zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Dit Zijn Mijn 5 Grootste Uitdagingen Als Digital Nomad

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Een leven als digital nomad brengt me in unieke situaties waarin ik bijzondere mensen ontmoet en prachtige plekjes ontdek. Eigen baas zijn, zelf bepalen wat ik wel en niet doe, mijn eigen dagen indelen: het sluit allemaal naadloos aan op wie ik ben en waar ik me goed bij voel.

Al dat moois komt echter niet zonder de nodige uitdagingen te overwinnen. Momenten van eenzaamheid, het onderhouden van sociale contacten en de juiste balans vinden en houden tussen lusten en lasten, zijn bijna constant aanwezige obstakels die moeten worden getackeld. In dit artikel lees je hoe ik omga met mijn 5 grootste uitdagingen als digital nomad.

#1 De Eenzaamheid Verslaan

Terwijl ik dit schrijf, zit er tegenover me het perfecte gezin: vader, moeder, zoon en dochter. Zoon is met zijn smartphone in de weer, dochter neemt nog een hap en pa en ma overleggen wat er morgen op het programma staat. Een plaatje dat bij mij zomaar een gevoel van eenzaamheid kan oproepen. Ik ben immers maar in mijn uppie, af en toe een vlammetje en geen kinderen.

Soms is het een gezinnetje, soms een liedje en soms zijn het gewoon die bijzondere dagen: kerstmis, nieuwjaar of koningsdag.  En soms is er totaal geen enkele aanleiding en doemt een intens gevoel van eenzaamheid zomaar op.

Waar ik me ook bevind en ongeacht welke mensen ik om mee heen heb, eenzaamheid is altijd een trouwe metgezel. Soms is het er weken of maanden niet en dan opeens duikt het weer op. Meestal op momenten dat ik het er eigenlijk niet goed bij kan hebben.

Hoe ga ik daar mee om?

 • Ik sta het altijd toe
  Een gevoel van eenzaamheid roept meestal ook bepaalde vragen op. Het is een mooie aanleiding tot soul-searching en jezelf wat beter leren kennen. Ondanks dat het een klotegevoel is, geef ik me er geheel aan over. Ik stop even met werken en ga er bijvoorbeeld een middagje tussenuit.

#2 Sociale contacten onderhouden

Contact onderhouden met vrienden, familie of mensen die ik tijdens het reizen tegenkomt, vind ik behoorlijk lastig. Natuurlijk: ik kan foto’s uploaden van plekjes die ik bezoek en berichten posten over dingen die ik meemaak. Ik kan mensen een berichtje sturen om ze te laten weten dat ik nog leef. Een ‘happy birthday’ achterlaten wanneer Facebook meldt dat iemand jarig is….. het zou allemaal kunnen, maar ik doe het eigenlijk zelden.

Er gaan dagen voorbij zonder dat ik Facebook bekijk. Foto’s maken doe ik meer voor mijzelf dan voor anderen. Mijn eigen verjaardag vier ik zelden, dus dat leeft bij mij gewoon niet zo. Daarbij wil ik  graag denken dat vrienden altijd vrienden blijven, of je nu elke dag of eenmaal per jaar contact met ze hebt.

Dus….

 • Iedereen heeft behoefte aan andere mensen om zich heen. Ik ook, maar liefst niet teveel. Ik ben niet het koetjes-kalfjes-type en hecht veel meer waarde aan dat ene goede gesprek per jaar dan al die muts-gesprekjes tussendoor….hoe leuk ze soms ook zijn.

#3 Goede balans vinden tussen werk en privé

Al dat reizen en genieten is hartstikke leuk, maar er moet ook gewerkt worden. Ik bepaal hierbij zelf  waar en wanneer ik dat werk uitvoer.  Er is geen baas die op mijn vingers kijkt, geen collega’s die me op sleeptouw nemen en welke taken ik op een dag uitvoer, bepaal ik helemaal zelf.

Daarnaast wil ik ook genieten van al het moois en vreemds om me heen. Uitvinden hoe bepaalde zaken werken in een andere cultuur. Bijzondere plekjes ontdekken, mensen ontmoeten en nog meer leuke ervaringen opdoen.

Het vinden van de juiste balans tussen werken en genieten van al dat nieuws en mooi om me heen, is een constante uitdaging waarin ik steeds opnieuw een bepaalde routine moet opbouwen.

Hoe ik daarmee omga

 1. Bij aankomst op een nieuwe locatie staat het werk op een wat lager pitje. Ik doe het hoognodige en richt mij vooral op het verkennen van mijn nieuwe omgeving;
 2. Prioriteit is het vinden van een geschikte werkplek. Ik werk graag vanuit kleine locale restaurantjes of cafeetjes, dus daarvan bezoek ik er in het begin zoveel als mogelijk. Meestal duurt het niet al te lang voordat ik mijn nieuwe werkplek heb gevonden.
 3. In de eerste dagen werk ik ook een groot deel van mijn lijstje ‘Zien & Doen’ af. Ik krijg dan een indruk van hoe bepaalde zaken werken en blijf niet met een onrustig gevoel zitten;
 4. Ik kook nooit zelf, dus ga ik in de eerste dagen op zoek naar gezellige restaurantjes uit te vogelen hoe het menu eruit ziet. Eenmaal gevonden, zal ik niet snel uitwijken naar andere eetgelegenheden.
 5. Doorgaans duurt het ongeveer een week voor ik een nieuwe routine heb opgebouwd. Vanaf dan eet ik in dezelfde restaurantjes, doe ik dagelijkse boodschappen bij hetzelfde winkeltje en werk ik vanuit een of twee locaties die goed voelen (en natuurlijk gratis WIFI aanbieden!).

#4 Aanpassen, aanpassen, aanpassen

Of je nu werkt vanuit een kantoor in Nederland of het terras is Islamabad, dingen gaan zelden zoals je verwacht of gepland hebt. Als digital nomad krijg ik echter ook te maken met dingen die in elk land weer anders zijn en zelfs per land kunnen verschillen. Dat begint vaak al bij aankomst waar in het ene land de weg naar mijn accommodatie soepel en simple verloopt, terwijl ik in een volgend land een compleet actieplan moet uitwerken om te komen waar ik moet zijn.

Simpele dingen zoals kleding kopen, een SIM-kaart plaatsen of zoiets als boodschappen doen verloopt in elk land weer anders. Het zijn de dingen die ik juist zo leuk vind aan het leven als digital nomad, maar vereist wel het nodige aanpassingsvermogen.

Hoe ik daarmee omga

 • Ik bereid me goed voor
  Bijvoorbeeld door veel te lezen over mijn nieuwe bestemming. Ik vind het belangrijk dat ik ter plaatse in veel situaties minstens ‘de klok hebben horen luiden’, zodat ik niet voor al te schokkende verrassingen kom te staan.
 • Ik houd vast aan eigen waarden en normen
  Niemand vind het leuk om belazerd, belogen of uitgekafferd te worden. Niemand wil vrienden worden met mensen die luidruchtig zijn, asociaal gedrag vertonen of geen rekening houden met het simpele feit dat ze te gast zijn in een ander land.
 • Ik stel vragen
  Kom ik in situaties terecht waarin dingen echt heel anders gaan dan verwacht, dan vraag ik mensen de oren van het hoofd. Doorgaans legt men mij heel graag uit hoe bepaalde dingen in  hun land werken. Is dat niet het geval, dan heb weer iets om uit te zoeken.

# 5 Dat ene stekkie vinden

Leven als een digital nomad is geweldig, maar ik realiseer me dat er een moment komt, waarop het niet meer hoeft, ik het meeste wel gezien heb en eigenlijk gewoon ergens wil neerstrijken. Een flatje, drie hoog in Amsterdam-West is hierbij geen optie meer. Ondanks dat ik een tevreden Hollander ben, voelt de (gemiddelde) Nederlandse mentaliteit wel als een bekend jasje, maar niet meer als een warme.

Dus vraag ik me tijdens het reizen af of de plek waar ik nu weer terecht ben gekomen, misschien aansluit bij mijn wensen, behoeften en karakter.

Hoe ga ik daarmee om

 • Ik duik in het lokale leven
  Natuurlijk bezoek ik toeristische trekpleisters, maar ik zal vooral proberen zoveel als mogelijk te weten te komen over het dagelijks leven in een bepaalde stad;
 • Ik overweeg, maar meer ook niet
  Ik realiseer me dat er altijd plekken zijn die nog mooier, gezelliger en voordeliger zijn. Plaatsen die misschien nog beter aansluiten op mijn wensen;
 • Terug naar Nederland kan altijd nog
  Ik hou de optie om terug naar Nederland te gaan altijd open. Het is en blijft immers het land dat ik het best ken en waar werk vinden als leerkracht geen probleem.

Elke digital nomad heeft zo zijn of haar eigen beren op de weg. Zakelijk of persoonlijk zijn er altijd wel wat bergen te nemen en beren op de weg te omzeilen.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...