zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Is een cursus ‘Digital Nomad Worden” wel zo’n goed idee?

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Op dit moment bestaat er geen officieel erkende cursus om het digital nomadschap onder de knie krijgen. Iedere digital nomad die een cursus of training aanbiedt, doet maar wat en doet dat vrijwel altijd vanuit zijn of haar eigen ervaring., eigen lifestyle en vanuit een bepaald beroepsgekte.

De meeste ’trainers’ en ‘begeleiders’ hebben geen opleiding gevolgd in het overdragen van kennis, geen inzicht in hoe mensen leren en…. verdiepen zich daar ook nauwelijks in. (beetje te vergelijken met de buurvrouw die je kind lesgeeft omdat er geen leraar te vinden is). Ze delen hun ervaring op een manier die hartstikke leuk is (koffie, koekje, presentatie) en ook zeer inspirerend kan zijn, maar waar je als startende digital nomad eigenlijk niets aan hebt.

En dat is niet alles

Want afgezien van het feit dat je een training krijgt van iemand die meestal geen enkele onderwijskundige kennis heeft, stopt zo’n training ook nog eens een dikke, vette kurk in het creatieve denk- en leerproces dat je als digital nomad juist zo hard nodig hebt:

 • Het gras bij de buurman
  Je hoort hoe anderen (meestal de trainer in kwestie) het allemaal heeft gedaan en hoe geweldig het allemaal is. Een slechte trainer geeft je misschien zelfs nog een ‘Dat kan iedereen, dus jij ook!’ mee.
 • Tunnelvisie
  Je krijgt voorbeelden te zien van dingen die al bestaan en daarmee loop je het risico dat je zaken van anderen overneemt kopieert of in een andere vorm wilt oppakken. Je verlaat de training met ideeën en die gaan absoluut blijven hangen. In het ergste geval ga je ook nog eens gelijk met die ideeën aan de slag, zonder eerst nog eens te toetsen of wat er allemaal op die training aan de orde komt, ook de algemene ervaring van ervaren digital nomads is.
 • Tijd- en geld verspilling
  Je krijgt antwoord op de meest gestelde vragen die startende digital nomads hebben. Antwoorden die je ook gewoon online kunt lezen en dat niet alleen! Door meerdere antwoorden op dezelfde vraag te lezen, krijg je een veel concreter en completer antwoord.

Cursussen en training zijn echt iets van de laatste 2-3 jaren. Alle digital nomads dei nu hun succesverhaal kunnen vertellen hebben nog nooit een training of cursus ‘Digital Nomad worden”gevolgd. Waarom zou jij het in hemelsnaam dan wel moeten doen?

Oh jee….

Hoor ik daar de collega digital nomads grommen en blaffen? Dat snap ik, want ik kom aan je inkomsten, dus steigeren mag best hoor. Nou vooruit dan maar. Voor de liefhebbers van balans, ook maar eens kijken wanneer het WEL verstandig is om een cursus ‘Digital Nomad Worden’ te volgen.

Wanneer wel een cursus digital nomad volgen?

Er zijn best wel redenen te bedenken die het volgen van een training of cursus gerelateerd aan het Digital Nomadschap rechtvaardigen.

 • Netwerken!
  Een cursus of training kan heel effectief zijn voor het leggen van contacten, het uitwisselen van bronnen en een klein begin zijn van een compleet netwerk aan digital nomads waarmee je contact houdt of misschien zelfs kunt samenwerken. De cursus of training is in zo’n geval slechts een stukje gereedschap met een veel hoger doel.
 • Specifieke kennis opdoen
  Een cursus of training kan handig zijn wanneer de cursusleider een autoriteit op zijn of haar gebied is en je alles over een specifiek onderwerp kan vertellen. Wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit met BTW en belastingen en is dat het doel van de training, dan
 • Specifieke vaardigheden opdoen
  De cursus of training leert je specifieke vaardigheden die je als digital nomad absoluut nodig hebt. Dat kan een cursus tekstschrijven zijn, communicatietechnieken, maar ook net zo goed een weerbaarheidscursus, een cursus Spaans of een training tegen vliegangst.
 • Inspiratie, ideeën en in de stemming komen
  Soms is een evenement gewoon een soort Eiffeltoren. Die moet je gewoon een keer gezien hebben! Omdat het een leuke ervaring is, omdat je anderen erover kunt vertellen en omdat het je waanzinnig kan inspireren. Want laten we eerlijk zijn: vaker wel dan niet, hebben we anderen nodig om het beste in onszelf naar boven te halen!

Voor de duidelijkheid…

Er is niemand die jou kan vertellen hoe een leven als digital nomad eruit gaat zien. Je zult je eigen pad moeten vinden en daar ook absoluut in slagen, zolang je er met volle overtuiging, een gezond dosis zelfvertrouwen en voldoende creativiteit aan begint.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...