dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!

Remote Werken of Digital Nomad worden – Wat is het verschil?

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

“Ik werk remote en dus ben ik een digital nomad”….. ehm, nee.

Hoe je jezelf noemt, bepaal je natuurlijk lekker helemaal zelf en het is best logisch dat de termen Digital Nomad en Remote Werken nogal eens door elkaar heen worden gebruikt. Het verschil kan soms lastig te ontdekken zijn, maar is wel degelijk aanwezig!

Het grootste verschil tussen een Digital Nomad en een Remote worker, is dat een Digital Nomad vrijwel altijd voor een compleet andere levensstijl kiest en een remote worker zijn levensstijl zo goed als mogelijk hetzelfde wil houden. Remote werken is geen ‘Way of Life” en het digital nomadschap is dat wel.

Wat is een digital nomad?

Een nomad is iemand die van locatie naar locatie trekt en geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Het stukje digital verwijst naar de wijze waarop iemand een inkomen genereert. Digital Nomads doen dat zonder uitzondering altijd via digitale producten of diensten. Een digital nomad is dus iemand die rondtrekt en online zijn of haar brood verdient.

Veel mensen die zich Digital Nomad noemen, zijn dat in de kern dus meestal niet echt. Ondanks dat zij regelmatig de wereld rondzwerven, staan zij namelijk gewoon ingeschreven in de Nederlandse BRP of in een ander land.  Veel Digital Nomads hebben een inschrijving in de Kamer van Koophandel en hebben daardoor zowel persoonlijk als zakelijk een strakke band met Nederland.

Waarom gebruiken zij dan de term Digital Nomad?

Omdat het kan, omdat het mag en omdat de term een bepaalde boodschap meegeeft: “Ik wil vrij en onafhankelijk kunnen gaan, staan en werken waar ik maar wil en heb mijn leven zo ingericht dat dit ook mogelijk is”. Een nomadisch leven leiden, betekent dat je rondreist, maar ook de echte nomad komen regelmatig terug op dezelfde , vertrouwde locaties.

Wat is een remote worker?

Remote werken wordt ook wel afstandswerken of locatie onafhankelijk werken genoemd. Iemand die remote werkt, voert zijn of haar werk structureel uit op een andere locatie dan de reguliere werkplek, bijvoorbeeld thuis of zelfs in een andere land.

Doorgaans zijn remote workers in loondienst van een bedrijf of hebben zij vaste opdrachtgevers.  Ze werken voor kortere periode op afstand en hebben meestal gewoon een vaste woon- en verblijfplaats. In tegenstelling tot digital nomads, verdienen niet alle remote workers hun inkomsten met digitale producten of diensten.

Wat is nu exact het verschil?

Een remote worker kiest voor een andere werkplek, maar zal zo min mogelijk wijzigingen aanbrengen in zijn of haar levensstijl. Iemand die remote werkt, kiest niet per definitie voor een geheel andere levensstijl. Doorgaans is het remote werken tijdelijk en worden er zo min mogelijk banden met Nederland verbroken.

Remote werkers verbreken zo MIN mogelijk banden

Een remote worker zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij of zij niet langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland werkt. Doen ze dat wel, dan zijn zij verplicht zichzelf uit te schrijven uit de BRP en dat heeft weer allerlei gevolgen, bijvoorbeeld voor het pensioen en verzekeringen.

Digital Nomads verbreken zo VEEL mogelijk banden

Digital Nomads kiezen bewust voor een compleet andere levensstijl. Zij schrijven zich vaak uit de Basisregistratie Personen, zeggen hun huur op of verkopen hun huis en inboedel. Wie kiest voor een leven als digital nomad, doet dit vaak omdat er behoefte is aan meer vrijheid en meer zelfstandigheid en de behoefte om meer van de wereld te zien. Een digital nomad reist de wereld rond en werkt niet niet voor een werkgever, maar voor zichzelf.

Nederlandse digital nomads

Digital Nomad worden is, net als remote werken hartstikke populair. Het aantal Nederlanders dat een leven leidt als digital nomad, ligt echter aanzienlijk lager, dan je wellicht denkt.

En dat is best logisch….

Het Digital Nomadschap is een andere levensstijl, en wie daar helemaal voor gaat, zal heel langzaam een persoonlijke metamorfose ondergaan. Remote werken is een stuk eenvoudiger en zal niet snel leiden tot grote veranderingen in je persoonlijkheid:  je kiest immers vooral voor een andere werkomgeving en niet voor een compleet ander leven.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...