zondag, juni 16, 2024
No menu items!

5 Redenen Waarom Mensen Emigreren Uit Nederland

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

In de afgelopen 15 jaar is er een jaarlijkse stijging van het aantal mensen dat Nederland verlaat. In 2009 emigreerden  ruim 100.000 mensen en in 2018 waren dat er meer dan 148.000. De redenen voor migratie zijn vergeleken met 2005 totaal anders.

#1 Verharding van de maatschappij

Nederland verhard en is een stuk individualistisch dan 10-20 jaar geleden. Migranten zorgen voor extra zorgen en problemen en men ervaart dat Nederlanders hun verbale assertiviteit steeds vaker met fysieke kracht bijzetten. Kortom: veel mensen gaan op zoek naar locaties waar het leven minder individualistisch, minder agressief en relaxter is. Deze mensen komen met name in Azië, Canada of Australië en nieuw Zeeland terecht.

#2 Onthaasten

Nederland is een land waar alles op de klok gebeurd. We zijn op tijd, maken afspraken en hoe we dat doen gaat gepaard met strakke regels. Wie zich daaraan onttrekt wordt gezien als stoorzender of buitenbeentje en zal daarop afgerekend worden.

Een goede reden om op zoek te gaan naar een omgeving waar mensen wel het werk doen, maar er minder wordt gekeken naar het tempo waarin dat gebeurd.

#3 Regels, wetten & bureaucratie

De Nederlandse wet- en regelgeving zit  zo gecompliceerd in elkaar dat de logica soms ver te zoeken is. Wie in bureaucratisch web terecht komt, kan daar doorgaans maar op twee manieren onderuit: meegaan in de enorme molen en daar fysiek, mentaal en financieel aan onder doorgaan of de boel de boel laten.

Strijden met de overheid zorgt vrijwel altijd voor een chronisch gevoel van verslagenheid en onrechtvaardigheid en geeft voldoende voeding om Nederland te verruilen voor een land waarin . Hoe goed al die regeltjes ook bedoeld zijn, de uitwerking is vaak een enorm gevoel van onmacht en onrechtvaardigheid.

#4 Rust, ruimte, omgeving

Nederland is een prachtig land, maar wel een land dat constant in ontwikkeling is. Ongemerkt verdwijnen er bossen en natuurgebieden en wordt de ruimte om ons heen kaler, drukker en dus ook minder aantrekkelijk. Voor veel Nederlanders een reden om te emigreren naar landen als Canada, de Verenigde Staten, Thailand, Australië of Nieuw-Zeeland, waar meer ruimte is of minder mensen per vierkante kilometer te vinden zijn.

#5 Migrantencrisis

De komt van meer migranten, de zorg die voor hen nodig is, de problemen die hierbij optreden, maar vooral de volksdiscussies die de migratiecrisis voortbrengt, zorgt bij veel mensen voor een zeer onrustig gevoel.

#6 Werkgelegenheid

Het niet kunnen vinden van werk was 10 jaar geleden nog een van de belangrijkste redenen om te emigreren. Die crisis lijkt voorbij en tegenwoordig is het vinden van werk in veel mindere mate de reden om uit Nederland te vertrekken.

Daar komt bij dat men tegenwoordig veel mogelijkheden heeft om via het internet te werken of zelfs een complete business online op te zetten.

#7 Files en vervoer

Elke dag twee keer een uur in de file was tien jaar geleden voor veel Nederlanders een vast ritueel. Destijds was de dichtgeslibde infrastructuur van met name de randstad, voor veel mensen een reden om Nederland de rug te keren. Tegenwoordig zijn files en (openbaar) vervoer nog maar voor een handjevol Nederlanders redenen om te vertrekken.

#8 Kosten levensonderhoud / sociale lasten

In 1989 betaalde men 12 gulden (€ 6,30) per maand voor hun ziektekostenverzekering. In 2019 betaalt men voor minder zorg ruim 22 keer meer, gemiddeld  € 120 per maand (264 gulden!) Eenzelfde vergelijking gaat op voor onder meer het openbaar vervoer,  tabak, alcohol, importproducten en grondstoffen. Nederlanders ervaren de kwaliteit van het leven gelijk,maar betalen er flink meer veer dan nog niet zo heel lang geleden.

Een mooie reden om Nederland te verruilen voor een land in Azië of Zuid-Amerika waar men op gezondheidszorg een goed  alternatief moet bedenken, maar het dagelijks leven aanzienlijk goedkoper en aangenamer is.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...