dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!

Let Op Bij Het Huren Van Een Scooter In Cambodja:

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Ongeveer 50 meter van de weg af….

….bij een klein eettentje, staat een politieagent druk te gebaren en op zijn fluit te blazen.. Achter de overenthousiaste agent zitten vier of vijf politieagenten die totaal niet dezelfde energie vertonen als deze handhaver.

Vanuit mijn ooghoek en vanachter mijn getinte zonnebril krijg ik de indruk dat zijn aandacht uitgaat naar de enige Farang (blanke buitenlander) op de weg: naar mij dus! Want afgezien van deze kaaskop die in een gekke bui besloot een scooter te huren en richting Ankor Wat te toeren, zie ik uitsluitend locals en geen enkele toerist.

De dame achterop de motorfiets die voor mij rijdt, draait zich om en kijkt mij aan. Ze kijkt nogmaals naar de agent en richt haar aandacht vervolgens op de weg voor haar. Het bevestigt min of meer het idee dat de agent mij iets wil overbrengen en ik besluit te doen alsof het mij allemaal ontgaat en vervolg rustig mijn weg.

Het rijden zonder rijbewijs is ook in Cambodja niet toegestaan

Ondanks dat je in vrijwel elke Cambodiaanse stad waar toerisme een bron van inkomsten vormt, overal voor rond de 10 dollar een scooter voor een dag kunt huren, is het besturen van zo’n voertuig alleen toegestaan als je in het bezit bent van een rijbewijs.

Het huren van een scooter is een geweldige ervaring en een uitstekende manier om de prachtige omgeving te verkennen, maar het kan je (in het ergste geval) ook behoorlijk in de problemen brengen.

Wat kost het huren van een scooter in Cambodja?

Een scooter (in Cambodja moto of motorbike genoemd) kost je tussen de 8 en 15 euro, afhankelijk van de plek waar je de scooter huurt, het model en de capaciteit.  Je hebt de scooter 24 uur tot je beschikking, waarbij de tijd waarop je de scooter huurt ook de tijd is waarop je de scooter een dag later terug moet brengen.

Mag ik overal rijden?

Sommige verhuurders leggen beperking op ten aanzien van de afstand die je mag reizen, bijvoorbeeld alleen binnen de stad waar je de scooter huurt. Een scooter voor een paar dagen huren is bij sommige verhuurders mogelijk, maar niet bij allemaal.

Moet ik mijn paspoort achterlaten?

Wanneer je een scooter huurt, blijft je paspoort achter bij de verhuurder. Een kopie van je paspoort wordt niet geaccepteerd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat je er met de scooter vandoor gaat en te garanderen dat je, in geval van schade,  niet vrolijk het land kunt verlaten zonder eerst alle veroorzaakte schade te hebben vergoed.

Waar let je op bij het huren van een scooter?

Het komt voor dat toeristen in de problemen komen bij het huren van een scooter. Om jezelf te beschermen, hou je rekening met een aantal zaken:

 • Kies een verhuurder die zich in een toeristische buurt of straat bevindt, liefst eentje die gelieerd is aan een hotel of guesthouse of reisagent. Veel lokale reisbureautjes verhuren scooters en zij kunnen zich geen slechte reputatie veroorloven;
 • Een goede verhuurder zal altijd een extra los slot bij de scooter leveren. Is dit niet het geval, overweeg dan zelf een slot te kopen of (beter) een andere verhuurder te zoeken.;
 • Neem eventueel een foto van alle zijden van de scooter, zodat eventuele bestaande schade niet later opeens op jouw bordje wordt geschoven;
 • Controleer of alles werkt, inclusief groot licht en knipperlichten. Het zou voor corrupte agenten zomaar een reden kunnen zijn om je een boete te geven die je direct moet afrekenen;
 • Draag de helm die je van de verhuurder ontvangt, ook al draagt het merendeel van de (vooral jongere) lokale bevolking vaak geen helm. De bestuurder van een scooter is verplicht om een helm te dragen. Het is een van de weinige regels waar de politie ook daadwerkelijk streng op toeziet.
 • Een andere regel waar men vreemd genoeg erg streng toezicht op houdt, is de regel die bepaalt dat voertigen overdag hun verlichting uitgeschakeld dienen te hebben!;
 • Je dient er voor te zorgen dat de tank bij het terugbrengen van de scooter, weer helemaal gevuld is. De prijs voor een liter benzine is tussen de 3500 en 4000 Cambodjaanse Real, wat ongeveer neerkomt op een dollar per liter.

Vormen van scooteroplichting

 • Wanneer iemand een scooter heeft gehuurd, wordt hij of zij door iemand in dienst van de verhuurder achtervolgd. Op een moment dat de huurder even wat gaat eten of een frisse douch pakt, wordt met behulp van de reservesleutel de scooter door je achtervolger gestolen. Het slachtoffer draait op voor de volledige kosten van aanschaf voor een nieuwe scooter;
 • Bij het terugbrengen van de scooter, worden opeens allerlei gebreken geconstateerd. De verhuurder geeft aan dat jij die hebt veroorzaakt en moet vergoeden. Je ontvangt je paspoort pas terug als je alle kosten hebt vergoed;

Bedenk dat wanneer je slachtoffer bet van dergelijk praktijken, het inschakelen van de politie ot nog grotere problemen zou kunnen leiden. Vaak kiezen (corrupte) agenten de zijde van de verhuurder of zitten zij zelfs ‘in het complot’ om te wat dollars lichter te maken.

Hoe gedragen Cambodianen zich in het verkeer?

Het verkeer is redelijk recht-toe, recht-aan en wie vaker in Azie heeft gereden, zal weinig moeite hebben met het verkeer in Cambodja. Men rijdt hier aan de rechterkant van de weg, verkeerslichten zie je alleen op drukke punten en mensen zijn vooral op elkaar aangewezen om ongelukken te voorkomen.

Cambodianen in toeristische gebieden zijn gewend aan al die butenlanders die scooters huren en houden hier absoluut rekening met het feit dat je minder bekend bent met de geschreven en vooral ongeschreven verkeersregels.

Mocht je in een vervelende situatie terectkomen, zoals een ongeval, verkeersopstopping, bijna-aanrijding of iets dergelijks, blijf dan glimlachen, verhef nooit je stem, maak geen drukke gebaren en begin zeker niet te schelden. De politie inschakelen zal mischien je eerste reactie zijn, maar in de praktijk kan dit averechts uitpakken. Probeer daarom altijd eerst om er samen uit te komen.

Wat richtlijnen voor het vekeer

 • In Cambodja geldt –net als in veel aziatische landen- de ongeschreven regel dat auto’s voor scooters en voetgangers gaan.
 • Toeteren is OK in Cambodja. Voel je niet bezwaard om bij de meest lichte vorm van twijfel, flink te toeteren! Toeteren bij het inhalen van een auto of andere scooter wordt niet als onbeschoft ervaren en kun je in situaties waarbij je twijfelt of men jou in het vizier heeft, gerust doen.
 • Kijk niet om je heen! Het is heel verleidelijk om tijdens het rijden wat om je heen te kijken, maar deze afleiding kun je in het Cambodiaanse verkeer echt niet gebruiken. Wil je wat bekijken, zet dan de scooter even aan de kant.
 • Cambodja kent redelijk wat geasfalteerde wegen, maar deze worden slecht onderhouden. Wegen die er oogenschijnlijk perfect uitzien, kunnen behoorlijk grote gaten bevatten.
 • De meeste wegen buiten de grotere steden zijn zandwegen. Tijdens het regenseizoen soms spiegelglad en tijdens het droogseizoen behoorlijk stoffig. Een mondkapje is in zo’n geval geen overbodige luxe en deze zijn in vrijwel alle kleine winkeltjes langs de weg te koop.

Hoe zit het met de verzekering?

Wanneer je een scooter huurt  ben je volledig verantwoordelijk en aansprakelijk in het geval van diefstal, een ongeval of schade. En dat is best iets om over na te denken, zeker wanneer je niet beschikt over een financiele backup! Wanneer je de scooter in de prak rijdt, kost je dat rond de 1200 dollar.

Veroorzaak je daarnaast ook schade aan derden, dan komen die kosten er ook nog bij. En raak je gewond, dan zul je eventuele medische kosten ook zelf moeten kunnen ophoesten.

In Cambodja kent men geen verzekeringen. Schade betaal je contact en medische zorg moet je vaak een bepaald bedrag vooruit betalen.

Ondanks het feit dat honderden toeristen dagelijks een scooter huren en ondanks het feit dat de politie zich er nauwelijks druk over maakt, blijft het een feit dat het volgens de Cambodiaanse wet niet is toegestaan. Je reisverzerking zal om die reden schade- of medische kosten waarschijnlijk niet vergoeden.

Wel of geen scooter huren in Cambodja?

Zoals gezegd kiezen honderden toeristen er dagelijks voor om een scooter te huren en daarmee en schitterende ervaring toe te voegen aan hun Cambodiaanse vakantie.  De meesten krijgen te maken met vriendelijke verhuurders die gewoon wat extra bij willen verdienen.  Slechts een enkeling wordt slachtoffer van criminelen of oplichters.

Heb je geen ervaring in het berijden van een scooter en ben je niet in staat om eventuele financiele gevolgen van een ongeval of diefstal te dragen, laat je door mij niet gek maken en huur gewoon een fiets!

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...