zaterdag, juni 15, 2024
No menu items!

Waar Let Je Op Bij Het Bezoeken Van Een Tempel?

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Het boeddhisme is een van de toonaangevende religies in Azië. De prachtige en indrukwekkende boeddhistische tempels die door heel Azië heen te vinden zijn, worden gebruikt door de lokale bevolking en bezocht door duizenden toeristen.

De voorschriften die gelden voor een bezoek aan een tempel, kunnen per land afwijken, wat best verwarrend kan zijn. Wil je zeker weten dat je niets en niemand tegen het hoofd stoot, dan doe je er verstandig aan om je gewoon altijd aan de volgende regels te houden:

Kledingvoorschriften

De eerste vraag die mensen zich vaak stellen wanneer ze ergens naartoe gaan, is ‘Wat trek ik aan?‘. Ik blijf het daarom vreemd vinden dat toeristen die een tempel bezoeken die vraag opeens vergeten. Zeker, omdat de kledingvoorschriften voor het bezoek aan een tempel kinderlijk eenvoudig zijn en gelden zowel voor mannen als vrouwen:

 • Schouders en benen dienen geheel bedekt te zijn;
 • Hoeden, petjes en andere hoofddeksels gaan af voor je de tempel betreedt;
 • Extra punten voor mensen die ook de armen bedekken!

Respecteer de tempel

Bedenk dat, terwijl jij de toerist uithangt, de tempel door de lokale bevolking gewoon wordt gebruikt voor spirituele doeleinden. Je voorkomt dat je hen hierbij stoort, door:

 • Je mobiel uit te zetten
  Gebruik je de mobiel om foto’s te nemen, zorg er dan voor dat het geluid uitgeschakeld is.
 • Niet eten en drinken
 • Slik die kauwgom weg en stop dat flesje water in je tas, broekzak of gooi het weg!
 • Praat zachtjes
  Je zou de kost moeten geven: mensen die gewoon op hetzelfde volume door blijven kletsen.
 • Voeten niet richting boeddha of monniken
  Als je gaat zitten, zorg ervoor dat je voeten niet in de richting van de boeddha beelden wijzen. Ook bij zittende gesprekken met een monnik, zorg je ervoor dat je voeten van de monnik zijn afgewend.
 • Opstaan voor monniken
  Sta op wanneer er monniken de ruimte binnenkomen en ga pas weer zitten als zij zitten of weg zijn.
 • Niet met een vinger wijzen
  Wil je iets aanwijzen dat zich in de tempel bevind, gebruik dan je hele hand met je handpalm naar boven en niet met alleen je je wijsvinger.
 • Betreden en verlaten
  Bij het betreden van de tempel gaat je linkervoet eerst, gevolgd door je rechtervoet. Bij het verlaten van de tempel gebruik je de omgekeerde volgorde: rechtervoet eerst, linkervoet volgt.
 • Rechts aanhouden
  Betreed de tempel aan de rechterkant en loop rechtsom door de tempel heen

Respecteer de Boeddha beelden

 • Maak geen foto’s waarbij je met je rug naar een boeddha beeld staat;
 • Leun niet tegen een Boeddhabeeld;
 • Ga niet op de verhoging zitten waar het Boeddhabeeld op rust;
 • Klim niet in de boeddha (strafbaar in veel landen);
 • Loop achteruit weg
  Een goed gebruik is om bij het weglopen van een boeddha beeld eerste een paar stappen achteruit te doen (met je gezicht richting het beeld) en jezelf dan pas om te draaien.
 • Begroet boeddha
  Extra punten voor mensen die de boeddha met een kleine knik met het hoofd begroeten. De wijze van begroeten, verschilt van land tot land, maar een kleine knik met het hoofd word overal gewaardeerd.
 • Houd je hoofd laag.
  Dat wil zeggen lager dan het hoofd van een boedha (of eenpasserende monnik). Voor ons lange Hollanders niet makkelijk, maar misschien een leuke uitdaging.
 • Wees gezond!
  Bezoek geen tempel als je ziek, zwak of misselijk bent. Dit wordt door boeddhisten als onrein  en beledigend beschouwd.
 • Doneren
  Laat een kleine donatie achter bij het verlaten van de tempel. Je donatie wordt gebruikt om de tempel te onderhouden, monniken te voorzien van voedsel en studiematerialen.

Mag ik foto’s maken?

Ja, vreemd genoeg is het maken van foto’s in de meeste tempels geen enkel probleem. Is dit wel het geval, dan is dit vaak te zien aan die grote ronde borden waarop NO PHOTO’s en een afbeelding van en camera worden weergegeven.

Wil je zeker weten dat je niet niet bij die ene tempel terecht bent gekomen waar het wel een probleem is, vraag het dan voordat je aan de slag gaat met je camera of smartphone. Let op: gebruik je de telefoon, zorg dan dat het geluid uitgeschakeld is.

Respecteer de monniken

Zij worden door de locals met veel respect behandeld en je doet er verstandig aan bepaalde gebruik over te nemen. Zelfs als je niet goed weet hoe je iets precies doet, dan wordt het toch enorm gewaardeerd dat je het in ieder geval probeert.

 • Monniken mogen na 12:00 uur niet eten;
 • Monniken hebben altijd voorrang in bus, trein of andere vormen van openbaar vervoer.

Dames opgelet!!

Monniken mogen geen vrouwen aanraken en ook geen geschenken van een vrouw aanvaarden. Zelfs het aanbieden van een geschenk of het schampen van de kleding van een monnik zal ertoe leiden dat de monnik een ritueel van vasten moet doorlopen dat enkele dagen duurt. Je doet hem dus in geen enkel opzicht een plezier.

Wil je een geschenk of donatie geven, dan moet dit altijd via de handen van een man gaan. Geef dus je donatie, geschenk of andere gift aan je mannelijke reisgezel of vraag een totaal vreemde man of hij het geschenk wil geven.

In gesprek met een monnik die op de grond zit?
Blijf niet staan en ga tegenover hem zitten met de voeten afgewend (zit op je knieën).

Gebruik alleen je rechterhand

Je linkerhand wordt als onrein gezien. Iets aanpakken, ergens naar wijzen (handpalmen omhoog) of eten doe je met je rechterhand. Geld afgeven of ontvangen doe je overigens in veel landen met twee handen.

Monniken de hand schudden is voor mannen geen probleem, maar het is gebruikelijker om een buiging met het hoofd te maken, al dan niet de handpalmen tegen elkaar te slaan. Des te dieper je buiging (alleen met het hoofd) des te meer respect je toont.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...