zaterdag, juni 22, 2024
No menu items!

De Wijde Wereld Ontdekken? Dit Ga je Allemaal Meemaken!

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Je hebt van alles gelezen over hoe gaaf het is om de wereld te bestormen en jezelf naar plekken te sjouwen waarvan je nog nooit hebt gehoord of juist altijd van hebt gedroomd. Je hebt je internetbrowser overuren laten draaien en meer informatie gevonden dan je kon verwerken,

Je bent er helemaal klaar voor en bewapend met je nieuwe backpack en Lonely Planet, begin je aan een onvergetelijke reis. Je bent op alles voorbereid (denk je), totdat je het volgende overkomt…

#1 – Je wordt bij de arm gegrepen en een huis binnengesleurd

Wij Nederlanders vinden onszelf vaak enorm gastvrij, maar wie een beetje buiten de grenzen heeft rondgewandeld, zal daar al snel anders over denken. In het buitenland wordt je vaak letterlijk met open armen ontvangen, willen mensen alles over je weten en staan ze vaak te popelen om je meer te vertellen over hun land, hun gezin, het werk dat ze doen en de omgeving waarin ze wonen. Ze vertellen je maar al te graag hun complete levensverhaal, bij voorkeur onder het genot van koffie, alcohol of een complete maaltijd.

Ik zeg: DOEN!

Natuurlijk kijk je goed uit door wie je jezelf in de watten laat leggen, maar wees niet al te terughoudend als mensen je uitnodigen in hun huis en je een maaltijd aanbieden.

#2 – Er wordt flink om je gelachen!

Als wereldburger spreek je misschien een aardig woordje over de grens, maar Thais, Chinees, Khmer of Arabisch is toch echt een deur te ver. Dat snap jij en dat snappen ook de locals.  Het zal je gebeuren dat zij  flink lol hebben om wat je bij je hebt, hoe je gekleed bent of zelfs om de manier waarop je spreekt, loopt, eet, drinkt of uit je ogen kijkt. Stoïcijns blijven of vrolijk meelachen: de keus is aan jou. Kwaad worden heeft natuurlijk geen zin, omdat je meestal geen idee hebt waar het lolletje precies over gaat.

Ik zeg: STEL EEN VRAAG!

Liefst over iets compleet anders dan het topic dat op tafel ligt. Je neemt de aandacht weg van de (meestal) ongemakkelijke situatie, zonder dat je onbeleefd overkomt. Kun je niets bedenken, kijk dan of je jezelf subtiel weg uit het lachende gezelschap kunt manouvreren. Een simpele boodschap (hint hint) zoals  “Ik ben zo terug” is vaak voldoende.

Heb je een beetje door waar het geintje over gaat en durf je het aan: probeer dan gerust zelf wat humor in de groep te gooien. Al is het maar om er later nog eens hartelijk om te kunnen lachen.

#3 – Er zullen zich situaties voordoen waarin je radeloos bent

Dat kan variëren van een gestolen paspoort tot het nemen van een verkeerde afslag, waardoor je terechtkomt op een plek waar je niet wilt zijn, moet zijn of mag zijn.

Een kamer in een guesthouse die meer lijkt op een varkensstal of een riksjadriver die, wanneer je goed en wel onderweg bent, stomdronken blijkt te zijn.

Het zijn dit soort situaties waar je later (als alles weer in kannen en kruiken is) gniffelend aan terugdenkt. Het zijn dit soort  belevenissen die de basis zijn van sterke verhalen en prachtige blogs.

Ik zeg: CONSTATEER MET GEVOEL, REAGEER RATIONEEL

Hoe radeloos je ook bent, ga af op je gevoel en liefst terug naar je roots: hoe zou je hier in Nederland mee omgaan?! Wat was ook alweer plan-B of bedenk wat -rationeel gezien- de meest veilige en verstandige keus voor dat moment is.

#4 – Je ontmoet de meest fantastische én meest afgrijselijke mensen

Het wordt terecht maar al te vaak gezegd en geschreven: tijdens het reizen zul je de meest fantastische, meest lieve, meest gastvrije en meest krankzinnige mensen van je leven ontmoeten. Mensen die je never nooit had leren kennen door thuis op de bank naar weer een slap aftreksel van Idols te kijken. Het is echt waar: je gaat mensen ontmoeten die je de rest van je leven niet meer zult vergeten!

Daar staat tegenover dat je ook gegarandeerd de meest ranzige, irritante, onbeschofte, oerdomme en soms intens slechte mensen zult tegenkomen. En dan heb ik het niet over mensen waar je het gewoon even niet mee kunt vinden, maar over mensen die letterlijk een bedreiging voor je zijn. Ze vergallen je plezier,  nemen abrupt je eetlust weg of zorgen ervoor dat je jezelf afvraagt waarom je in godsnaam je parachute niet in je handbagage hebt gepropt.

Ik zeg: INPAKKEN & WEGWEZEN

Echt waar: je gaat kennis maken met dit soort figuren en wanneer dat gebeurt, zorg je er dan voor dat je (hoe dan ook) zo snel als mogelijk afscheid neemt.

#5 – Je zult spijt krijgen als haren op je hoofd

Die vlucht die je niet hebt geboekt, die tempel die je niet hebt gezien of die walvis die net boven water kwam, terwijl jij hoognodig het toilet aan het inspecteren was:

  • Had ik maar die andere kamer geboekt in dat ene guesthosue. Die was wel vies, maar minder dan deze.
  • Was ik maar een uur eerder vertrokken, dan zou ik die lange rij mensen bij de incheckbalie lekker voor zijn geweest.
  • Had ik maar een bus later genomen, zodat ik al die stinkende en zwetende puberscholieren had ontweken.
  • Had ik toch dat T-shirt maar op die ene markt gekocht. Die was niet alleen goedkoper, maar ook nog beter van kwaliteit dan de troep die ze op deze markt proberen te slijten.

Ik zeg: SCHOUDERS ERONDER EN DOORGAANS

“Had ik maar” zal een regelmatig terugkerende gedachte zijn. Dat hoort erbij en daar blijf je natuurlijk niet te lang in hangen. Steek er wat van op voor een volgende keer, zet je schouders er weer onder en vervolg gewoon lekker je reis!

#6 – Je wordt de belangrijkste persoon van het gezelschap!

Ok, niet op het strand aan de Costa Brava en ook niet als je een huisje huurt in het door toeristen overspoelde Pattaya in Thailand. Maar bezoek je de minder toeristische gebieden en wijk je af van de routes uit je heilige Lonely Planet, dan kom je met mensen in aanraking die zich oprecht vereerd voelen met jouw bezoek.

Mensen nodigen je spontaan uit en je wordt  tentoongesteld voorgesteld aan minstens de halve familie en in ieder geval de buren. Soms wordt je zelfs van huis naar huis door het dorp heen gesleurd om je met alle (belangrijke) inwoners kennis te laten maken.  Je zult je met al die aandacht vereerd voelen en terecht. Ondanks dat deze situaties zich soms voordoen om alleen maar wat geld uit je zak te kloppen, zal er in de meeste gevallen helemaal niets aan de hand zijn en vinden mensen het oprecht leuk om jou in de spotlights te zetten.

Ik zeg: GENIET ER VAN

Laat het over je heenkomen en wacht af in welk huis je nu weer terechtkomt. Drink die thee, eet dat fruit of koekje dat je wordt aangeboden. Voel je gewoon even lekker belangrijk en geniet van de aandacht. Voor je het weet ben je weer terug in Nederland en sta je weer met beide benen op de grond!

#7 – Je gaat stomme dingen doen en zeggen

Je wilt zo graag een woordje meepraten: jezelf wat aanpassen, de locals tegemoet komen en beleefd overkomen.  Daarmee ga je natuurlijk de mist in. Zeker in landen waar klanken gebruikt worden die in het Nederlands of Engels niet  bestaan.

Ik zeg: SLOOF JE NIET UIT

De kans is groot dat mensen jouw gebrabbel toch niet begrijpen. Daarnaast loop je het risico dat je een woord of zin verkeerde manier uitspreekt en locals een vies of scheldwoord horen. Wil je de taal van een land leren, volg een taalcursus. Wil je gewoon genieten van het land, de cultuur en de mensen, leer dan een aantal basiswoorden en gebruik verder gewoon het Engels, Frans of Spaans.

#8 – Je gaat dingen eten waarvan je eigenlijk gruwelt

Spinnen, slangen, honden, katten en insekten. Of wat dacht je van darmen, lever, hart of misschien zelfs een oog, tong, oor of lekker doorgebakken hoef van een paard of koe. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt ergens ter wereld wel gegeten.

Natuurlijk zorg je er voor vertrek voor dat je bekend bent met de lokale tradities, maar geloof me: zelfs de meest recente Lonely planet, de bekendste reiswebsite ter wereld en de meest geroutineerde reisbloggers, weten bij elkaar nog niet voor de helft wat er in die kleine afgelegen dorpjes in de verste hoeken van de wereld allemaal op tafel wordt gezet.

Ik zeg: WHAT DOESN’T KILL YOU, MAKES YOU STRONGER

En daarmee verwijs ik niet naar onbekend eten!

Ruikt het smerig, ziet het er smerig uit en heb ik het nog nooit gegeten of gedronken, dan laat ik het staan: punt! Kom ik daarmee onbeleefd over, jammer dan. Komt de gastvrouw of -heer best wel overheen, immers: what doesn’t kill you, only makes you stronger.

#9 – Je zult verdwalen!

Al heb je nog zo’n goed richtingsgevoel, drie apps op je mobiele telefoon en de meest recente uitgave van de Lonely Planet bij de hand:  je gáát een keer verdwalen. Misschien op weg naar het strand, dat leuke eettentje of je guesthouse, maar misschien ook ergens in de Amazone, op een giga drukke snelweg of in de bergen van Zwitserland.

Ik zeg: ZORG VOOR EEN PLAN-B

Reis je naar gebieden waar de kans op verdwalen aanwezig is én levensbedreigend kan zijn, ga dan nooit alleen op pad. Huur een gids in of vraag een local om mee te gaan. Vertrouw niet op elektronische appparaten: die vallen in het water, van de berg, raken oververhit of stoppen simpelweg met werken, omdat de batterij leeg is.  Vraag jezelf tijdens het reizen soms gewoon voor de lol eens af: “Wat zou ik doen als ik NU zou verdwalen?” Wedden dat je tot nuttige inzichten komt?!

#10 – Je ziet mensen in schrijnende leefomstandigheden

Langs de snelweg van de wereld kom je de meest schrijnende leefomstandigheden tegen. Complete families die op straat leven en waarbij de vuilnisbak van jouw favoriete restaurant hun ontbijttafel is. Kinderen die halfnaakt en verdoofd van de drugs door de straten waggelen. Moeders met uitgemergelde babies in hun arm of complete wijken met honderden of duizenden mensen die samengepakt in hutjes van karton en stalen platen leven.

Het leven is prachtig, maar niet voor iedereen. Dat zul je ongetwijfeld van heel dichtbij gaan meemaken. Je zult jezelf afvragen waarom dt soort situaties bestaan, wat jij er aan kunt doen en waarom lokale of nationale overheden soms niets (kunnen) doen.

Ik zeg: BLIJF REALISTISCH

Realiseer je dat problemen waar mensen wereldwijd mee te maken hebben, gecompliceerd zijn en niet zomaar op te lossen zijn. Onthoud ook dat er vaak wel degelijk organisaties zijn die zich inzetten voor deze mensen en vraag jezelf hooguit af of jij misschien via zo’n organisatie iets kunt doen. Leer, voel, ervaar, maar vergeet niet dat je de reis van je leven aan het maken bent en dat jezelf schuldig voelen geen reet bijdraagt aan het oplossen van welk probleem dan ook.

#11 – Je krijgt te maken met corruptie

Corruptie komt overal ter wereld voor. Soms heel openlijk, maar meestal onder de tafel en verscholen voor passerende toeristen. Pas wanneer je langdurig op een locatie verblijft, krijg je (misschien) in de gaten dat sommige dingen opeens veel makkelijker, sneller of effectiever gaan, wanneer je bepaalde mensen in overheidsfuncties wat centjes toeschuift.

Wanneer je hier plotseling mee te maken krijgt, kan dit een zeer vervelend of zelfs bedreigend gevoel oproepen. Je zult dan vaak snel beslissingen moeten nemen en risico’s moeten calculeren.

Ik zeg…EVEN NIETS

Hoe je het best omgaat met corruptie is met geen blog over te brengen. Je zult hier je eigen weg in moeten vinden. Het beste advies dat ik je misschien kan geven is ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de regels in het land en met betrekking tot de specifieke situatie waarin je jezelf bevindt. Ga af op wat mensen die het goed met je voor hebben adviseren en probeer zo snel als mogelijk de situatie naar je hand te zetten.

#12 – Je zult je een bevoorrecht mens gaan voelen

Terwijl je de wereld ontdekt, zul je jezelf regelmatig realiseren dat slechts een heel klein deel van de wereldbevolking in staat is te doen wat jij doet. Je komt op plaatsen waarvan mensen uit je directe omgeving vaak het bestaan niet eens weten. Je ontmoet mensen die je normaal gesproken nooit zou tegen zijn gekomen en je beleeft dingen die anderen alleen zien via ‘Op reis met Erika‘ (superprogramma met supervrouw trouwens!).

Familie, vrienden en kennissen zullen niet schromen je keer op keer te vertellen dat ze het geweldig vinden wat je doet. Sommigen zullen aangeven dat zij ook wel ‘zoiets’ zouden willen doen en daarmee ben je gelijk een inspirator voor anderen. Kortom: Je zult je met grote regelmaat (terecht) een bevoorrecht mens voelen.

#13 – Je zult he-le-maal uit je dak gaan

Zowel op een positieve manier als negatieve. Je komt in situaties waarin je overdonderd wordt door de schoonheid van de natuur, de gastvrijheid van de mensen of de intensiteit van de activiteiten die je gaat ondernemen. Samen zorgen deze ervaringen ervoor dat je een waanzinnige tijd tegemoet gaat en regelmatig lekker enthousiast uit je dak zult gaan.

Keerzijde is dat er ook momenten komen waarin je super gefrustreerd zult raken. Omdat dingen anders zijn dan je had verwacht of was voorgespiegeld. Omdat bussen niet op tijd rijden, de trein die je had willen nemen helemaal niet meer rijdt of omdat de ferry door een plotseling opkomende storm, niet zal uitvaren.

Je krijgt te maken met mensen die liefst zo snel mogelijk en zonder er iets zinnigs tegenover te stellen, het geld uit je zakken willen toveren. Tuktuk-drivers die je maar al te graag bij de eerste de beste massagesalon willen dumpen, omdat ze daarmee een extra centje verdienen. Kortom: je krijgt te maken met mensen die je het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen.

Ik zeg: KALMTE ZAL JE REDDEN

Als het te mooi of te makkelijk is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.  Word je iets aangeboden (wat dan ook) stel kritische vragen en vraag door. raak je gefrustreerd, dan kan gillen, schreeuwen, janken of schelden best opluchten, maar overdrijf het niet en laat het niet te lang duren.

Stap je ergens enthousiast in of ga je spontaan met iemand mee, bedenk dan tijdens de rit alvast een plan-B. Je zult het zo nu en dan absoluut nodig hebben.

#14 – Je wordt belogen, bestolen en  besodemieterd waar je bij staat!

Meer betalen dan de locals is een verschijnsel waar je regelmatig mee te maken krijgt. Soms zijn verschillen in prijzen voor locals en toeristen door de overheid vastgesteld. In andere gevallen wordt gewoon geprofiteerd van de populariteit van een bepaalde plaats, evenement of activiteit.

Je krijgt te maken met de meest uiteenlopende en verbazingwekkende verklaringen voor plostelinge prijsverhogingen. Pogingen om je een poot uit te draaien, zijn soms zo doorzichtig dat je er eigenlijk alleen maar om kunt lachen.

Ik zeg: OBSERVEER, LEER & PROBEER

In dit soort situaties geldt de wet van de jungle. Alleen de sterksten betalen een eerlijke prijs. De zwakkeren zullen hard moeten werken aan hun onderhandelingstechnieken. Tot ze die wat hebben geprfectioneerd, zllen ze simpelweg moeten accpeteren dat ze wat meer betalen kwijt zijn dat de ervaren globetrotter.

Kijk hoe anderen onderhandelen en afdingen, leer van hun aanpak en blijf altijd proberen om die prijs te laten zakken. Aanvaard in sommige gevallen dat je poot stijf houden, minder comfortabel is en betaal gewoon die paar centen meer.

#15 – Je zult momenten van intense eenzaamheid hebben

Zelfs als je het geweldig naar je zin hebt, in gezelschap van anderen reist en misschien geen enkele behoefte hebt om terug naar huis te gaan, zullen er momenten zijn waarop je jezelf ongekend eenzaam en alleen voelt. Vaak komt dit gevoel van eenzaamheid voort uit de impact die het reizen op je zal hebben. Je hebt het meestal zo druk met reizen, voorbereiden, genieten en socialiseren, dat er maar weinig tijd over blijft om dingen te verwerken.

Dat verwerken gebeurt soms op momenten dat je even een momentje voor jezelf hebt kunnen vinden en de reisfilm nog eens aan je voorbij laat trekken.

Ik zeg: HET HOORT ER HELEMAAL BIJ

Laat die traan gerust over je wangen rollen, het is niet gek; je bent geen mietje en het gaat ook heus wel weer over. Je zult jezelf tijdens het reizen nog beter leren kennen en dat gevoel van totale eenzaamheid hoort er gewoon helemaal bij!

#16 – Zwaaien, zwaaien en nog eens zwaaien

Wie een beetje van de geijkte paden afwijkt, zal al snel te maken krijgen met mensen die je uitbundig zwaaiend begroeten. Terwijl je langszoeft in een riksja, taxi of tuktuk roepen kinderen enthousiast “How are you?” en “What’s your name?” naar je. Ouders van deze kinderen lachen je met brede glimlach toe en oma of opa knikt en glimlacht vaak instemmend mee.

Ik zeg: BLIJF ZWAAIEN

Als globetrotter ben je een ambossadeur voor alles dat buitenlands en buitenaards is. Zwaaien is onderdeel van de plechtigheden die bij je bezoek horen. Afgezien dat niet reageren onbeschoft is, breng je wat afwisseling en vrolijkheid in het dagelijks leven van de locals.

#17 – Je wilt nooit meer terug naar hoe het was

Een wereldreis maken of een paar maanden door verschillende landen toeren? Mooie plekjes bezoeken en andere culturen ontdekken? Pas op waar je aan begint, want het zou zomaar eens kunnen betekenen dat er geen weg meer terug is!

Wie reist krijgt te maken met nieuwe en verrassende inzichten. In de wereld, de ander en jezelf. Heel langzaam ga je op een andere manier tegen grote en kleinere zaken aankijken. Je vraagt je af of de manier waarop je jarenlang geleefd hebt, nog wel bij je past en of je eigenlijk wel terug wilt naar het leven in Nederland. Je zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die tijdens of aan het eind van je reis besluit het leven een drastische wending te geven.

Ik zeg: OOK DAT KAN

Duizenden zijn je voorgegaan! Verliefd geworden op dat kleine stukje paradijs hebben zij een nieuw bestaan opgebouwd. Ze hebben een andere taal geleerd en nieuwe vrienden gemaakt. Sommigen zijn een bedrijfje gestart, anderen zetten zich via een NGO in om de locals te helpen. Zij leven hun droom en zullen Nederland hooguit alleen nog als vakantiebestemming bezoeken.

Ik wens je een waanzinnige reis toe en waar je ook heen gaat en in wat voor situaties je ook verzijld raakt, blijf kalm, blijf lachen en blijf vooral genieten!

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...