zondag, juni 16, 2024
No menu items!

De retour-doorreisregel omzeilen wanneer je vliegt op een enkele reis.

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Vier weken naar Thailand en pas na aankomst bepalen wat je volgende bestemming wordt? Prachtig idee en gewoon doen, maar let wel op! Wie een enkeltje Thailand boekt (of welk ander land dan ook) kan gevraagd worden om een bewijs van retour- of doortocht.

Wat is een bewijs van retour of doortocht?

Vrijwel elke immigratiedienst ter wereld, stelt de voorwaarde dat je als bezoeker moet kunnen aantonen dat je ook weer van plan bent het land te verlaten. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van bijvoorbeeld een retour vliegticket of reservering van een internationale trein of busmaatschappij.

Waarom?

Het is een zachte maatregel om te voorkomen dat mensen langer in het land blijven dan hun visum toestaat. Op grotere schaal helpt deze regel illigale immigranten te weren of op te sporen.

Wie controleert dit?

Wannneer je over land reist, kan de douane aan de landgrens je vragen om zo’n bewijs te overleggen. Reis je door de lucht, dan zal de vliegmaatschappij en niet de douane controleren of je in het bezit bent van een retour- of doorreisticket.

De meeste mensen boeken een retourticket. Hen wordt niet naar een bewijs van retour- of doorreis gevraagd.  Bij het inchecken ziet de maatschappij immers al gelijk dat je in het bezit bent van een retourticket.

Waarom de vliegmaatschappij?

Volgens het Verdrag van Warschau zijn vliegmaatschappijen verplicht om een passagier die de toegang tot een land geweigerd wordt, terug te vliegen naar het land van herkomst of vertrek.

Zij draaien in eerste instantie op voor alle kosten die dit met zich mee brengt. Daarnaast riskeren zij een hoge overheidsboete wanneer zij passagiers vervoeren die niet voldoen aan de immigratieregels.

Niet gelijk juichen!

In de algemene voorwaarden van de meeste vliegmaatschappijen staat vermeld dat in zo’n geval alle gemaakte kosten verhaald worden op de reiziger. De maatschappij zal je dus bij thuiskomst al snel de rekening presenteren.

Niet altijd & niet overal

Of een vliegmaatschappij wel of niet vraagt om bewijs van retour- of doorreis, hangt af van het land dat je gaat bezoeken. Sommige landen hanteren de retour-doorreisregel strikter dan andere.

In de periode waarin ik regelmatig tussen de Malediven en Sri Lanka op en neer vloog, werd bijvoorbeeld altijd gecontroleerd of ik in het bezit was van een retourticket. Bij heel veel andere vluchten, werd er niet naar gevraagd.

Hoe kom je aan een bewijs van retour- of doorreis?

De retour-doorreisregel is erg lastig voor reizigers die aankomen per vliegtuig en vervolgens over land hun volgende bestemming willen bereiken.  Ook wanneer je ter plaatse pas wilt beslissen wat je volgende bestemming wordt, zul je op zoeken moeten naar een handige manier om dit te kunnen doen.

#1 – Huur tijdelijk een retourvlucht

Klinkt gek, maar is tegenwoordig mogelijk. Via de website OnwardFly.com kun je een retourticket aanschaffen dat 24 of 48 uur geldig is. Er wordt een echte reservering voor je gemaakt en je ontvangt het ticket direct van de vliegmaatschappij.

Binnen 24 of 48 uur nadat je het ticket hebt geboekt, wordt deze geannulleerd. FlyOnwards betaalt dus het ticket en vraagt na annulering het geld terug. Daar heb jij verder niets meer mee te maken, want inmiddels zit jij lekker kokosnoten te lurken!

#2 – Reserveer een trein- of busreis het land uit

Oké, in Sri lanka of de Malediven was dit lastig (met al dat water), maar in de meeste landen bestaan er trein- en busroutes van het ene naar het andere land.

In veel gevallen kun je online een voordelige trein- of busticket reserveren. Dit ticket is een geldig bewijs van doorreis.

Je hoeft het ticket niet te gebruiken, maar dat kan natuurlijk wel. Als je hiervoor kiest, selecteer dan een datum die enigszins overeenkomt met je reisplannen. Let er ook op dat de datum niet de visumperiode overschrijdt, want dan geldt het uiteraard niet als geldig uitreisbewijs!

#3 – Koop een super voordelig doorreisticket naar een willekeurige bestemming

Die supervoordelige tickets zijn er echt: overal ter wereld! Zoals bijvoorbeeld dat ticket van 18 euro van Maleisië naar Cambodja waar ik via AirAsia tegenaan wandelde. Scheelde me op mijn totale vliegkosten van Sri Lanka naar Cambodja, toch leuk 50 euro!

Ook bus- en treinmaatschappijen bieden zo nu en dan aantrekkelijke prijzen voor over-de-grens-reizen.

#4 Koop een retourticket en gebruik alleen de heenreis

Eigenlijk ben ik altijd wel in staat om een enkele reis te vinden die onder de prijs van een retourticket ligt. Hiervoor pas ik de reisdatum aan, vlieg ik op minder gunstige tijden of via een wat langere route.

Deze optie spreekt mij dus wat minder aan, omdat het me eigenlijk altijd geld kost.

Daarnaast kan het (in theorie) voor problemen zorgen. Sommige maatschappijen hebben voorwaarden opgenomen waarin bepaald wordt dat bij een niet-gebruikt retourticket, extra kosten kunnen worden verhaald op de reiziger. Kies je voor deze optie, lees dan zeker even de voorwaarden van de vliegmaatschappij goed door.

#5 – Koop een ticket dat je kunt annuleren

Is een mogelijkheid, maar kost eigenlijk altijd geld. Je krijgt namelijk nooit het hele bedrag terug. Daarnaast moet je wel het budget hebben om zo’n ticket aan te schaffen. Je weet immers nooit precies wanneer je het bedrag teruggestort krijgt en je mist dus een deel van je reisgeld.

Kies je voor deze optie, boek dit ticket dan voordat je afreist naar je bestemming en lees de kleine lettertjes. Sommige maatschappijen betalen namelijk niet terug in geld, maar in vouchers die je alleen bij de vliegtuigmaatschappij kunt verzilveren.

#6 – Maak een nepticket

Mijn minst favoriete en nooit gebruikte optie, maar goed:  aangekondigd dat ik je alle opties zou voorschotelen, dus ik zet hem er maar bij.  Zo’n nepticket kun je bijvoorbeeld uitprinten via de website ReturnFlights.net.

Vliegmaatschappijen zullen niet altijd controleren of je in het  bezit bent van een geldig retour- of doorreisticket. Maar wanneer ze dit wel doen, kunnen ze hiervoor verschillende methoden gebruiken.

Door je ticket optisch te controleren, de reis- en persoonsgegevens te checken in het systeem of het ticket met software te controleren. Ongeacht het middel: als je nepticket een extra inspectie krijgt,  ben je zeker weten de sigaret en ga je een vlucht missen.

Ik zou eerlijk gezegd niet kunnen bedenken waarom je voor deze optie zou kiezen. Doe je dit toch, bedenk dan dat liegen tegen een ambtenaar van de immigratiedienst overal ter wereld strafbaar is. Je komt in ieder geval het land niet in, krijgt waarschijnlijk een boete en je riskeert zelfs een gevangenisstraf!

Welke landen vragen absoluut een bewijs van retour- of doorreis?

Officieel vraagt vrijwel elk land om een bewijs van retour- of doorreis, alleen niet alle landen controleren dit even streng.

Daarnaast zijn er ook specifieke vliegmaatschappijen die altijd en ongeacht je bestemming controleren of reizigers in het bezit zijn van een retour- of doorreisbewijs. Deze maatschappijen hebben formeel het recht je toegang te ontzeggen, omdat zij (formeel gezien) de immigratiewetten van het bestemmingsland nastreven.

Gewoon het risico nemen?

Ik heb regelmatig de gok gewaagd en ben nog nooit geweigerd of in de problemen gekomen. Ik heb ook regelmatig een extra voordelig ticket of een busticket geboekt, om vervolgens te ondervinden dat mij bij het inchecken of de douane nergens om werd gevraagd..

Kies je voor het riscio, zoek dan voor je naar het vliegveld gaat naar goedkope mogelijkheden. Check dan zo vroeg als mogelijk in en zorg dat je voldoende geld op je rekening hebt staan en alle benodgde middelen (credit/debitcard, laptop, telefoon) bij de hand hebt, zodat je op het vliegveld nog snel even een ticket kunt boeken.

Happy travels gewenst!

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...