zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Wanneer moet ik mijzelf uit laten schrijven uit de BRP / GBA?

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

De Nederlandse overheid is nog lang niet zover dat er ook voor Digital Nomads pasklare oplossingen zijn ontwikkeld, laat staan specifieke regelgeving. Dat is best te begrijpen, aangezien het begrip Digital Nomad nog vrij nieuw is en verhoudingsgewijs niet zo heel veel Nederlanders ermee te maken krijgen.

Zolang er geen aparte regelgeving is voor Digital Nomads, zullen we het met bestaande wetgeving moeten doen en dat betekent voor heel goed op een rijtje zetten welke regels voor jou wel en niet van toepassing zijn. Een regel is echter heel duidelijk: wie langer dan 8 maanden niet in Nederland woont, moet zich uitschrijven uit de BRP

Eerst maar eens al die afkortingen!

Lange tijd kenden we GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) als het gemeentelijk loket waar je jezelf in- en uit kon schrijven, wanneer je vertrok naar het buitenland of vanuit het buitenland naar Nederland terugkeerde. Doel van de GBA was vooral het bijhouden van de mensen die in een bepaalde gemeente stonden ingeschreven. Een registratie van mensen die zich hadden uitgeschreven bestond toen nog niet (al zal er vast wel een lijstje in een stoffig digital mapje hebben gestaan).

Doordat er nieuwe wetgeving is gekomen die onderscheid maakt tussen Nederlanders die gewoon in Nederland wonen en Netherlanders die zich in het buitenland gevestigd hebben, is er een extra registratiesysteem ingevoerd: de RNI (Registratie Niet Ingezetenen) Dat heeft ertoe geleid dat er niet alleen wordt geregistreerd wie er ingeschreven staat, maar de overheid ook precies weet wie er uitgeschreven is uit het register. Dat nieuwe systeem is tegenwoordig beter bekend onder de naam Basisregistratie Personen (BRP).

Wanneer MOET je jezelf laten uitschrijven?

Wie meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijf, ongeacht of die 8 maanden aaneengesloten of verdeeld zijn over het jaar, moet zich uit laten schrijven. Vertrek je in januari naar Bali en kom je in april weer terug (4 maanden) om vervolgens van augustus tot en met november door Australië te trekken (4 maanden), dan moet je jezelf volgens de letter van de wet uit laten schrijven. Dit moet je vijf dagen voor vertrek doen.

Waar moet ik mijzelf laten uitschrijven?

Uitschrijven doe je, net als inschrijven overigens, bij de gemeente waarin je staat ingeschreven. Je hebt je paspoort nodig en moet een formulier invullen, dat je kunt verkrijgen bij de afdeling Burgerzaken van je gemeente.

Moet ik mijzelf in het buitenland inschrijven?

Nee, dat is niet verplicht, maar mag wel. Wil je jezelf echter inschrijven in een ander land, dan kan het zijn dat dit land een bewijs van uitschrijving uit Nederland wil hebben. Dit verschilt van land tot land. Het is in ieder geval handig om altijd een kopie van je bewijs van uitschrijving (al dan niet digitaal)  bij de hand te hebben.

Wat zijn de gevolgen als ik mij niet laat uitschrijven?

Die kunnen heel divers zijn en verschillen per gemeente. Uitschrijven is namelijk een verplichting die elke Nederlander heeft.  Inschrijvingen worden namelijk voor verschillende doeleinden gebruikt en het is belangrijk dat gegevens in de BRP actueel zijn. Wanneer je jezelf niet uit laat schrijven, terwijl je langer dan 8 maanden in het buitenland woont, dan kan je dat een boete van maximaal € 325,- opleveren.

Welke rechten vervallen bij een uitschrijving?

Wie niet in Nederland woont heeft geen recht meer op bepaalde sociale voorzieningen. Welke voorzieningen dit precies zijn, hangt helemaal van je persoonlijke situatie af, maar in de basis heb je geen recht meer op: kinderbijslag, huursubsidie, Nabestaande Toeslag, AOW en andere toeslagen die gebaseerd zijn op het sociaal stelsel.

Vervalt ook mijn ziektekostenverzekering

Ja, vrijwel altijd vervalt je verzekering op het moment dat je jezelf laat uitschrijving bij de gemeente. Let wel op: de gemeente geeft je afmelding niet door aan je verzekering, maar de voorwaarden uit je verzekeringspolis, zijn alleen geldig wanneer je inschreven staat bij de BRP. Je moet je uitschrijving dus altijd zelf nog doorgeven aan je verzekeringsmaatschappij.

Er zijn verzekeringen die polissen aanbieden voor mensen die werken en wonen in het buitenland. Neem voordat je jezelf gaat uitschrijven altijd eerst contact op met je eigen ziektekostenverzekeraar. Bieden zij geen alternatief aan voor je nieuwe situatie, dan zul je op zoek moeten naar een andere zorgverzekeraar.

Digital Nomad Verzekering

Komt je ziektekostenverzekering te vervallen, dan kun je ervoor kiezen een speciale verzekering af te sluiten voor Digital Nomads, bijvoorbeeld via World Nomads.


Verlies ik mijn Nederlands Burgerschap als ik me uit laat schrijven?

Nee, je behoudt gewoon de Nederlandse nationaliteit, want je hebt immers gewoon een Nederlands paspoort. Laat je paspoort echter niet verlopen, want dan komt je Nederlands Burgerschap wel in gevaar!

Kan ik mijzelf schriftelijk laten uitschrijven?

Nee, dit is niet mogelijk. De overheid geeft aan dat uitschrijving in persoon moet worden gedaan. Hetzelfde geldt overigens voor een inschrijving in de BRP.

Moet ik mij afmelden bij de Belastingdienst?

Nee, dat wordt automatisch gedaan, nadat u zich uit de BRP heeft uitgeschreven. De Nederlandse overheid heeft alle gegevens uit de BRP aan elkaar gekoppeld. De Belastingdienst en pensioenfondsen ontvangen automatisch bericht van uw uitschrijving.

Waar kan ik meer informatie vinden?

De overheid bepaalt de regels, dus de beste raadgever is in dit geval de website van de overheid en vervolgens de gemeente waar je staat ingeschreven. Vraag je jezelf af of uitschrijven de meest verstandige keus voor je is, maak een afspraak bij de dienst burgerzaken van je gemeente en overleg met hen wat de beste (en correcte) aanpak is.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...