zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Reisdilemma 5 – Wel Of Geen Drugs Gebruiken Tijdens Je Vakantie?

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Met uitzondering van Maleisië en Singapore, werd mij in elk ander land dat ik heb bezocht op een bepaald moment wel drugs aangeboden. Meestal door tuk-tuk drivers, taxichauffeurs of medetoeristen, soms door locals die ik ontmoette en waar ik mee optrok. Omdat ik mij eigenlijk altijd in een omgeving bevind waar ik minder bekend mee ben en dus graag het koppie erbij wil houden, ga ik eigenlijk nooit op dergelijke uitnodigingen in.

Afgezien van het feit dat drugs simpelweg niet mijn ding zijn, zie ik regelmatig hoe andere reizigers door drugs- of alcoholgebruik in de problemen komen. Ze betalen fikse boetes (vaak onder de tafel) of in enkel geval: komen in een politiecel terecht. Drugs gebruiken in het buitenland mag dan misschien wel dat euforische gevoel van ‘de wereld in je zak hebben’ vergroten, het brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

Een jointje roken met vader

Udaya is een van de duizenden tuk-tuk drivers in Sri Lanka. Op een van mijn vele bezoeken aan Sri Lanka leerde ik hem kennen, trokken we samen op en dat herhaalde zich bij elk bezoek. Inmiddels zijn we goede vrienden en ben ik kind aan huis bij zijn familie.

De vader van Udaya, zat in zijn tuk-tuk te wachten en bij aankomst stelde Udaya mij aan hem voor. De kleine, vriendelijke man gaf me een hand, vroeg ‘How are you’ in gebrekkig Engels en richtte zich vervolgens weer tot zijn zoon. Na een minuut of vijf vertrokken we weer.

Globetrotter wordt je niet door altijd en overal je kop in het zand steken. Soms moet je een beetje meevieren en buigzaam zijn. Ik snap dat

Mijn vader wil dat je vanavond langskomt om een biertje te drinken’, zei hij terwijl we richting hotel reden. Met een ‘Ok, no problem, nice!’ aanvaardde ik de uitnodiging.

Het huis was zoals er duizenden in Colombo te vinden zijn. Wie de deur voorbij is, staat gelijk in de huiskamer, de keuken ergens achterin het huis en daartussen twee of drie kamers. Vier katten en hond die onbegrensde vrijheid hebben en daar ook gebruik van maken. Speelgoed op de grond, oude foto’s en religieuze spreuken aan de muur en op elk kastje staan wel een aantal prullaria.

Bij binnenkomst heette moeder me van harte welkom, nodigde me uit om te zitten, gaf me een glas water, legde een stuk fruit neer en daarnaast wat koekjes: ‘Eat, eat…’.

Na enige tijd kwam vader uit de keuken en gebaarde dat ik met hem mee moest komen: ‘Let’s smoke’.

Nou, ik was wel toe aan een sigaretje, dus volgde gewillig. Aangekomen in de de keuken, lag er naast half-voorbereidde maaltijd voor vanavond, een plukje tabak, wat losse vloeitjes en iets dat leek op een stukje houtskool, alleen bruin van kleur.

Terwijl ik nog bezig was de inrichting en design van de keuken in me op te nemen, draaide vader voorzichtig en zonder blikken of blozen de joint in elkaar. Met enige verbazing nam ik de kunsten van de man in me op. Ik begon me ook af te vragen wat te doen indien de beste man mij deelgenoot zou willen maken van zijn illegale activiteit.

Globetrotter wordt je niet door altijd en overal je kop in het zand steken. Soms moet je een beetje meevieren en buigzaam zijn. Ik snap dat. Daarnaast is het roken van een joint niet iets wat geheel vreemd voor me is.

In mijn jongere jaren bevond ik me tussen de meest uiteenlopende groepen mensen. De ene groep bestond uit mensen die zo heilig als een boontje waren, terwijl in een andere groep vrijwel iedereen vrijwel dagelijks zo stoned als een garnaal was.

Ik paste me  graag aan hen deed in beide gevallen vrolijk mee.

Wat ik vermoedde, gebeurde.

De man pakte zijn kersverse joint van het aanrecht, stak hem aan in de keuken en zei: ‘Let’s go outside’. Daar aangekomen nam hij een trekje en bood hij mij het ding aan. Ik had al bedacht dat ik Udaya inmiddels al een tijdje kende, vaker bij hem thuis was geweest en zijn moeder en zus al vaak had ontmoet. Ik was na 12 keer Sri Lanka te hebben bezocht al bekend met het feit dat wat deze man deed eerder regel dan uitzondering was en dat de politie in Sri Lanka het eigenlijk geen zier kan schelen, zolang het straatbeeld maar intact blijft.

Ik nam de joint aan en nam een haal, sorry ‘hijs’.

Teruggeven mocht ik het ding pas na een hijs of vier en zo wisselden we elkaar af tot einde oefening. Met droge mond en een euforisch gevoel in mijn donder waggelde ik terug de woonkamer in waar ik me genadeloos stortte op dat  stukje fruit.

Geen onderscheid tussen soft- en harddrugs

In het overgrote deel van de wereld wordt geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Drugs zijn drugs, of het nu marihuana is of pure cocaine. Een andere overeenkomst is dat boetes en gevangenisstraffen vaak vele malen hoger zijn dan in Nederland of andere Europese landen. Waar wel verschil in zit, zijn de vaak zeer hoge straffen die men in het buitenland hanteert.

Fransman gearresteerd in Thailand.

Thailand staat erom bekend zware straffen uit te delen voor het bezit van drugs. Word je in Thailand betrapt op het roken van een joint, dan kan het je zomaar gebeuren dat je voor en jaar achter de tralies verdwijnt. Vermoed de politie dat je handelt in drugs, dan kan je vakantie van twee weken zomaar eindigen in een gevangenisstraf van 15 jaar!

Lijkt me voldoende reden om jezelf af te vragen of die joint op het paradijselijke strand wel echt zo’n goed idee is.

Gedoogbeleid in het buitenland

Net als in Nederland, kent men ook in het buitenland vaak een bepaald gedoogbeleid. In Sri Lanka is het gebruik van marihuana niets bijzonders en eigenlijk komen Sri Lankanen er zelden door in de problemen. Zolang je het in de omgeving van je huis doet en niemand last heeft van eventueel afwijkend gedrag, vindt men het wel best.

Ook in Thailand en veel andere Aziatische landen komt men overal drugs tegen en lijkt het alsof niemand er en probleem van maakt. Schone schijn, wat jou als toerist in de verleiding kan brengen. Blijf echter alert, want naast een vervelende confrontatie met de politie, liggen er nog andere gevaren op de loer.

Wat voor problemen kun je tegenkomen?

Drugs gebruiken in het buitenland kan niet alleen leiden tot een langdurig verblijf in een overheidshotel leiden, maar je ook op andere manieren in de problemen brengen.

Verkeerde drugs

Elke maand kan met in een Cambodjaanse krant wel een bericht lezen over weer een toerist die dood in zijn hotelkamer is gevonden. De Cambodjaanse politie geeft vaak hartfalen aan als onderzoek, maar locals weten beter. Het slachtoffer heeft drugs tot zich genomen die vele malen sterker waren dan hij had verwacht.

Beroving, verkrachting

Tijdens mijn verblijf in Peru werd mij bij herhaling gewaarschuwd goed op mijn drankjes te letten en geen drugs van vreemde te accepteren. Iemands drankje van wat Rohypnol voorzien, zal ervoor zorgen dat die persoon duizelig wordt, moeilijk kan praten, hoofdpijn krijgt en zelfs voor enige tijd buiten westen raakt. Je bent dan een gemakkelijk slachtoffer voor overvallers, zakkenrollers, aanranders of  en andere lieden met snode bedoelingen.

Chantage

Door mee te doen aan iets dat feitelijk strafbaar is, maak je jezelf chantabel. Die nieuwe maatjes die je onderweg bent tegengekomen, kunnen zomaar de hele ontmoeting in scene hebben gezet met slechts 1 doel: je geld afhandig te maken door jou deelgenoot te maken van een illegale activiteit, bijvoorbeeld drugsgebruik. Hierbij komt het meer dan eens voor dat de corrupte tak van de lokale politie, gewoon in het complot zit.

Jezelf iets aandoen

Wie onder invloed is van drugs denkt anders, voelt anders en doet anders. Meest schokkende verhalen zijn wel die van toeristen die onder invloed van LSD of truffels uit het raam springen. Bepaalde drugs beïnvloeden je hersen dusdanig dat je de omgeving anders gaat zien. In plaats van een raam, ziet men bijvoorbeeld de duikplank van het zwembad. Overgevoelig, overmoedig, agressief en minder alert kunnen reageren op situaties, zijn andere gevolgen van drugsgebruik waardoor je in de problemen kunt komen. In het buitenland kom je dan vaak veel minder begrip tegen, dan je wellicht in Nederland gewend bent.

Toch drugs gebruiken in het buitenland?

De beste tip die ik je kan geven is eigenlijk doodsimpel: gebruik geen drugs tijdens je vakantie.

Maar ok, die voelde je wellicht al aankomen. Wil je toch drugs gebruiken in het buitenland, ga er dan bewust mee en neem deze adviezen ter harte:

[su_list icon=”icon: times” icon_color=”#be1112″]

 • Gebruik nooit alleen
  Gebruik altijd drugs in het bijzijn van iemand die je kent en vertrouwt. De effecten van drugs verschillen van persoon tot persoon. De een blijft wat meer nuchter, terwijl de andere zich op een ander zich ‘King of the Apes’ waant. Door samen te gebruiken, kun je elkaar in de gaten houden en voorkomen dat er problemen ontstaan door veranderingen in je gedrag.[/su_list]

[su_list icon=”icon: times” icon_color=”#be1112″]

 • Gebruik niet in het bijzijn van onbekenden
  Gebruik geen drugs met mensen die je nauwelijks kent of net hebt ontmoet! Al lijken het ’toffe gasten’, je weet nooit welke snode bedoelingen ze hebben. Je zult net de eerste (of laatste) zijn die na een uit de kluiten gewassen joint in slaap valt en volledige gestript van waardevolle zaken wakker wordt. [/su_list]

[su_list icon=”icon: times” icon_color=”#be1112″]

 • Koop geen grote hoeveelheden 
  Wordt je aangehouden met 20 joints op zak, dan zal veelal aan worden genomen dat je deze niet voor eigen gebruik bezit, maar wilt verkopen. Dat kan zomaar een verschil tussen een boete en fikse gevangenis betekenen. Sla dus geen complete voorraad in.[/su_list]

[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#11cd14″]

 • Wees een goede gast
  Je bent te gast in een ander land en voor gasten gelden nu eenmaal andere regels. Gebruik met mate en zeker niet in het openbaar, ook al doen de locals dit misschien wel. Kies het juiste moment uit en durf ‘Nee’ te zeggen.[/su_list]

[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#11cd14″]

 • Informeer jezelf goed
  Informeer je goed over de wetten en regels ten aanzien van drugsgebruik in het land dat gaat bezoeken. Dan weet je in ieder geval wat je in het ergste geval te wachten staat.[/su_list]

Drugs gebruiken in het buitenland blijft een gevaarlijk iets. Wie een onbezorgde vakantie wil hebben en het risico wil ontlopen plotseling verzeild te raken in iets dat grote invloed op je leven kan hebben, doet er verstandig aan gewoon geen drugs te gebruiken.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...