zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Wat Is Het Verschil Tussen Zoeksites en Boekingssites?

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Het zoeken naar een vliegticket dat naadloos aansluit op je persoonlijke voorkeur, enigszins betaalbaar is en makkelijk en snel te boeken is, kan een behoorlijk dagtaak zijn. Zeker wanneer je niet goed weet op welke zoeksites je het best kunt beginnen en wat nu precies de verschillen tussen al die zoek- en boekingssites zijn.

In dit artikel vind je een overzicht specifieke kenmerken van een aantal grote en bekende zoekmachines en boekingswebsites voor vliegtickets. Ik begin dit artikel echter met een korte uitleg over de belangrijkste verschillen tussen zoek- en boeksites.

Verschil tussen zoek- en boekingssites

Het lijkt er misschien op dat er weinig verschil zit tussen al die verschillende ticketwebsites, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. Wie de verschillen kent, zal in staat zijn sneller te bepalen welke zoekmachine het best aansluit op jouw persoonlijke omstandigheden.

Zoeksites voor vliegtickets

Op een zoeksite kun je dus niet direct boeken. De website verzamelt gegevens, toont beschikbare tickets en verwijst bezoekers door naar boekingssites of de website van de vliegmaatschappij.

Skyscanner
Skyscanner en Kayak zijn mijn favoriete zoeksites

Met die verwijzingen verdienen zij hun omzet. Elke keer wanneer een bezoeker een aanbevolen vliegticket op een zoeksite volgt en vervolgens boek op een andere website, ontvangen zij daarvoor een commissie.

Voordelen van zoeksites

Het grootste voordeel is dat zoeksites vaak veel meer data tot hun beschikking hebben dan boekingssites. Ze halen prijzen op uit allerlei databases.

Sommige zoeksites specialiseren zich op het aanbieden van de goedkoopste tickets, andere zijn weer meer geschikt voor het vinden van gecombineerde vluchten. Gebruik je de juiste zoeksite, dan is de kans dus groter dat je sneller het juiste ticket weet te vinden.

Nadelen van zoeksites

Nadeel van zoeksites is dat prijzen en vluchtgegevens niet altijd actueel zijn. Wanneer de prijs van een ticket omhoog of omlaag gaat, dan duurt het even voordat die data is gesynchroniseerd met de bestaande data van de zoeksite.

Hierdoor komt het regelmatig voor dat je een ticket vind op een zoeksite en bij de boekingssite de melding krijgt dat het ticket niet meer beschikbaar is of dat de prijs hoger of lager is.

De werkelijk prijs, beschikbaarheid en kosten worden pas duidelijk nadat je bent doorverwezen naar de boekingssite.

Vliegtickets boekingssites

Op een boekingssite kun je niet alleen je vliegticket zoeken, maar ook direct boeken. Zij hebben vaak contracten afgesloten met individuele vliegmaatschappijen die hen van actuele data voorziet.

Kiwi
KIWI.com is een van mijn favoriete boekingssite.

Soms hebben zij voor bepaalde routes of bij specifieke maatschappijen vliegtickets in bulk aangekocht, waardoor zij de mogelijkheid hebben met prijzen te stunten.

Voordelen boekingssites

Zoals gezegd is de data die wordt getoond op boekingssites actueel. De prijs die wordt weergegeven, is de prijs die je daadwerkelijk betaalt. Daar staat tegenover dat boekingssites minder data tot hun beschikking hebben dan bijvoorbeeld de zoeksites.

Zij moeten immers met vliegmaatschappijen contracten afsluiten en dat moet ook wat opleveren. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom je op sommige boekingssites geen vluchten van sommige budgetmaatschappijen weergeven.

Nadelen boekingssites

Boekingssites verdienen soms ook wel inkomsten via een commissiestructuur en brengen kosten in rekening voor het reserveren van het vliegticket. Daarnaast bieden zij klanten vaak extra diensten aan, zoals een reisverzekering. Je betaalt dus altijd een toeslag op de ticketprijs. Iets dat niet het geval is, wanneer je direct boekt via de website van de vliegmaatschappij.

Een ander nadeel is, dat wanneer je boekt via een boekingssite, je klant bent van de boekingssite en niet direct van de vliegmaatschappij waar je uiteindelijk mee vliegt.

Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, behalve wanneer zich  vertragingen of calamiteiten voordoen. In die gevallen zijn klanten van een vliegmaatschappij vaak beter af dan wanneer je hebt geboekt via een boekingssite.

Ben je klant van de vliegmaatschappij, dan zul je bijvoorbeeld voorrang krijgen bij het toewijzen van een vervangende vlucht bij vertraging.

Waar kun je het beste zoeken en boeken

De beste zoekmethode is een combinatie van verschillende websites te gebruiken. Zelf begin ik vaak met een snelle blik op ticketprijzen via zoeksites. Omdat ik flexibel ben in mijn tijd, loont het voor mij om hierbij verschillende data te bekijken.

Voor vliegtickets die de moeite waard zijn, volg ik de verwijzing naar de boekingssite en controleer ik of de prijs inderdaad overeenkomt met die op de zoeksite. Is dat het geval, dan controleer ik altijd voor de zekerheid nog even de website van de vliegmaatschappij zelf. Dat heeft me meer dan eens behoorlijke voordelen opgeleverd.

Vliegtickets van budgetmaatschappijen zoals Ryanair en AirAsia zijn op de website van de maatschappij zelf, meestal altijd voordeliger.

Zoeksite > Boeksite > Vliegmaatschappij

Boeken via de website van de vliegmaatschappij heeft altijd mijn voorkeur. Mocht er iets misgaan tijdens de reis, dan is informatie en ondersteuning makkelijker te vinden. Door het direct boeken bij de luchtvaartmaatschappij, vermijd je ook de soms belachelijk hoge reserveringskosten die boekingssite soms berekenen.

Meer Over Vliegtickets
#1
 34 Feiten, Mythes, Tips & FAQ Over Goedkope Vliegtickets
#2 Vliegtickets Tips & Trucs
#3 Mijn Favoriete Websites Voor Het Vinden Van Vliegtickets (en meer!)

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...