zaterdag, juni 15, 2024
No menu items!

16 Soorten Toeristen: Tot Welke Groep Behoor Jij?

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Toeristen, je komt ze overal en nergens tegen. De een compleet anders dan de ander, maar elke toerist past wel in een hokje of op een plankje…

De FotoFreak

fotofreak
Klik, klik, klik: alles moet worden vastgelegd

Een blaadje in de wind? Klik! Een mystiek beekje? Klik! Tempel nummer 38? Klik, klik, klik! Gewapend met camera om de nek, luchtige kleding een snack en slippers walsen ze van de ene naar het andere toeristische trekpleister. De Missie? In een een zo kort mogelijk tijdsbestek, zo veel als mogelijk vastleggen op de digitale plaat.

De avonturier

P.S. Ze is er weer helemaal bovenop gekomen!

Reizen voor de kick! De Amazone met een kano, bergbeklimmen in de Andes, bungeejumping en wat al niet meer. De adrenaline moet stromen! Liefst in kleine groepjes van hetzelfde geslacht, zodat men zich aan elkaar kan meten. Na afloop volgt standaard een zuippartij, barbeque of (bij voorkeur) een combinatie van beide.

De digital nomad

Digital Nomad
Dus zo ziet hard werken in slow-motion eruit….

De eeuwige student van de reiswereld. Vind dat er altijd meer te zien, ruiken, proeven en vooral te leren is. Ze vinden dat Nederland veel te klein, bekrompen en ingewikkeld is geworden en vestigen zich steeds weer op een ander stekkie in de wereld.. Ze temperen hun reislust door het leven te combineren met hun werk als werk als blogger, schrijver, designer of ander werk waarvoor je alleen een laptop en internetverbinding nodig hebt.

Meneer of mevrouw Culinair

Lekker! Zo’n Cambodjaanse spin

Als koppel of alleen reizen ze de godganse wereld af op zoek naar het lekkerste, het meest prikkelende, het zuurste, zoutste en lekkerste gerecht. Van gefrituurde vis en gefileerde hond tot gebakken spinnen en de feutus van een kuiken toe: alles moet geprobeerd worden.

De BackPacker

backpacken
Hup, de wijde wereld in!

Grote tas op de rug. Sologangers gehuld in een met zweet doordrenkt  ‘I am Single’ T-shirt en tweetallen al ruziënd over verkeerde afslag. Eeuwig zoekend (liefst lopend of liftend) naar hun volgende accommodatie, nagekeken door locals die zich afvragen wat ze in hemelsnaam allemaal met zich meezeulen. Backpackers is helemaal hot & tof en een van die dingen waarvan iedereen zegt: ‘Dat moet je minstens eenmaal in je leven gedaan hebben!

De Weg Kwijt Toerist

Ze komen er uiteindelijk wel…

Ze weten precies waar ze uiteindelijk moeten zijn, maar hebben geen idee hoe ze er moeten komen.  Draaien hun smartphone stuk op Google Maps en vragen uit angst wéér verdwaald te raken, elke 15 minuten de weg. Komen pas na grote omwegen en meermaals de weg te hebben gevraagd , op hun eindbestemming aan. Vallen dan zuchtend, kreunend en doodmoe neer op hun bed en vragen zich hardop af waar ze in hemelsnaam aan begonnen zijn. De dag erop is echter alles vergeten, want gelukkig is de gids die men heeft geboekt lekker op tijd.

De Relaxtoerist

relax-vakantie
Mooie rustige omgeving liefst in de buurt van water en zon.

Vakantie is om vooral om uit te rusten. Ouderen nemen een extra koffer mee voor de boeken, jongeren downloaden wat extra games en Kindles. Beetje zwemmen, beetje eten, beetje drinken en een zuchtje cultuur opsnuiven.Ze vinden alles eigenlijk prima, zolang het maar niet teveel energie kost. Na de vakantie moet men immers weer volop aan de bak!

De Selfie koning/koningin

selfies nemen
Selfies nemen als ultieme uitdaging

En dan niet alleen denken aan jonge gastjes die voor het eerst de grens over zijn! Ook de oudere generaties heeft het nemen van selfies helemaal omarmd. Een goed geslaagde selfie wordt bij voorkeur genomen op iets dat heel hoog is, heel snel gaat, heel illegaal is of volgens de queen of king, heel grappig is.  De ultieme beloning komt voor sommigen wanneer zij een selfie maken die ‘nog nooit door iemand anders is gemaakt’.

De fotojournalist

De gedachten van de fotojournalist zijn ondoorgrondelijk

De FotoFreak in kwadraat. Kleedt zich het liefst  in spijkerbroek, T-shrt en vlot jack. Heeft stiekem de vurige hoop ooit de foto te maken die hem eeuwige roem of ultieme waardering brengt.  Zenuwachtig speurt hij of zij in gure hoekjes en gaatjes op locaties die niet op uw en mijn bucketlijst voorkomen. Deinst er niet voor terug om onmogelijk geachte posities aan te nemen om het perfecte shot te nemen.

De Geniet van het Leven toerist

relaxtoerist
Geen gedoe, gewoon lekker genieten.

Alles mag, niets moet. Alles is mogelijk en zo niet, dan wordt een omweg aangelegd. Problemen noemen ze uitdagingen en geld is maar papier. Ze zijn vaak de rust, gezelligheid en wijsheid zelve en vinden het geweldig om zich op te houden tussen de locals. Lekker eten, drankje erbij, leuk gezelschap en de vakantie kan niet meer stuk.

De Budget Toerist

Voordelig op reis!

Dubbelgevouwen in een vliegtuigstoel? Een drie uur durende busrit dor de woestijn? Geen probleem, zolang het maar voordelig is. De budgettoerist houdt alles waar een valutateken voor of achter staat, scherp in de gaten. Zijn heer en meester in het afdingen en struinen vaak verschillende hotels, winkeltjes en markten af om  prijzen te vergelijken, voordat men daadwerkelijk de beurs trekt. Het scherp opgestelde vakantiebudget is verdeeld in verschillende categorieën. Een of twee mag er worden afgeweken, maar daarna is het gewoon weer strak de billen tegen elkaar aan!

De Eco Tourist

Vakantie draait moet gaan over duurzaam en biologisch

Een beeld van geitenwollen sokken, Jezus sandalen en felgekleurde zwabberende kleding doemt op. De vakantie gaat helemaal op aan het genieten van het moois dat moeder aarde te bieden heeft. Er wordt natuurlijk biologisch gegeten, gedronken, gewoond en geslapen. Ze onttrekken zich graag aan het massatoerisme en praten over flora en fauna op een manier die voor de ‘normale’ toerist maar lastig te bevatten is.

De Beauty Toerist

Werken aan je innerlijke en uiterlijke schoonheid

‘Maak me mooi’, is de gedachte waarmee de beauty toerist zich vol overgave op een complete detox vakantie stort.. Elke dag staat er wel een bezoek aan een spa, sauna of massagesalon op het programma. Bruinen op het strand kan ook, maar ze zien het strand liever als ultieme locatie voor yoga of Pilates oefeningen. Er wordt gezond gegeten, liefst biologisch en met uitzondering van een goed glas wijn, blijft overige alcohol achter slot en grendel.

De Cultuursnuiver

cultuurtoerist
Door weer en wind

Tempels, Kathedralen, geveltjes, steegjes, musea en locaties van historische betekenis. De cultuurtoerist stippelt nauwkeurig zijn of haar route uit en zorgt ervoor dat alles dat riekt naar cultuur kan geabsorbeerd. De cultuursnuiver heeft alles behalve haast, behalve wanneer het eind van de vakantie in zicht is. Dan moeten er nog snel wat locaties waarover men door de locals is getipt nog even snel bezocht worden.

De Zuiptoerist

Zuipen, zuipen: vakantie is om te zuipen!

Zolang er maar alcohol is, vind de zuiptoerist het prima. Muziekje, lekkere hapjes en voldoende mooie meiden en kerels om letterlijk op terug te vallen als het promillagemeter rood aanslaat en de maaginhoud tentoon wordt gespreid. ‘I don’t fucking care’ is zijn lijfspreuk en een nacht zuipen wordt vaak afgerekend met twee dagen slapen.

De Vrijwilliger

Je vakantie delen met anderen

Is op zoek naar de betekenis van het leven, naar zichzelf of wil gewoon eens wat anders dan anders. Steekt onder een constante gevoel van onderdrukte medelijden, nieuwsgierigheid, menselijkheid en soms intense liefde fanatiek de handen uit de mouwen. Ze bouwen hutten, slaan waterputten, verzorgen dieren, helpen kinderen of doen andere maatschappelijk gewenste taken. Hun vakantie is altijd veel te snel voorbij en bij vertrek van hun locatie, in de vertrekhal van het vliegveld, in het vliegtuig zelf en thuis op de bank, wordt bij het ophalen van herinneringen altijd wat traantjes van weemoed gelaten.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...