zondag, juni 16, 2024
No menu items!

11 Dingen Die Je Beter Niet Doet Tijdens Je Vakantie In Sri Lanka

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

#1 – Praten over de oorlog

De burgeroorlog tussen het overheidsleger en de Tamil Tigers, hield Sri Lanka ruim 26 jaar in z’n greep. In 2009 werden de Tamil Tigers verslagen, maar de nasleep van de oorlog is nog zeer actueel. Duizenden burgers zijn door aanslagen van de Tamil Tigers omgekomen. Het regeringsleger wordt er door de Verenigde Naties van beschuldigd zich schuldig te hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Burgeroorlog Sri Lanka
De burgeroorlog eindigde in 2009, maar de nasleep is nog zeer actueel.

Het overgrote deel van de Sri Lankaanse bevolking ziet de soldaten van het regeringsleger als helden. Wat er in de nasleep van de oorlog met de Tamil Tigers wordt gedaan, zal menig Sri Lankaan een zorg zijn. Als westerling kun je daar een andere mening over hebben, maar je doet er verstandig aan die voor je te houden. Bedenk tijdens je bezoek aan Sri Lanka dat de oorlog voorbij lijkt, maar nog steeds een zeer gevoelig onderwerp is.

#2 – De tempelregels negeren

Een van de grootste ergernissen die locals hebben wanneer het om toeristen gaat, is de manier waarop ze omgaan met bepaalde tradities en gebruiken in Sri Lanka. Vooral wanneer het gaat over het bezoeken van een tempel.

Bij een bezoek aan een tempel, gaan de slippers uit. Bedenk dat het dragen van slippers of ander schoeisel in een tempel bij wet verboden is en tot arrestatie kan leiden. Bij het betreden van de tempel stap je over de drempel heen en niet eerst op de drempel. Als je al foto’s maakt, keer je nooit je rug naar een Boeddha beeld. Staan er geen zichtbare waarschuwingsbordjes, vraag dan even toestemming of je überhaupt wel mag fotograferen. In sommige tempels is dit namelijk gewoon niet toegestaan.

Meer tempelregels?
In dit artikel heb ik meer dingen op een rijtje gezet waar je bij een tempelbezoek rekening kunt of zelfs moet houden.  

#3 – Een auto huren

Het huren van een auto in Sri Lanka raad ik af. Het verkeer is chaotisch en de verkeersregels worden nauwelijks gerespecteerd. Daarnaast rijden veel Sri Lankanen als idioten en  is het niet ongewoon dat ze daarbij een flinke slok op hebben.

Auto ongeluk Sri Lanka
Sri Lankanen rijden als gekken

Wil je toch een auto huren, bedenk dan dat je een internationaal rijbewijs moet hebben, waarop nadrukkelijk Sri Lanka wordt vermeld. Daarnaast moet je dit internationaal rijbewijs laten valideren bij het Departement of Motor Traffic in Colombo

#4 – Neerkijken op cricket

cricket Sri Lanka
Cricket is de nationale sport van Sri Lanka

Ben je geen fan van cricket, geen probleem, ik ook niet, maar zeg het alsjeblieft niet hardop als je vrienden wilt maken. Laat het onderwerp in dat geval onbesproken en mocht het aan de orde komen, zeg dan dat je het spel nog nooit gespeeld hebt (daar maak je namelijk wel vrienden mee!) Cricket is de nationale sport van Sri Lanka en dat je er niets aan vindt of niets van wilt begrijpen, vinden de locals op hun beurt weer onbegrijpelijk.

#5 – Kraanwater drinken

Kraanwater drinken is in veel Aziatische landen vragen om problemen, zo ook in Sri Lanka. Overal zijn flessen water te koop, zowel in grotere steden als daarbuiten. De locals op het platteland drinken zonder problemen het regenwater dat ze opvangen, maar je doet er verstandig aan ook dat te laten staan. Leg vriendelijk uit dat je liever water uit de fles drinkt en niemand zal je dat kwalijk nemen.

#6 Je vergissen in de afstand

Het verkeer in Sri Lanka is zeer chaotisch en wegen zijn vaak niet al te best onderhouden en vrij smal. Zeker in de ochtend en avondspits is zowel reizen per bus, trein, auto of een tuktuk een echte uitdaging.

Reizen in Sri Lanka
Reizen door Sri Lanka betekent grote afstanden overbruggen

Ook tijdens het reizen van langere afstanden zul je regelmatig hardop ‘Zijn we er nou nog niet?!’ fluisteren. Afstanden zijn behoorlijk pittig en zoals gezegd, het verkeer is ‘chaotisch en zal je reis eigenlijk altijd wat vertragen.

#7 – Een Tuk-Tuk huren zonder vooraf de prijs af te spreken

En dan heb ik het vooral het huren van een tuk-tuk in de grotere, toeristische gebieden. Bij voorkeur maak je gebruik van een meter tuk-tuk, maar als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je altijd eerst de prijs afspreekt. Op het platteland zijn tuk-tuk-drivers minder snel geneigd je geld uit de zak te kloppen en als ze het al doen, dan gaat het om centen.

Negeer je dit advies of vergeet je de prijs af te spreken, sta dan niet vreemd te kijken als de driver aan het eind va de rit een absurd hoge prijs doorgeeft die soms wel 10 tot 15 keer hoger is dan de werkelijk ritprijs.

#8 – Roken op straat

Roken op de openbare weg is in Sri Lanka verboden. Wil je toch een sigaretje of sigaartje opsteken, zoek dan een zijweggetje op of een gezellig terrasje. Bedenk overigens dat prijzen van rookwaar in Sri Lanka vergelijkbaar zijn met die in Nederland en bekende merken als Marlboro of Camel, nauwelijks verkrijgbaar zijn.

Net als in veel andere Aziatische landen is het in Sri Lanka zeer ongebruikelijk dat dames roken. Als rokende vrouw zul je er dus rekening mee moeten houden dat mensen je (zeker op het platteland) aan- en nastaren.

#9 – Drugs gebruiken

Sri Lanka kent een zeer streng drugsbeleid en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Onder de locals wordt behoorlijk geblowd en wie zich onder de lokale bevolking mengt zal menigmaal een jointje worden aangeboden. Wees wijs en sla deze uitdaging over!

Reisdilemma
Wel of geen drugs gebruiken tijdens je vakantie? In dit reisdilemma een verhaal en wat tips. 

#10 – Langer blijven dan toegestaan

In veel landen is het mogelijk een zogenaamde overstay (langer blijven dan je visum toestaat) af te kopen met een kleine dagvergoeding. In Sri Lanka is dit niet mogelijk. Wie langer in Sri Lanka verblijft dan het visum toestaat, is strafbaar en wordt gedeporteerd. Men kan tevens een fikse boete krijgen en loopt het risico in de gevangenis terecht te komen. Ook een toegangsverbod voor meerdere jaren kan een gevolg zijn van het langer blijven dan je visum toestaat.

Je visum verlengen is geen probleem. Dit kan voor 3 of soms zelfs 6 maanden. In dit artikel lees je hoe en waar je het visum voor Sri Lanka kunt verlengen

#11 – In het midden gaan zitten

Al lijkt het bij het instappen zo lekker rustig, de kans is groot dat dit heel snel zal veranderen en de bus of trein volstroomt met mensen. Uitstappen wordt dan een ware jungletocht! Reis je per bus, zoek dan een plek dicht bij een van de twee deuren: voor- of achterin de bus.

Reis je per trein dan is de ruimte tussen twee coupe’s meestal de rustigste plek in de trein en kun je bij plotseling volstromen toch nog redelijk snel uitstappen. Is staan geen optie, kies dan voor de plek die het dichtst bij de uitgang van de coupe is.

Overvolle trein Sri Lanka
Hier wil je niet in het midden van een coupe zitten!

Bedenk dat monniken, zwangere dames en minder-validen zowel in trein als bus voorrang hebben. Voor hen zijn speciale stoelen gereserveerd, die je mag gebruiken, maar af moet staan wanneer mensen uit deze groepen de bus of trein betreden.

In Nederland leren we onze kinderen ‘Opstaan voor iemand, misstaat niemand’. In Sri Lanka is het omgekeerde het geval: volwassenen staan op voor kinderen. Reden hiervoor is dat bussen vaak hard rijden en plotselinge manoeuvres maken of vol op de rem gaan. Kinderen kunnen hier nog niet altijd goed op anticiperen en daarom laat men kinderen bij voorkeur niet staan in bus of trein.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...