zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Budgettips Om Geld Te Besparen Tijdens Je Bezoek Aan Sri Lanka

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Sri Lanka is niet zo voordelig als veel budgetbestemmingen in Azië, zoals Vietnam, India of Cambodja, maar wie een beetje op de kleintjes let, kan wel degelijk met een beperkt budget een waanzinnige vakantie beleven in Sri Lanka.

Geldautomaten zijn in grotere steden te vinden. Op het platteland is pinnen of betalen met je credit-card vaak niet mogelijk. Zorg ervoor dat je  voldoende contact geld op zak hebt als je het binnenland van Sri Lanka bezoekt.

Meter-tuk-tuks

In Colombo en populaire toeristische bestemmingen rijden zowel tuk-tuks mét als zonder meter. Neem bij voorkeur een meter tuk-tuk. Deze zijn te herkennen aan een bordje op de tuk-tuk waarop staat ‘Meter taxi’ (en dus niet alleen het woordje taxi).

Meter tuk-tuk

Lukt dat niet, stap dan nooit in voordat je duidelijk de prijs hebt afgesproken. Tuk-tuks met een meter rijden overigens alleen in de grotere steden. Op het platteland zullen tuk-tuk drivers je niet zo snel een hogere prijs bereken.

Controleer of de tuk-tuk driver de meter daadwerkelijk aanzet. Het is me regelmatig overkomen dat de driver het vergat of dat de meter niet werkte. Vraag ik de driver in de meter aan te zetten en krijg ik het verhaal dat de meter het niet doet, spreek ik een prijs af of (als dat teveel gedoe oplevert) stap ik uit en zoek ik een andere tuk-tuk.

Tuk-tuks met een meter zullen (vooral in Colombo) soms proberen wat extra kilometers te maken door om te rijden. Heb je het gevoel dat je de verkeerde kant opgaat, dan is dat meestal ook zo! Gebruik Google Maps om dit enigszins binnen de perken te houden. Een fooi geven aan de tuk-tuk driver is hartstikke aardig en wordt zeer gewaardeerd, maar niet verwacht en is onder de locals ook niet gebruikelijk.

Zoek een boarding

Blijf je voor langere tijd in Sri Lanka en bij voorkeur op dezelfde locatie, kijk dan eens of je een boarding kunt vinden. Vooral in de buurt van grote universiteiten zijn zeer leuke boarding’s te vinden, waar je voor nog geen 50 euro per maand een prima kamer kunt huren.

Ok, toegegeven: voor een gezin met drie kinderen is dit niet de ideale oplossing. Voor digital nomads of reizigers die echt geld willen besparen is dit een reëel alternatief. Heb je overigens liever een klein hotel of guesthouse,  probeer dan zeker een aparte prijs voor langdurig verblijf af te spreken.

Afdingen loont!

Voor veel niet-versproducten die je in de supermarkt of allerlei kleine winkeltjes kunt vinden, gelden vaste prijzen. Deze worden in de fabriek al afgedrukt op de verpakking van het product en dus niet pas in de winkel met een stickertje. Is er geen prijs voorgedrukt en geen prijskaartje te vinden, dan komt het aan op flink afdingen!

Voor andere producten, zeker op bijvoorbeeld markten, kun je behoorlijk wat van de prijs afsnoepen.  ‘How much do ou want to pay’ is een veelgestelde vraag in Sri Lanka. Denk daar bij voorbaat dus alvast over na en ga er dan gerust nog onder zitten.

Vooral op markten en bij het huren van een tuk-tuk kan afdingen je behoorlijk wat voordeel opleveren.. In de talloze kleine winkeltjes die je door Sri Lanka vindt, is afdingen niet nodig. Zoals gezegd: voor veel producten worden vaste prijzen gehanteerd en deze zijn afgedrukt op de verpakking.

Pak de bus!

bus Sri Lanka
Bussen genoeg in Sri Lanka

Niet bang voor een beetje vaart? Neem dan de bus. Die rijden overdag zeer frequent en kosten nagenoeg niets. Let wel op: vol=vol kent men niet in Sri Lanka. Hoe vol een bus ook lijkt, er kan altijd nóg wel iemand bij! Bushalten zijn schaars in Sri Lanka en bussen stoppen wanneer je je hand opsteekt. Deuren van bussen staan altijd open en in- en uitstappen gaat heel snel, soms zelfs terwijl de bus heel langzaam door blijft rijden. Pas dus op je tellen (eh…stappen).

Nachtbussen kent men overigens niet in Sri Lanka. De eerste bussen beginnen rond 5 uur in de ochtend en rijden door tot ongeveer elf uur in de avond (afhankelijk van je locatie).

Houd die fooi maar op zak!

Geef je een Sri Lankaan een fooi, dan zal hij jouw gezicht zeker onthouden en je bij een volgend bezoek wat extra service geven. Het geven van fooi is in Sri Lanka echter niet gebruikelijk. Sterker nog: buiten de toeristische gebieden kan het je overkomen dat mensen het geld dat je als fooi geeft, gewoon teruggeven.

Overdrijf het niet! Zoals gezegd: je wordt niet vergeten en loopt zelfs de kans dat je steeds opnieuw door deizelfde tuk-tuk-driver buiten je hotel wordt aangesproken, soms tot vervelens toe.

Stop met roken!

stop met roken
Roken in Sri Lanka is NIET toegestaan op de openbare weg!

Sowieso, maar zeker als je richting Sri Lanka reist. Prijzen van sigaretten en alcohol zijn vergelijkbaar met die in Nederland en bekende merken zijn vaak niet te verkrijgen. Je bent aangewezen op lokale merken of Dunhill sigaretten (ja, die bestaan nog).

Word je door iemand merksigaretten aangeboden, dan zijn deze vrijwel zeker illegaal geïmporteerd en niet origineel, maar uit bijvoorbeeld Cambodja of Thailand afkomstig. Daarnaast riskeer je in de problemen te komen met de politie, want ook het kopen van illegale sigaretten is strafbaar in Sri Lanka.

Roken in openbare gelegenheden en de openbare weg, is dus niet toegestaan, maar toeristen die het toch doen, zullen hier niet snel door in de problemen komen. De politie treedt nauwelijks op tegen rokende toeristen, behlave wanneer zij in gezelschap zijn van locals.

Taxi vanaf het vliegveld?

Boek je taxi bij aankomst op het vliegveld bij voorkeur aan het taxi-loket net buiten de aankomsthal. Je betaalt dan een vaste prijs en loopt niet het risico teveel te betalen. Vanaf het vliegveld naar Colombo, betaal je voor een taxi rond de 28 euro.

aankomst Sri Lanka
Bestel een taxi BUITEN de aankomsthal en niet bij de aanbieders die je binnen vindt.

Net buiten het vliegveld  vind je een busstation waar regelmatig bussen vertrekken naar Colombo en andere bestemming.  Een busticket van het vliegveld naar Colombo kost je dan hooguit 300 Rupees, wat ongeveer 2 euro is.

Wanneer ik in Sri Lanka ben, pak ik de bus. Vanaf het vliegveld naar het busstation is een wandeling van ongeveer 20 minuten. Met een rugzak prima te doen, met 3 koffers wordt dat al wat minder. In dat geval geval kun je een tuk-tuk pakken, wat mij nooit meer kost dan 100 Rupees.

Reis per trein

Vermijd reizen in de ochtend- en avondspits, alsook de vrijdag en zondag.

In Sri Lanka de trein pakken, is niet alleen een unieke ervaring, maar ook nog eens de meest voordelige manier om grote afstanden te overbruggen. Een treinkaartje van bijvoorbeeld Colombo naar Galle (3 uur reizen) kost je niet meer dan 2 of 3 euro.

De mooiste landschappen trekken aan je voorbij en het spoor gaat vaak dwars door kleine dorpjes, waardoor je een globaal beeld opdoet van het dagelijks leven in Sri Lanka. Op vrijdag en zondag reizen veel Sri Lankanen van hun werkplek naar huis en dit zijn absoluut momenten om te vermijden. Treinen zijn dan overvol en reizen per trein is dan alles behalve een pretje.

Er valt nog van alles te verbeteren aan het spoor in Sri Lanka, maar treintijden zijn in ieder geval al wel online op te zoeken. Informatie over bestemmingen, routes een aankomsttijden zijn te vinden op de officiële website van de Sri Lankaanse Spoormaatschappij: Sri Lankan Railways

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...