisum hoef je in theorie nooit Cambodja meer uit om je visum te verlengen, wat vrij uniek is.

Visum online aanvragen

Voor het online aanvragen van een visum, heb je geen dure visumdienst nodig. je regelt dit gewoon zelf via de officiele website van de Cambodjaanse Immigratiedienst

Het aanvraagproces is vrij recht-toe, recht- aan. Je hebt een digitale pasfoto nodig en na betaling ontvang ej meestal direct je visumbevestiging. Deze geef je bij aankomst af aan de immigratiebeambte en hij/zij plaats vervolgens een prachtige sticker in je paspoort!

Langer blijven dan je visum toestaat

Langer blijven dan je visum toestaat (een zogenaamde overstay) is in Cambodja niet direct een probleem, maar kan wel een kostbaar grapje worden. Per dag dat je langer in Cambodja verblijft dan je visum toestaat, dien je namelijk 10 dollar af te rekenen. In de eerste 30 dagen nadat je visum verloopt, ben je volgens de Cambodjaanse wet niet starafbar. Je rekent af en kunt zonder probleem het land verlaten.

Overschrijd je deze 30 dagen, dan ben je strafbaar. Je loopt het risico gearresteerd te worden, dient de boete te betalen en wordt vervolgens gedeporteerd. Hierbij kan het zijn dat je Cambodja voor een bepaalde tijd niet meer in mag.

Meld je jezelf bij de immigratiedienst (of aan de grens) dan mag je de boete afrekenen en dien je binnen 7 dagen het land te verlaten. In dat geval zal een inreisverbod meestal niet worden opgelegd.

Je visum verlengen

Je kunt je visum voor Cambodja verlengen bij het hoofdkantoor van de immigratiedienst in Phnom Penh, maar makkelijker is het om dit door een reisagent te laten verzorgen. Je geeft dan je paspoort aan hen af, betaalt het visumbedrag plus een vergoeding voor de agent.

De meeste expats volgen deze werkwijze, omdat zelf aanvragen vaak zeer tijdrovend is en meerdere dagen in beslag kan nemen.

 

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...