maandag, juni 17, 2024
No menu items!

Online geld verdienen? Lees mijn (bescheiden) succesverhaal!

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Vanaf verschillende locaties in de wereld met je laptop online geld verdienen. Velen dromen ervan, slechts een handjevol mensen lukt het hun droom te realiseren. Ik ben er min of meer uit noodzaak mee begonnen en met succes. Ik heb geen bakken met geld verdiend, maar heb inmiddels wel 15 waanzinnig gave jaren kunnen bekostigen met mijn online inkomsten. 

€50,- voor een complete website

Voor mij werd het website bouwen! Daarmee begon ik in 2008 en ondanks dat ik tot op de dag van vandaag allerlei andere online inkomsten vergaar, bouw ik nog steeds websites. Mijn eerste website bouwde ik met het Joomla CMS. Ik rekende €50,- voor een complete website, ongeacht wat voor soort website het moest worden.

Dat is natuurlijk super goedkoop. maar ik had op dat moment niet al te veel kennis en ervaring over het bouwen van websites, dus ik durfde ook niet meer te vragen.

Gouden starterstip – Stel realistische doelen: vraag jezelf af hoeveel geld je minimaal nodig hebt om je droom waar te maken

Ik woonde en werkte op dat moment op de Malediven en had minimaal slechts €200,- per maand nodig om rond te komen. Ik hoefde dus maar 4 websites per maand te bouwen om aan dat bedrag te komen.

Ik werkte op dat moment voor een ontwikkelingsorganisatie waarvan ik een vergoeding van €200,- per maand ontving. Mijn contract liep echter ten einde en de organisatie zou de Malediven gaan verlaten. Ik had echter helemaal geen zin om twee jaar paradijs zomaar achter me te laten en besloot nog wat langer te blijven. Dat zou met minimaal €200,- per maand te doen zijn.

20 tot 40 uur per website

Dat komt dus overeen met een gemiddeld uurloon tussen de €2,50 en €1,25

Vind ik iets leuk en levert het ook nog wat op, dan komt al snel de perfectionist in mij naar boven. En websites bouwen vond en vind ik nog steeds hartstikke gaaf.

Je begint met een basis die bestaat uit allerlei ingewikkelde codes (waar ik op dat moment totaal geen verstand van had) en bouwt stapje voor stapje een complete website op. Hierbij moesten er regelmatig allerlei kleine problemen worden opgelost. Doordat mijn kennis nog zeer beperkt was, ging daar soms behoorlijk wat tijd overheen, voordat ik het probleem getackeld had.

Gemiddeld was ik tussen de 20 en 40 uur kwijt voordat een website helemaal naar de smaak van de klant was. En dan tel ik de uren die ik besteedde aan het beantwoorden van vragen niet eens mee. Daaruit mag je concluderen dat online geld verdienen, zeker in het begin, echt heel veel tijd en energie kost.

Gouden Starterstip – Vind iets dat je leuk vind, goed in bent of kunt worden en laat anderen jou betalen om ermee bezig te zijn.

Een cursus webdesigner volgen?

Zonder dat ik me hier al te veel bewust van was, leerde ik steeds meer over het bouwen van websites. Problemen loste ik vaak op door via het internet naar oplossingen te zoeken. Hierbij kwam ik allerlei tips, trucs, kant en klare oplossingen en andere nuttige informatie tegen waarvan ik nog jaren gebruik zou maken.

De uurtjes dat ik op internet aan het zoeken was naar oplossingen, zullen min of meer overeenkomen met de duur van een gemiddelde cursus webdesign. De kosten voor zo’n cursus heb ik me dus mooi bespaard!

Doordat ik steeds meer leerde, werd het mogelijk sneller een project af te ronden, meer nieuwe projecten aan te nemen en zelfs het tarief wat te verhogen. Online geld verdienen werd hierdoor steeds was makkelijker

Langzaam je activiteiten uitbreiden

Wie een website laat bouwen, wil er ook mee kunnen werken. En dus stelden klanten mij regelmatig vragen over hoe ze bijvoorbeeld zelf artikelen of foto’s aan hun website konden toevoegen.

Al snel merkte ik op dat klanten me steeds hetzelfde vroegen. In plaats van een F.A.Q. pagina voor mijn eigen website te maken, koos ik ervoor om een kleine handleiding te schrijven, zodat ik deze bij oplevering van een website naar de klant kon sturen.

En zonder dat ik dat op dat moment in de gaten had, leidde dat uiteindelijk tot mijn gouden ei…

Een beknopte handleiding groeide uit tot een compleet e-book

De klanten die de beknopte handleiding van mij ontvingen, konden er prima mee uit de voeten, bleek al snel. Zij waren tevreden met de service en het feit dat ze mij niet steeds hoefden te mailen en ik hield meer tijd over voor andere werkzaamheden. Een win/win situatie dus.

Een van mijn klanten gaf als feedback dat de handleiding lekker duidelijk geschreven was en ze adviseerde me de handleiding verder uit te breiden, zodat ik deze wellicht kon verkopen.

En met dat idee ging ik aan de slag.

Het duurde drie maanden voordat het e-book af was, waarna ik op zoek ging naar een manier om het ding aan de man te brengen. Ik kwam tot de ontdekking dat wanneer ik het e-book zou verkopen via gevestigde websites, zij meer aan het e-book zouden verdienen dan ik en besloot om het e-book gewoon in eigen beheer te verkopen.

Gouden Starterstip – Wees alert op Gouden Ei Momenten.

Ik vroeg €23,75 voor de handleiding en alsof het een warm broodje was, verkocht ik de ene na de andere handleiding. Over een aantal jaren verspreid, is het e-book meer dan 6000 keer verkocht.

In 2018 stopte de verkoop opeens en kwam ik er achter dat het e-book gratis te downloaden was via een server van een grote Nederlandse zorgmaatschappij. Een medewerker had per abuis het e-book op de server gezet, waardoor deze dus door Jan en Alleman te downloaden was. Ik ontving een redelijke schadevergoeding en besloot dat daarmee het Gouden Eivontuur mooi afgerond kon worden.

Een passief inkomen opbouwen

Inkomsten genereren met een product dat je eenmaal hebt gemaakt en waarmee je jarenlang inkomsten kunt genereren, wordt ook wel ‘een passief inkomen‘ genoemd.

Op dat moment was ik daar totaal onbekend mee, maar dat veranderde na het succes met de handleiding al snel. Actief werken aan een passief inkomen, leek me wel wat. En dus richtte ik me in de jaren daarna vooral op methoden waarmee ik slechts eenmaal mezelf hoefde in te spannen om daar nog jarenlang van te profiteren.

Er zijn wel meer dan 100 verdienmethoden!

Net als met het bouwen van websites, begon ik mijn zoektocht uiteraard ook dit keer weer op het internet. Dat leidde tot een stroom van nieuwe ideeën en mogelijkheden die ik naar mijn gevoel op enig moment allemaal wel links- of rechtsom heb uitgeprobeerd.

Uiteindelijk ben ik blijven hangen bij twee methoden waarmee je een passief inkomen kunt opbouwen, namelijk affiliate marketing en webhosting.

15 jaar online geld verdienen…

En ik schrijf dit blog vanuit een klein restaurantje op 100 meter van mijn kamer in Siem Reap, Cambodja. Een stad en land waar ik toch wel verliefd op ben geworden.

Naast het bouwen van websites, houd ik me bezig met het schrijven van webteksten, bied ik webhosting aan, onderhoud ik websites van klanten en beheer ik een aantal affiliate website.

Gouden starterstip – Schrijf je op zoveel als mogelijk nieuwsbrieven in!

Wanneer het aankomt op online geld verdienen, heb ik inmiddels voldoende kennis en ervaring opgedaan om daar ook in de toekomst van te profiteren. Ik mag terugkijken op vijftien fantastische jaren en hoop dat de blogs op Reistijger jou zullen helpen bij het creëren van jouw eigen succesverhaal!

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...