zaterdag, juni 15, 2024
No menu items!

Sigaretten en shag roken in Sri Lanka – Dit moet je weten

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

In Nederland worden rokers steeds vaker met de nek aangekeken. Roken is ongezond, schaadt zowel de eigen gezondheid als die van mensen om je heen, veroorzaakt een slechte huid, aanslag op je tanden enzovoort, enzovoorts. Op steeds minder plaatsen mag er in Nederland nog gerookt worden. Het aantal maatregelen dat roken verbiedt breidt zich langzaam uit.  Andere landen zijn hierin vaak veel sneller en Sri Lanka is zo’n land.

In drukke gebieden mag niet worden gerookt

Sri Lanka heeft heldere regels wanneer het aankomt op het roken op straat. Officieel mag met op de openbare weg niet roken in Sri Lanka. In de praktijk wordt daar echter niet zo zwaar aan getild en mag je roken op straat, zolang anderen er geen last van (kunnen) hebben.

Dat is het geval wanneer je jezelf in kleine steegjes of verlaten delen van de stad bevindt. Wil je roken, dan zul je dus op zoek moeten naar een afgezonderd plekje waar je met je rookgedrag anderen niet tot last kan zijn.

Hoe streng is de controle?

De politie controleert nauwelijks of er gerookt wordt, simpelweg omdat het niet nodig is. Er is een enorme sociale controle en mensen spreken elkaar aan, wanneer iemand rookt op een plek waar dat niet gewenst is. Wordt je aangesproken, dan heb je op voorhand al geen recht op protesteren, immers roken is officieel op de openbare weg niet toegestaan. Neemt iemand aanstoot aan jouw rookgedrag, dan ben je hinderlijk en dus strafbaar.

Hoe duur is roken?

Een van de redenen dat veel Sri Lankanen niet roken, is omdat sigaretten en shag hartstikke duur zijn. Er wordt een flinke belasting op rookwaar geheven en de prijzen van een pakje sigaretten of shag, zijn te vergelijken met prijzen in Nederland.

Mag je sigaretten meenemen naar Sri Lanka?

Dat is een lastige!

Sri Lanka heeft zichzelf als doel gesteld een rookvrij land te worden en recentelijk de regelgeving omtrent sigaretten aangescherpt en dat betreft vooral de import van sigaretten. Officieel mag je als toerist 1 geopend pakje sigaretten importeren, maar die moet voorzien zijn van een gezondheidswaarschuwing in het Engels, Sinhala of Tamil. Is dat niet het geval dan mag je ze niet importeren en kun je er in theorie flink door in de problemen komen. Een hele slof sigaretten meenemen is dus af te raden.

Kan ik sigaretten kopen in Sri Lanka?

Ja, dat kan en dat kan overal! In supermarkten en in kleine winkeltjes zijn sigaretten te koop, maar houd er rekening mee dat het aanbod beperkt is en de prijzen behoorlijk hoog liggen.

Wat moet ik nog meer weten?

Sigaretten moeten in Sri Lanka voldoen aan strenge wetgeving. De gezondheidswaarschuwing is verplicht en heb je sigaretten bij je waarop die ontbreekt, dan kan dat een boete opleveren. Die boete is minder vervelend dan het hele proces dat eraan voorafgaat, want je wordt echt als een crimineel behandeld, inclusief opsluiting en proces, zoals ook een Malediefse studente ondervond.

Persoonlijke noot: in de 13 keer dat ik Sri Lanka bezocht heb, rookte ik overal waar dat voor omstanders geen overlast kon veroorzaken en ik ben daar nog nooit op aangesproken. Niet door de locals en ook niet door een agent. Ik nam altijd wel twee of drie pakjes sigaretten mee en ben daarop nooit aangesproken bij controle door de douane (als die er was). Anderzijds: tijden veranderen, regels veranderen, beleid verandert en dat zal ongetwijfeld tot meer en strengere controles op de luchthaven en op straat leiden.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...