zaterdag, juni 15, 2024
No menu items!

Een Dag Uit Mijn Leven Als Digital Nomad In Cambodja

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Een massage tijdens een bezoek aan de disco, achtervolgd worden door hitsige ladyboys of door compleet vreemde mensen uitgenodigd worden een biertje te pakken. Zomaar een kleine greep uit de gebeurtenissen van de afgelopen twee dagen van deze digital nomad.

Het zijn dit soort ervaringen die er mede voor zorgen dat ik nog steeds volop geniet van het wonen en werken in vreemde landen en culturen. In dit artikel een grove schets van hoe mijn gemiddelde dag er in Siem Reap, Cambodja uitziet.

Goedemorgen!

Ik bezit geen wekker en de activiteiten van de voorgaande avond bepalen wanneer het tijd is om op te staan.  Mijn biologische klok zorgt er altijd wel voor dat ik de aanbevolen 6 tot 8 uur slaap pak, waardoor ik eigenlijk zelden met het verkeerde been uit bed stap. Meestal rol ik ergens tussen 09:00 en 12:00 uur mijn bed uit.

Voor 8 dollar per dag alles dat nodig is…

Dat bed staat in een goedkoop, schoon en veilig guesthouse. Een kleine kamer met douche, toilet, tafel en bed is alles dat ik nodig heb. Het balkon deel ik met andere gasten, wat soms hele leuke ontmoetingen oplevert.  Het guesthouse wordt gerund door een Cambodjaanse familie waar ik inmiddels een leuke band mee heb opgebouwd.

Ontbijt & Updates

Mijn vaste werkplek bevindt zich op 50 meter afstand van het guesthouse. Terwijl ik mijn eerste cappuccino en een fruitsalade met yoghurt wegwerk, bezoek ik wat nieuwssites. Het AD voor een indruk van wat er in Nederland gebeurd en daarna de Engelse versie van SUN.mv om op de hoogte te blijven van het nieuws in de Malediven.

Ik sluit af met nieuws uit Cambodja via kohsantepheapdaily.com. Een Cambodjaanse nieuwssite waar ik (via Google Translate) uit wordt gedaagd de soms grappige vertalingen van de berichten te ontrafelen. Zelf even proberen om te begrijpen wat ik bedoel, maar let wel op! Deze krant publiceert ongegeneerd foto’s en video’s van verdachten, ongevallen en (dodelijke) slachtoffers! 

Aan het werk!

Na een minuut of 30 is het tijd om de mail te lezen en van de nodigde reacties te voorzien. De lastige e-mails (veel uitleg of verdieping ) bewaar ik voor later op de dag). Is dat gedaan, dan gaat de spreadsheet met taken voor de dag open en begint het echte werk.

werken als digital nomad
Kop koffie, fles water, gratis WIFI en over binnen roken maakt niemand zich hier druk.

Een doordeweekse werkdag duurt ergens tussen de 5 en 10 uur, afhankelijk van de tijd waarop ik met werken begin. Lange dagen onderbreek ik met korte pauzes waarin ik wat chat met vrienden, interessante of noodzakelijke artikelen lees of korte wandeling maak. Heb ik minder tijd, dan werk ik gewoon aan een stuk door tot alles dat op de planning staat afgewerkt is.

In het weekend zit ik hooguit 3 of 4 uur achter de computer. Ik beantwoord alle e-mails en beperk me verder tot het hoognodige werk en wat kleine onderhoudstaken aan mijn eigen websites.

Tea Time!

Thee is niet mijn ding, maar rond vijf uur is het wel tijd voor mijn dagelijkse mangoshake. Met liefde geshaket door een schattig Vietnamees dametje die mij beetje bij beetje wat Cambodjaanse woordjes probeert te leren.

Elke dag even langs het mangovrouwtje

Met de shake in de hand, maak ik vervolgens een wandeling langs de rivier die dwars door Siem Reap stroomt en  geniet ik van hetgeen er langs de rivier spontaan op mijn pad kan komen.

Na de wandeling dient zich de grootste uitdaging van de dag aan: besluiten wat ik ga eten en waar ik dat ga doen.

  • Spaghetti bij Nicks’ Restaurant;
  • Cordon Blue bij Dee Cafe;
  • Lasagna bij restaurant waarvan ik de naam niet kan uitspreken;
  • Lok lak met friet bij naam onbekend;
  • Goedkope noodles (1 dollar) bij een van de tientallen eettentje
  • of een Hollands Patatje met pindasaus bij The Dutch Snack! (Helaas niet meer open sinds Covid-19)
Patatje pindasaus, kaassoufflé en zelfs Hollandse Haring!

Lekker niksen en filmpjes kijken

Heb ik een keuze gemaakt, dan ga ik niet gelijk op pad, maar plof ik op bed en kijk ik eerst een of twee afleveringen van series die ik volg. Dat zijn er inmiddels een heleboel en er is altijd wel een verse aflevering van een favoriet beschikbaar.

Soms dut ik wat in en soms pak ik de smartphone (toch een hele leuke uitvinding) om vrienden lastig te vallen of wat rond te surfen op het winternet. Als digital nomad is het onderhouden van contacten een van de wat pittigere uitdagingen en met een tijdsverschil van 6 uur is het altijd even nadenken of mijn mobiele interventie aan de andere kant van de wereld wel uitkomt.

Etenstijd!

Zo rond een uur of negen ’s avonds is het tijd om een uitgebreide douche te pakken en richting restaurant te trekken.  Ik heb inmiddels mijn vaste selectie van restaurantjes en laat me zelden verleiden iets nieuws uit te proberen (if something works for you, keep doing it!).

Wat de boer niet kent….. dat vreet Mies niet. En dus eet ik graag alleen, zodat ik anderen niet tegen het hoofd stoot of lastig val met mijn eet-ik-niet gezeik. Eten is in zo’n geval een praktische aangelegenheid en dus zie ik graag dat de maaltijd snel op tafel verschijnt, zodat ik deze met dezelfde snelheid kan wegwerken.

Een enkele keer zet ik mijn beste beentje voor en laat ik me verleiden tot spontane etentjes met lokale vrienden, bekenden of zelfs compleet vreemden. Die vinden doorgaans plaats op locaties die ik zelf nooit zou hebben gevonden en dat maakt het extra leuk!

spontane etenetjes
Spontane etentjes met vrienden, vrienden van vrienden of compleet vreemden!

Mijn wat-de-boer-niet-kent-principe zet ik dan overboord door simpelweg niet te vragen wat er op mijn bord ligt. Krijg ik iets echt niet doorgeslikt, dan meng ik wat drama met toneel en speel ik de domme buitenlander. Vinden de locals leuk en wordt doorgaans geaccepteerd als legitieme reden iets anders te bestellen.

Hello Night Life!

Op de Maleidven woonde ik ruim 8 jaar op een eiland waar het hoogtepunt van de dag bestond uit het drinken van koffie met vrienden, vrienden van vrienden en hun vrienden. Heel gezellig, maar nu ik me bevind in een stad waar vrijwel alles mogelijk is, laat ik geen moment voorbij gaan om ook daar volop van te genieten.

Pub Street

Een straatje met disco’s, rijdende cocktailbars,  eetkraampjes, massagesalons en wat al niet meer. Een gebied dat helemaal gericht is op het vermaken van de half miljoen toeristen die Siem Reap jaarlijks mag verwelkomen. In het begin ook voor mij vaste prik, maar inmiddels heb ik ook de lokale uitgaansgelegenheden gevonden en die zijn eigenlijk gewoon 10 keer leuker en 20 keer goedkoper.

In Pub Street wemelt het van de ladyboys. Op jacht naar een toeristisch vriendje voor de nacht spreken ze iedereen die zich buitenaards gedraagt aan en sommigen achtervolgen je zelfs tot aan je hotel. Tip voor de heren die hier (net als deze digital nomad) absoluut niet van gediend zijn: ‘attee, akoen’ betekent ‘Nee, dankjewel’  in het Khmer en dat is voldoende deze heerdames van je af te schudden.

ladyboy siem reap
Ladyboys tijdens feestelijkheden in Siem Reap

Ergens buiten eten en drinken

Net als de locals vind ik het inmiddels heerlijk om samen met wat vrienden een biertje te pakken bij een van de vele straatrestaurantjes die rond een uur of zeven in de avond door de stad heen opduiken. Mijn goede vriend CbanLa kent de juiste plekjes en zijn favoriete stekkie is inmiddels ook dat van mij.

Voor 10 dollar krijg je een emmer gevuld met ijsblokjes, wat blikjes bier en Cambodjaans voedsel. ChanLa kiest standaard voor garnalen (jakkes) en ik kies meestal voor een bordje rundvlees met wat salade.

chopstick
Eten met chopsticks is inmiddels geen probleem meer!

Hip Hop Club & Galaxy

Voor een avondje dansen en drinken zijn er twee clubs die voornamelijk door de locals worden bezocht. Hip Hop is wat duurder en populair onder de wat rijkere Cambodjanen en in Galaxy bestaat het publiek meer uit studenten die in Siem reap studeren, maar afkomstig zijn uit de dorpen rondom Siem Reap.

Ga ik er alleen op uit, dan kies ik voor Hip Hop, omdat het publiek daar meestal wel wat Engels spreekt en het dus makkelijker is om contact te maken. Dansen en drinken in gezelschap van vrienden, dan kiezen we voor Galaxy, omdat de sfeer daar toch net iets relaxter is.

Club Galaxy Siem Reap

Een enkele keer sleept mijn maat Chan me mee naar een KTV bar. De muziek is er wat kalmer, drank wat duurder, maar eten beter. Uitstekend geschikt voor een rustig avondje kabbelen en babbelen dus.

Elke dag wel een verrassing!

Bij het bezoek aan het toilet van de Hip Hop club komt een van de personeelsleden van de club achter me staan en begint mijn schouders te masseren.

Ik schrik me wezenloos, kijk achterom en knik heftig ‘Nee!’, waarop de man verontschuldigend de handen tegen elkaar aanslaat en doorgaat met de schouders van de volgende toiletbezoeker. Die vindt het allemaal wél prima. Vertel ik het verhaal de volgende dag aan ChanLa, wordt het mij duidelijk dat dit een normale gang van zaken is.

En zo gebeurt er elke dag wel iets wat me opvalt, verbaast of zelfs choqueert. Mensen nodigen je uit voor een biertje of gaan spontaan naast je zitten om een praatje te maken. Dat levert leuke en boeiende gesprekken op en geeft me een goed beeld van het leven dat mensen hier gewend zijn te leven. Voor mij zijn dat de momenten die het leven als digital nomad in Siem Reap Cambodja steeds opnieuw zo verdraaid interessant maken en houden.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...