zondag, juni 16, 2024
No menu items!

17 tips Voor Het Versnellen van het Inchecken en de Paspoortcontrole

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Voordat je lekker achterover in je vliegtuigstoel kunt vallen, heb je eerst nog wat obstakels te overwinnen. Je boarding pass ophalen bij de incheckbalie, langs de douane om eventuele zaken aan te geven en tot slot langs de immigratie om je paspoort af te laten stempelen.

Op het ene vliegveld is men wat efficiënter dan op het andere. Sommige perioden zijn wat drukker dan anderen en soms zit het gewoon allemaal net even tegen. Daarnaast zijn er ook genoeg dingen die je helemaal zelf in de hand hebt. In dit artikel een aantal tips die ook jij wellicht kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat zonder al teveel gedoe alle formaliteiten afwerkt.

#1 Reis zonder koffers

Zelf reis ik met een backpack die net groot genoeg is om al het nodig in te proppen en klein genoeg is om als handbagage mee te nemen. Daarnaast draag ik mijn laptoptas mee, waarin ik zaken stop die ik tijdens de vlucht misschien nodig heb. Lukt het jou ook om met alleen handbagage te reizen, dan levert je dat een heel hoop gedoe op!

 • Bij het inchecken hoeft alleen je boarding-pass te worden uitgeprint en kun je doorlopen. Steeds vaker kun je online inchecken en is een bezoek aan de incheckbalie niet eens nodig;
 • Bij aankomst op je bestemming sla je het wachten op je koffer gewoon over en wandel je direct naar de douane. Je medepassagiers staan dan nog op hun bagage te wachten, dus als je geluk hebt, zijn de rijen kort en ben je zo door de douane en paspoortcontrole;
 • Geen gedoe met het sealen van je koffer voor vertrek of het verwijderen van al dat plastic, bij aankomst op je accommodatie.

#2 Weeg je koffer

Of je nu met of zonder koffers reist, zorg er altijd voor dat ze voldoen aan de voorschriften van de vliegmaatschappij. Niets zo irritant (voor jou en medereizigers) als je er pas bij het inchecken achterkomt dat er een kilo of drie teveel in je koffer zit.

Veel vliegmaatschappijen hanteren een acceptable overschrijding van het gewicht. Vaak is dit mede afhankelijk van de bestemming, het aantal geboekte stoelen en andere factoren. Het is iets dat de vliegmaatschappij per vlucht bepaalt. Ga er dus altijd vanuit dat het voorgeschreven gewicht je maximale speelruimte is!

#3 Meer = Minder

Des te meer ‘zooi’ je meeneemt, des te minder tijd je bespaart. Probeer daarom bij het inpakken van je koffer alleen de meest noodzakelijke dingen in te pakken. Koop toiletbenodigdheden op je bestemming, neem geen boeken mee, maar gebruik je iPad of Kindle en koop bepaalde kleding na aankomst op je bestemming (vaak nog goedkoper ook).

#4 Sla de duty-free over

Zorg ervoor dat je voor vertrek naar het vliegveld alles dat je nodig hebt in de koffer hebt zitten. Maak een lijstje van zaken die je wilt aanschaffen na aankomst op je bestemming. Zorg dat je met een volle maag richting vliegveld vertrekt en neem een waterfles mee. Probeer te voorkomen dat je noodgedwongen aankopen bij de duty-free moet doen. Bespaart je tijd en geld!

Er zullen altijd uitzonderingen zijn, maar doorgaans geldt dat op het vliegveld alles minstens twee keer duurder is dan erbuiten. Eten, drinken, electronica, make-up, snoep en zelfs sigaretten en alcohol zijn bijna altijd goedkoper buiten het vliegveld.

#5 Reis ultra-licht

Veel mensen gebruiken de dagen voordat ze op vakantie gaan om nog snel even wat leuke kleding aan te schaffen. Voor zaken die over de grens veel duurder zijn of lastig te verkrijgen, een prima idee. Kleding is echter over de grens vaak veel goedkoper, zeker wanneer je deze koopt buiten de toeristische gebieden!

Op de markt is je gulden een daalder waard‘, geldt zeker ook in het buitenland. Door een bezoek aan de markt te brengen, kun je jezelf een heel mooi beeld vormen van de gemiddelde prijzen op je nieuwe locatie.

#6 Alle documenten afgeven

Aangekomen bij de immigratiebeambte geef ik altijd alle documenten die men maar nodig kan hebben, gelijk af. Doorgaans zal men alleen je paspoort nodig hebben, maar soms willen ze ook je vliegticket even bekijken. Door alle documenten gelijk aan de beambte te geven, maak je het hem of haar gemakkelijker de gewenste papieren eruit te vissen en geef je impliciet aan dat je niets te verbergen hebt.

#7 Kies de juiste rij

Een verkeerd of verlopen visum, openstaande boetes, andere tenaamstelling, noem het maar op! Je zou denken dat het dingen zijn die sporadisch voorkomen, maar dat is zeker niet het geval!

Het uitkiezen van de juiste rij bij de incheckbalie of paspoortcontrole, kan je zomaar 15 tot 20 minuten tijdswinst opleveren. Hierbij is het handig eens goed te kijken naar wat voor reizigers zich in de rijen bevinden.

 • Wel aansluiten: een rij met heel veel toeristen;
  Toeristen kennen het klappen van de zweep en hebben meestal hun papieren in orde. Kans dat er iets mis is met papieren of paspoort is minimaal.
 • Niet aansluiten: rijen met kinderen;
  Toeristen prima, maar dan zonder kinderen! Naast het feit dat kinderen strontvervelend kunnen tijdens dat lange wachten, komt het regelmatig voor dat er gedoe is met de papieren. Probeer daarom rijen waarin zich kinderen bevinden te vermijden.
 • Wel aansluiten: een rij met veel zakenreizigers (te herkennen aan maatpak en koffertje);
  Ook zij kennen het klappen van de zweep, staan vaak in allerlei systemen en walsen doorgaans zonder probleem langs de immigratiebeambte;
 • Niet aansluiten: religieuze reizigers;
  Rijen waarin nonnen, Mekkagangers of een delegatie monniken bevinden, kun je beter ontwijken. Vaak worden papieren voor deze groep mensen door anderen geregeld, wat tot problemen kan leiden. Ook bezoeken deze mensen vaak een speciale religieuze gebeurtenis, bijvoorbeeld Mekka, en zijn het geen ervaren reizigers. Daarnaast vallen deze groep mensen extra op en zullen ze in sommige landen door de immigratiedienst extra worden gecontroleerd.
 • Niet aansluiten: Migrantenwerkers 
  Groepen reizigers die van plan zijn te gaan werken in het land van bestemming. Kijken vaak wat verdwaald om zich heen en doen hun best alles dat gebeurd bij te houden. Meer dan eens heeft de immigratiebeambte wat vragen voor ze of zijn papieren zoals werkvergunning of visum niet in orde.
 • Wel aansluiten: rijen met soloreizigers
  Dit zijn de beste rijen om aan te sluiten. Wie alleen reist, heeft meestal de nodige ervaring en dus alle papieren in orde. Kans is groot dat je als een denderende trein langs de immigratie stoomt.
 • Niet aansluiten: Groepen Japanners of Chinezen
  Veel Chinezen en Japanners sparen jarenlang om eenmaal in hun leven die vakantie naar Europa of Zuid-Amerika te kunnen maken. Ze reizen vaak in groepen en hebben weinig tot geen reiservaring. Vaak zorgen ze voor allerlei opstoppingen op zowel het vliegveld als daarbuiten.

Tip: vrijwel elke vliegmaatschappij heeft een incheckbalie voor zakenreizigers en VIP’s. Deze balie is vaak leeg of minder druk. Probeer indien mogelijk de rij naast deze speciale incheckbalie te pakken. Wanneer het bij de speciale balie niet druk is, heb je kans dat ze mensen uit de rij ernaast pikken om het inchecken te versnellen.

#8 Kijk naar links!

Mensen zijn ingesteld om de richting van hun dominante hand te kiezen wanneer een keus moet worden gemaakt. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, zullen de meesten daarom geneigd zijn de rijen aan de rechterkant te kiezen.

Altijd even naar links kijken dus, want de kans is groot dat de rijen aan de linkerkant net wat korter zijn dan die aan de rechterkant. (deze tip werkt overigens ook in de supermarkt)

#9 Check online in

Voor veel vluchten geldt dat je online kunt inchecken. Soms kun je hier je de boarding pass zelf uitprinten en hoef je dus niet meer langs de incheckbalie.  Is die mogelijkheid aanwezig, maak er zeker gebruik van!

Let op: in sommige gevallen kun je de boarding pass zelf uitprinten, maar moet je toch nog even langs de incheckbalie om je papieren te laten controleren. Dit hangt een beetje af van de vliegmaatschappij en je bestemming.

#10 Telefoon en camera uit

Op veel vliegvelden is het niet toegestaan foto’s of video-opnames te maken. Dit kan voor het hele vliegveld zijn of voor een deel van het vliegveld. Daarnaast zijn het zaken die constant voor afleiding zorgen waardoor je belangrijke borden of mededelingen mist.

Toch je telefoon of camera gebruiken, wees dan terughoudend met het nemen van foto’s. Het lijkt soms wel alsof foto’s nemen van alles en iedereen, gewoon moet kunnen, maar daar wordt in veel landen over de grens toch echt heel anders over gedacht:

 • Aankomst- en vertrekhal: meestal toegestaan: check de borden of vraag het bij de infobalie;
 • Paspoortcontrole: vrijwel overal verboden;
 • Douane: vrijwel overal verboden;
 • Incheckbalie: vrijwel overal verboden;
 • Foto’s van officials: Maak nooit foto’s of video-opnames van douane- of immigratiepersoneel, personeel van vliegmaatschappijen, politieagenten, militairen of ander overheidspersoneel.
 • Verkeerstoren en landingsbanen: In sommige landen is het geen probleem, in andere is het absoluut verboden om foto’s of video-opnames te maken van deze objecten. Zeker wanneer het vliegveld ook gebruikt wordt voor militaire doeleinden.
 • Jezelf bij het vliegtuig: In veel landen wandel je vanuit het vliegtuig naar de aankomsthal of vice versa. Erg aantrekkelijk om even snel een foto te maken, maar niet overal toegestaan. Vraag altijd even toestemming, al is het maar uit beleefdheid.

#11 Zooi uit je zakken

Op vrijwel elk vliegveld dien je bij de laatste controle alles uit je zakken je halen, broekriem en sieraden af te doen en soms ook je schoenen uit te trekken. De snelste manier om door deze controle te komen is door alles dat je tijdens de vliegreis niet nodig hebt, in je handbagage te proppen en je papieren in de hand te houden.

Zelf stop ik alles dat ik in mijn zakken heb, in mijn laptoptas en houd ik alleen mijn paspoort en boarding pass bij de hand. Als alternatief kun je een leeg plastic tasje meenemen dat je gebruikt om alle spullen in te doen en deze op de band te leggen.

Tip: Geen zin in tasjes en toestanden? Reis je met een jas aan? Prop dan alles in je jas en gooi je jas op de lopende band.

#12 Geen muziek!

Ja, ik weet het: saaaiiii!

Maar toch: op momenten van ACTIE laat je het beluisteren van muziek het best achterwege. Inchecken, paspoortcontrole, langs de douane en de laatste controle voor vertrek zijn momenten waarop jouw medewerking en alertheid wordt verwacht.

Het luisteren naar muziek maakt je minder oplettend en kan er toe leiden dat je belangrijke mededelingen via het omroepsysteem van de luchthaven mist. Bewaar de beats voor de momenten waarop er weinig meer mis kan gaan.

#13 Niks vragen, niks uitleggen

Zodra je bij de paspoortcontrole komt, is het moment van mondje dicht aangebroken. De immigratiebeambte weet precies wat hij of zij moet doen, dus extra informatie is niet nodig. Geloof me: als hij meer wil weten, dan vraagt hij daar wel om!

Is dat het geval en worden er vragen gesteld: werk mee, geef korte antwoorden (liefst ja of nee) en maak geen opmerkingen over de manier waarop of waarom men de vragen stelt. Eigenwijsheid kan je wel eens in een nare positie brengen, zoals die keer dat ik iets teveel bijdehandtjes had gegeten en daardoor bijna geweigerd werd op mijn vlucht van de Malediven naar Bangladesh.

#14 Reis via kleinere vliegvelden

Des te groter de luchthaven, des te langer alles duurt. Kleinere vliegvelden werken vaak veel efficiënter en dus sneller. Heb je de mogelijkheid je reis te boeken via een kleinere luchthaven, dan is dit zeker het overwegen waard. Naast de snelheid, is het vaak ook een stuk voordeliger om te vliegen via kleinere luchthavens.

#15 Kies het beste tijdstip uit

In de ochtend en avonduren is het op de meeste internationale vliegvelden drukker dan tussen een uur of 10:00 in de ochtend en 16:00 in de namiddag. Mocht het mogelijk zijn om je vertrek tussen 10:00 en 16:00 te boeken, dan ontloop je vaak de grootste drukte van de dag. Nadeel kan echter wel zijn, dat misschien op een wat ongunstiger tijdstip zult aankomen op je eindbestemming, afhankelijk van de reisduur.

#16 Ga discussies uit de weg

De luchthaven is een plek waar allerlei mensen uit verschillende culturen samenkomen. De helft van alle reizigers staat meestal in de wachtmode, terwijl de andere helft haast heeft. Dit kan tot situaties leiden waarin medereizigers onderling of met personeel op de luchthaven in discussie gaan.

Laat je niet tot discussies verleiden en bemoei je nergens mee. Voor je het weet zit je elleboogdiep in een discussie die vaak niet de moeite waard is en jou alleen maar uit je ritme haalt, je goede humeur verpest en er misschien zelfs voor zorgt dat je jou vlucht (bijna) mist.

#17 Oefen Het Plan-B Scenario

Een vertraagde vlucht, extra veiligheidsmaatregelen of andere calamiteiten kunnen ervoor zorgen dat je vlucht vertraging oploopt of compleet mist. De meeste reizigers rekenen hier echter niet op en raken volledig in paniek. Wat de situatie ook is, realiseer je dat elke vertraging of omleiding de vliegmaatschappijen geld kost.

Ook zij willen zo snel als mogelijk dat vliegtuig de lucht in hebben en zullen er op de achtergrond alles aan doen om dat te bewerkstelligen. Des te sneller je accepteert dat de situatie anders is dan je verwacht, des te beter zul je in staat zijn de juiste beslissingen te nemen en eventuele alternatieven te bedenken.

Relaxed, uitgeslapen en natuurlijk op tijd

Inchecken en langs de paspoortcontrole kost nu eenmaal tijd. Hier heb je soms weinig invloed op, maar er zijn zeker genoeg dingen die je zelf in de hand hebt om het hele proces te versnellen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je op tijd en uitgeslapen aankomt op het vliegveld!

Prettige vlucht gewenst!

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...