zaterdag, juni 15, 2024
No menu items!

Dit Zijn De 12 Geboden Uit Mijn Reisbijbel

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

In de acht jaren dat ik op de Malediven woonde, is twee keer mijn laptop en drie keer mijn telefoon gestolen. Ik heb eenmaal een arts bezocht omdat er allerlei onverklaarbare pukkels op mijn lijf begonnen te groeien en heb elk jaar welgeteld één nacht kotsend doorgebracht op het toilet.

In Peru is mijn smartphone uit mijn achterzak gegrist. Een typisch eigen-schuld, dikke bult scenario, want ik was nog zó (vaak) gewaarschuwd. In Sri Lanka is eenmaal mijn fotocamera en portemonnee gestolen en twee keer mijn telefoon. Een ziekenhuis heb ik in de 12 jaar dat ik onderweg ben, twee keer bezocht. Eenmaal voor een liesbreukoperatie en eenmaal voor die vreemde pukkels.

Ik de 12 jaar dat ik inmiddels over de wereld zwerf, ben ik nog nooit bedreigd met een mes of vuurwapen, heb ik nooit klappen gekregen of uitgedeeld en geen enkel bot gebroken. Best opmerkelijk, omdat ik er -in tegenstelling tot veel collega digital nomads- best een zeer ongezonde levensstijl op nahoud.

Ik rook als een ketter, drink koffie als water, vind het geweldig om door slums en sloppenwijken te struinen, eet zelden groenten (en al zeker geen salades) en als eeuwige vrijgezel wil ik nog wel eens wakker worden met een compleet vreemde.

Afgezien van die twee medische ongemakken, wat gestolen electronica en een hoofdpijntje hier en daar, reis ik toch al ruim 12 jaar jaar relatief veilig en gezond de wereld over. Hoogste tijd om eens te benoemen wat mij nu eigenlijk zo veilig en gezond houdt!

Regel 1: GE ZULT NIET RENNEN!

Nooit, nergens en voor niets of niemand. In Nederland ben je gewend dat straten en wegen vrij van obstakels zijn, in het buitenland gaat men daar toch echt anders mee om. De bus halen, snel oversteken, die taxi pakken of rond sluitingstijd toch nog even naar dat winkeltje? DOE HET NIET RENNEND!

Voor je het weet lig je horizontaal of gekreukeld het asfalt te zoenen door een ontbrekende stoeptegel, ingezakte grond en stukken uit het asfalt.

Regel 2: GE BEMOEIT ZICH MET UW EIGEN ZAKEN

Ik kan best een opstandig kereltje zijn en niet bang om mijn mond open te trekken als ik me ergens aan stoor. Ik ben zo nieuwsgierig als Aagje en als ik denk dat er ergens wat te beleven is, wil ik het zien, horen en ruiken. Denk ik dat ik een bijdrage kan leveren aan een oplossing bij een conflict, dan zal ik me er zeker mee bemoeien…. althans IN NEDERLAND!

Conflicten worden in andere landen vaak anders opgelost dan in Nederland. In het ene land blijft het vooral bij hard schreeuwen, terwijl men er in het andere land gelijk op los slaat of schiet. Kop dicht en doorlopen is de beste manier om verkeerde inschattingen te vermijden.

Regel 3: GE TWIJFELT? DAN DOET GE NIKS!

Wel of niet die donkere steeg pakken en mijn route flink inkorten? Wel of niet instappen bij die tuktuk met halfdronken bestuurder? Wel of geen kamer boeken in dit guesthouse dat er meer uitziet als een bordeel?

Natuurlijk zijn er twijfels, heel veel zelfs! Maar er zijn van die twijfels die net wat anders aanvoelen, alsof ze een soort van onheil aankondigen. Voel ik dat soort twijfel, dan doe ik het niet. Ik kies een omweg, wacht op de volgende tuktuk of slaap desnoods in een duur hotel, maar als de gevoelsmeter rood aanslaat, dan ga ik daar nooit tegenin.

Regel 4: GE ZULT NIET SPUITEN EN SLIKKEN

Hoofdpijn, diarree, malaria of wat voor nare aandoeningen dan ook: als er geen zalfje voor is, dan duurt het maar wat langer, maar pillen en spuiten zijn not-done! In al die jaren dat ik onderweg ben, heb ik mijzelf ook nooit laten inenten en geen malariapillen geslikt. Insmeren tegen de muggen, veel water drinken en bij uitzondering uitsluitend een Panadolleje.

Ik eet wat ik vertrouw en liefst wat ik ken. Ik ben hartstikke avontuurlijk, maar niet over wat er mijn lijf ingaat. Ik ben terughoudend in het uitproberen van nieuwe dingen en ik drink nooit lokaal gebrouwen alcohol. Beledig ik iemand door iets af te slaan, dan is dat jammer….daar komen ze vast wel overheen!

Regel 5: GE ZULT SHIT ONTWIJKEN

Voordat ik afreis naar een ander land, struin ik het internet af naar informatie die net iets verder gaat dan de ‘Top tien bezienswaardigheden‘. Ik wil vooral weten wat voor scams, wapens, drugs, drank,  gangs, beruchte gebieden en ander shit ik in een land, streek of stad tegen kan komen.

Ik ben zeker geen paniekpiemel, dus laat me door al die informatie niet gek maken, maar weet dan wel wat er mogelijk op mijn pad kan komen.

Regel 6: GE ZULT IJSBLOKJES VERMIJDEN

Ja, ik weet het: een trut van regel, maar wel eentje waarvan ik heilig overtuigd ben dat deze me toch regelmatig heeft behoed van een flinke diarree. Dat je in het buitenland beter alleen water uit een verzegelde fles drinkt, is algemeen bekend. IJsblokjes worden meestal gemaakt van hetzelfde gedestilleerde water als gebruikt wordt in plastic flessen. Daar zit het probleem niet zo.

Het probleem zit hem in de ruimte waarin het ijs wordt bewaard. Die ruimten worden zelden goed schoongemaakt en als dat al gebeurd, dan wordt hierbij normaal kraanwater gebruikt. Daarnaast valt in veel landen regelmatig de stroom uit waardoor ijs smelt en opnieuw bevriest.

Als ik een uitzondering maak, dan koop ik ijs in een supermarktketen of degelijk restaurant. IJsblokjes in mijn cola of bier (zoals in Cambodja gebruikelijk is), probeer ik zoveel als mogelijk te vermijden.

Regel 7: GE BLIJFT WEG VAN TOERISTEN EN EXPATS

Het slechtste advies dat op heel veel reisblogs wordt gegeven, is dat je als digital nomad of wereldreiziger vooral andere digital nomads of expats moet opzoeken! Ik doe dat nooit en vermijd ook het liefst gelegenheden waar veel toeristen of expats rondstruinen.

Je betaalt voor alles teveel en komt veel sneller in de problemen door het opstandige westerse karakter van met name dronken of onwetende toeristen.

Mijn advies is om vooral locals op te zoeken! Die weten de beste plekjes, de goedkoopste restaurantjes en zullen je een schat aan nuttige informatie geven over wat er allemaal te doen en te zien is. Je komt op plekjes waar ‘normale’ reizigers nooit komen en zult dingen meemaken die je niet meemaakt wanneer je onder de toeristen blijft.

En mocht je in de problemen komen, dan weten de locals vaak 10 keer beter wat de beste manier is om daarmee om te gaan.

Regel 8: GE ZULT VEILIG VRIJEN

In bed stappen met wie en waar ik maar wil. Omdat het leuk, fijn en spannend is en omdat ik het als vrijgezel zonder probleem kan maken!  Veiligheid staat hierbij altijd voorop, ongeacht de hoogte van het lust- of alcohol promillage.

Of het nu een wildvreemde is die ik op straat tegenkom (ja, dat gebeurd!) of iemand die ik al wat beter ken, een frisse douche en condoom zijn absolute voorwaarde voor elk intiem onderonsje!

Regel 9: GE ZULT NIET (AL TE) DRONKEN WORDEN

Ik heb een verhoogde afkeer tegen dronken mensen. Ze gillen, vloeken, maken ranzige geluiden, kotsen, stinken, struikelen en je moet elk woord minstens acht keer herhalen en dan begrijpen ze het nog niet!  Ze zoeken altijd de verkeerde uit om ruzie mee te maken en zorgen ervoor dat hun nuchtere vrienden aaneensluitend voor lul staan.

Dronken mensen komen vroeg of laat altijd in de problemen. Met andere dronkenlappen, met nietsvermoedende voorbijgangers of de politie. Ik kom niet in de problemen door overmatig alcoholgebruik en drink nooit meer dan mijn lijf en geest toestaat.

REGEL 10: GIJ LOST ALLEEN EIGEN PROBLEMEN OP

Vooral in Azië zijn mensen heel nieuwsgierig en geïnteresseerd in westerlingen. Mensen komen naast je zitten en beginnen een praatje of stellen je allerlei vragen. Meestal is dat oprecht, maar niet altijd. Voor mij stopt de gemoedelijkheid zodra men begint over problemen met geld, familie, de politie of andere zaken waar ik ver weg van wil blijven, zoals religie of politiek.

Natuurlijk help ik graag anderen op weg. Een maaltijd of een paar dollar kan ik best missen, maar mensen die MIJ specifiek uitkiezen om HUN probleem op te lossen, daar zit ik niet op te wachten. Kan ik in een vervelende situatie iemand helpen, zonder enig risico voor lijf en leden, dan zal ik dat niet nalaten, maar het probleem blijft van de ander en maak ik niet tot dat van mij.

REGEL 11: GIJ ZULT DE POLITIE WANTROUWEN

De gestolen telefoon en fotocamera op de Malediven werden me terugbezorgd door de lokale drugsdealer (prachtig verhaal voor later). In Sri Lanka bezorgde een politieagent mij in zijn vrije tijd mijn gestolen telefoon terug. Wel op onconventionele manier en tegen een kleine vergoeding!

In Nederland heb ik een ongekend vertrouwen in politie en justitie, maar in het buitenland werkt dat voor mij anders. Veel straatagenten spreken geen Engels, zijn mogelijk corrupt en in sommige landen (zoals Cambodja) betekent het inschakelen van de politie sowieso dat er betaald moet worden. Kan een situatie zonder politie worden opgelost, dan heeft dat, zeker in veel Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen, absoluut mijn voorkeur.

REGEL 12: GIJ ZULT NIET UITDAGEN

Ik breng foute mensen niet in de verleiding door dure sieraden te dragen of met geld te wapperen. Ik heb een aftandse portemonnee, waar nooit teveel in zit en zeker geen credit-card of bankpassen. Ik koop geen merkkleding en draag het liefst een korte broek en T-shirt.

Mijn telefoon is het duurste dat ik bij me draag en een back-up van alle contacten staat veilig op mijn laptop. Raak ik mijn telefoon kwijt, dan is dat een kwestie van jammer dan!

Ik loop met niemand hand-in-hand of gearmd en weet dat zoenen, knuffelen of ander intiem contact in veel Aziatische landen niet op prijs wordt gesteld, dus doe ik dat ook niet. Ik zorg dat ik de regels voor bezoeken van tempels, kerken of moskeeën ken en toon respect voor de lokale gebruiken en regels.

Wat heb jij aan mijn ‘regeltjes’

Lekker op vakantie naar Spanje? Dan heb je waarschijnlijk niets aan mijn mini-reisbijbel. Overweeg je echter om een leven als digital nomad te beginnen, dan kunnen deze tips wellicht ook jou veilig en vrij van grote problemen houden.

Wie over de wereld reist, komt in situaties terecht waarin snel en adequaat gereageerd moet worden. Het is dan handig als je een aantal vaste regels hebt om op terug te vallen. Schrijf eens wat op en maak je eigen mini-reisbijbel!

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...