dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!

Informatie Over Cambodia In Vogelvlucht

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Accommodatie

Je verblijf in Cambodja kun je zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Voor zo’n 4 euro heb je al een bed in van de vele hostels die er in de populaire bestemmingen zoals Siem Reap, Phnom Pheng of Sihanoukville te vinden zijn. Liever een eigen kamer, dan betaal je in een guesthouse tussen de 8 en 15 euro. voor meer luxe betaal je natuurlijk ook wat meer. Voor een uitstekende kamer, inclusief ontbijt en vaak allerlei faciliteiten, zoals een zwembad, sauna en fitnessruimte, vanaf ongeveer 40 euro per nacht.

Ook voor Cambodja kun je via AIRBNBhele leuke accommodaties vinden, al betaal je doorgaans meer dan wanneer je een kamer in een guesthouse boekt. Couchsurfing is minder aan te bevelen. Er zijn betrekkelijk weinig host die een slaapplaats aanbieden.

Eten & Drinken

Door heel Cambodja hen vind je kleine eetstalletjes waar je de meest verrassende en heerlijke gerechten kunt eten voor 2 tot 4 dollar. Rijst en vis vormen de basis van veel gerechten, maar je zult ook geen probleem hebben om heerlijke rund, varkens of kipgerechten te vinden. Wel oppassen met kip- en visgerechten, want botten en graten worden meestal gewoon mee geserveerd!

Op plaatsen waar veel toeristen verblijven, liggen de prijzen voor maaltijden beduidend hoger. Voor dezelfde maaltijd buiten deze toeristische gebieden, betaal je vaak de helft minder. Een flesje water kost je niet meer dan 500 Real (0,15 USD). Zorg dat je altijd een fles bij de hand hebt, want het drinken van kraanwater is absoluut af te raden!

Vervoer

Alleen in de hoofdstad Phnom Phen vind je bussen die in de stad rijden. Buiten de hoofdstad rijden bussen alleen van stad naar stad. Om in de stad van a naar B te komen, zul je voornamelijk gebruik maken van tuktuks of een motortaxi.  Cambodjanen spreken vooraf nooit en prijs af. zij betalen wat zij vinden dat het mag kosten. Toeristen doen er echter verstandig aan om altijd vooraf een prijs af te spreken. Voor een ritje binnen de stad beaal je meestal nooit meer dan 1 dollar.

Aanbevolen dagbudget

De echte backpacker kan met een gemiddeld dagbudget van 10 euro prima rondkomen in Cambodja. Wil je iets meer luxe, zoals een eigen kamer in een guesthouse en jezelf eens lekker laten gaan in een bar of disco of een uitgebreide massage, dan kun je met een budget van 20 euro prima uit de voeten.

Visum & Paspoort

Het standaard toeristenvisum voor Cambodja is geldig voor 30 dagen, kost 30 dollar en kan eenmaal met 30 dagen worden verlengd. Je kunt het visum via het online systeem aanvragen, maar beter is om te kiezen voor het visum on arrival. Het online systeem werkt niet altijd en het uploaden van je foto gaat vaker mis dan goed. Ook is een e-Visa alleen geldig als je Cambodja bezoekt via het vliegveld van Phnom Penh of Siem Reap.

E-visa’s worden niet geaccepteerd bij grensovergangen over land en andere luchthavens in Cambodja. Wil je langer dan 2 maanden in Cambodja verblijven, dan kun je het beste een businessvisum aanvragen. De procedure is exact hetzelfde, alleen kun je dit visum makkelijker en voor een langere periode verlengen. De prijs voor een businessvisum is 35 USD per maand. Voor een visum on arrival heb je een pasfoto nodig, een volledig lege bladzijde in je paspoort en je paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn.

Telefoon & Internet |In veel winkeltjes kun je zonder problemen een SIM-kaart aanschaffen. De snelheid, prijs en kwaliteit van met name je internetverbinding varieert enorm per provider. Verblijf je voornamelijk binnen de stad, dan is CellCard aan te bevelen. Brengt je reis je vooral naar het platteland, dan is Metfone een betere optie.

Officieel moeten alleen verkochte SIM-kaarten op naam worden geregistreerd, en heb je dus je paspoort nodig, maar dit wordt eigenlijk alleen gedaan wanneer je een SIM-kaart bij een winkel van een van de telecombedrijven koopt. Op luchthavens en grensovergangen betaal je vaak meer voor een SIM-kaart en als de nood niet al te hoog is, kun je deze beter aanschaffen zodra je in een stad of dorp bent..

Criminaliteit

In de grotere steden als Phnom Phen, Siem Reap en Sihanoukville zijn het vooral de tasjesdieven en oplichters die het op toeristen hebben gemund.  Oplichting komt zeer regelmatig voor in Cambodja. Hierbij gaat het vaak om kleine trucs waar je een paar dollar lichter van wordt.

Corruptie viert hoogtij in Cambodja en het inschakelen van de poltie kost je vaak nog meer geld dan het je oplevert. Kijk niet vreemd op als je zelfs voor een politierapport in de buidel moet tasten, waarbij de prijzen variëren tussen de 5 en 50 dollar.

Geldzaken

In Cambodja wordt de Amerikaanse dollar in combinatie met de Cambodjaanse Real gebruikt. Een dollar is ongeveer 4000 Real en wanneer je betaalt met dollars, wordt het wisselgeld meestal in Cambodjaanse Real uitbetaald. Je doet er verstandig aan om vooral kleine USD biljetten te gebruiken.

Dollarmunten worden niet gebruikt en ook niet geaccepteerd. In grotere steden zijn er voldoende geldautomaten te vinden, die een pittige commissie rekenen. Vrijwel alle banken rekenen 5 dollar voor opname met credit card of je Nederlandse bankpas, behalve de ABA Bank: daar betaal je 4 dollar per opname. Op het platteland zul je vrijwel geen geldautomaten tegenkomen en die paar die er wel te vinden zijn, accepteren alleen lokale bankkaarten.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...