zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Geld Besparen Tijdens Je Bezoek Aan Cambodja

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Cambodja is een van de armste landen van Azië. Een groot aantal mensen leven onder de armoedegrens. Het gemiddelde salaris van bijvoorbeeld een agent, ober of winkelbediende ligt rond de 100 dollar, soms wat meer, meestal iets minder.

Voor budgetreizigers is Cambodja een echt Walhalla! Accommodaties zijn niet alleen zeer comfortabel, maar spotgoedkoop. Voor 4 dollar heb je al een bed in een hostel en voor 8 dollar een eigen kamer met alles erop en eraan.

Je zou denken dat geld besparen in Cambodja een bijna onmogelijke klus is. Toch zijn er wat zaken om rekening mee te houden. Hieronder een een kleine opsomming:

#1 – Eten & drinken

Vermijd eten en drinken in toeristische gebieden. Dit geldt voor veel reisbestemmingen, maar zeker voor Cambodja. De oude markt, rond Pub Streat in Siem Reap is bijvoorbeeld  helemaal ingericht is op het toerisme. Je kunt er allerlei westerse gerechten krijgen tegen relatief lage prijzen. Echter, wanneer je 200 meter buiten dit gebied bent, kun je soms voor een kwart van de prijs, genieten van de meest overheerlijke Cambodjaanse gerechten.

#2 – Shoppen op het platteland

Prijzen op het platteland zijn in Cambodja behoorlijk lager dan in de steden. Voor veel levensmiddelen, sigaretten of alcohol, betaal je in de stad vaak 3 tot 5 keer meer als op het platteland. Reis je van stad naar stad en heb je de mogelijkheid onderweg te stoppen, dan kun je hiermee flink wat geld besparen.

#3 – Huur een fiets

Verblijf je vooral binnen de grotere plaatsen, zoals Phnom phen of siem Reap, dan kun je voor 1 of 2 dollar per dag een fiets huren. Een prima manier om de omgeving te verkennen en je bespaart wat dollars op kosten voor een tuktuk.

Liever een scooter huren? Dat kan ook, mar let op: ondanks dat het lijkt alsof dit helemaal ok is, heb je in Cambodja voor het besturen van een scooter met meer dan 150 CC een rijbewijs nodig. In dit artikel meer over het huren van een scooter in Cambodja.

#4 – Sla de duty-free over

Heb je -net als ik- het idee dat duty-free shops vaak duurder zijn dan winkels buiten het vliegveld, dan heb je zeker gelijk wanneer het aankomt op de duty-free shops op het vliegveld in Phnom Penh.  Lekker voorbij open en shoppen buiten het vliegveld waar prijzen absoluut vele malen lage ligger.

#5 – Ken de tuktuk prijzen

Een ritje met de tuktuk kost in de grotere steden zoals Phnom Phen, Siem Reap, Battambang en Sihanoukville niet meer dan hooguit 2 dollar. Voor een trip zonder bagage buiten de stad, kun je een motortaxi huren. Die zijn vaak een paar dollar goedkoper dan een tuktuk.

Tuk-tuk drivers zullen altijd proberen meer te vragen dan gangbaar is. Een tip om enigszins de prijs te bepalen is door de tuk-tuk driver (of Google Maps) te vragen hoeveel kilometer het is naar je bestemming. Per kilometer is een prijs van 0,50 dollarcent een redelijk tarief.

Ben je van plan om er een hele dag op uit te trekken, dan kun je vaak voor een vast bedrag (meestal rond de 20 dollar) een tuk-tuk huren.

#6 Afdingen loont!

Wie niet onderhandelt over de prijs, betaalt in Cambodja altijd teveel. Zelfs in kleine winkeltjes op het platteland valt er af te dingen, al gaat het soms om tienden van dollars. Cambodjanen zetten graag hoog in.  Kijk dus niet vreemd op als de vraagprijs 100%  meer is dan de werkelijke prijs.

#8 – Lang op dezelfde plaats?

Verblijf je langer in Cambodja, stel je hostel, guesthouse of hotel op de hoogte en vraag om een kortingsprijs. Je zult wellicht vooruit moeten betalen, maar kunt eigenlijk altijd wel een leuke korting tegemoet zien.

#9 – Boek je tours en trips niet vooruit

Wie de mogelijkheid (en energie) heeft om de dagtrips en excursies in Cambodja zelf te boeken, kan zich flink wat geld besparen. Boek je online, vooruit of als onderdeel van een pakket, dan ben je vaak veel meer geld kwijt dan wanneer je ter plaatse je excursie regelt.

Je kunt jezelf afvragen in hoeverre je met het afdingen moet gaan in een land als Cambodja. Bedenk dat je besteding bij op de markt of bij de straatventer direct terechtkomt bij de locals zelf. 

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...