zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Welkom in Sri Lanka – Reisinformatie In Vogelvlucht

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Accommodatie

Een overnachting in een guesthouse kost gemiddeld tussen de 10 en 18 euro. Warm water is niet altijd gegarandeerd en niet in alle guesthouses is WIFI beschikbaar. Voor een simpele hotelkamer betaal je rond de 30 euro. Je hebt dan meestal wel beschikking over WIFI al kan de kwaliteit erg wisselend zijn. Hostels vind je vrijwel uitsluitend in de toeristische gebieden en Colombo. Een overnachting kost je daar tussen de 5 en 10 euro.

Boeken via Airbnb kan lonend zijn. Hosts zijn doorgaans erg gastvrij en er zijn veel voordelige en leuke accommodaties te vinden. Is er een universiteit in de buurt van je bestemming, kijk dan eens of er boardings zijn waar je terecht kunt. Heb je dat geluk, dan betaal je voor een simpele kamer met gedeelde douche en toilet vaak niet meer dan 2 of 3 euro per dag.

Eten & Drinken

Overal in Sri Lanka vind je kleine eettentjes waar je voor 2-3 euro rijst met curry, kip, noodles of pasta kunt eten. Je moet dan wel van pittig voedsel houden, want de Sri Lankanen houden van zeer pittig eten. Westerse maaltijd vind je eigenlijk alleen in toeristische gebieden en Colombo. Voor een complete Westerse maaltijd, betaal je tussen de 10 en 15 euro.

Een Starbucks zul je in Sri Lanka niet tegenkomen. De Pizza Hut, Domino’s, KFC of MacDonalds zijn wel vertegenwoordigd. Een goed belegde pizza kost 8 euro en voor een Big Mac betaal je 6 euro. Heb je een keuken tot je beschikking, dan kun je helemaal voordelig uit zijn. Overal vind je kleine markten waar verse groenten voor een paar roepies worden verkocht.

Prijzen voor alcohol en sigaretten liggen verhoudingsgewijs erg hoog. Voor een flesje Corona op het strand betaal je al snel 7 euro en een tapbiertje kost gemiddeld 3 euro. een pakje sigaretten kost rond de 6 euro.

Vervoer

Openbaar vervoer in Sri Lanka is goedkoop, nee wacht: SPOTgoedkoop. Voor een busrit van Bandaranaike International Airport naar Colombo (33 km) betaal je voor een busrit met air condition 200 roepies (1,35), terwijl een taxi al snel 21 euro kost.

Reizen per trein is net zo voordelig én je krijgt er gratis een onuitwisbare herinnering bij. Voor een treinreis van Colombo naar Galle (119 km) betaal je minder dan 2 euro.

Tuktuks zijn voor Sri Lanka, wat fietsen voor Nederland zijn: er rijden er duizenden en iedereen maakt er gebruik van. Doorgaans zeer betrouwbaar, maar – als er geen meter in de tuktuk zit- zorg dan wel dat je vooraf heel duidelijk de prijs met de driver afspreekt.

Aanbevolen dagbudget

Wie overnacht in een hostel of goedkoop guesthouse, eet in de lokale eettentjes of (nog beter) zélf kookt, kan met een dagbudget van 20 euro uitstekend uit de voeten. Spreekt voor zich dat des te meer activiteiten je wilt ondernemen, des te hoger het nodige budget zal zijn.

Visum & Paspoort

Een visum voor Sri Lanka is geldig voor 30 dagen, kost 35 dollar en kun je via het online visumsysteem aanvragen. De procedure is eenvoudig en je ontvangt direct na betaling via e-mail een bevestiging van de visumafgifte. Die bevestiging toon je bij aankomst op het vliegveld aan de immigratiedienst. Mocht je jouw visumbevestiging zijn vergeten, dan geen nood! Ondanks dat de Sri Lankaanse overheid het liefst wil dat je het online systeem gebruikt, kun je ook nog steeds een visum-on-arrival krijgen, al betaal je dan 5 dollar meer.  Het is mogelijk je visum te verlengen tot 3 of (bij uitzonderingen) maximaal 6 maanden.  Langer in Sri Lanka verblijven dan je visum toestaat is strafbaar en absoluut niet aan te raden.

Telefoon & Internet

SIM-kaarten zijn eenvoudig aan te schaffen. Wel even je paspoort meenemen. Een SIM-kaart kost rond de 400 roepies (3-4 euro) en je hebt dan gelijk wat saldo op je telefoon. Wil je ook internetten, dan moet je hiervoor apart je tegoed opwaarderen. Voor 5 GB data betaal je gemiddeld 7 euro. Er zijn verschillende mobiele aanbieders. Zelf gebruikte ik Dialog en die voldoet prima. Internet is vrijwel overal in Sri Lanka beschikbaar al is de ontvangst vooral in het noorden en noordoosten wat minder. Niet alle guesthouses bieden WIFI aan en in restaurants of andere gelegenheden, zul je ook weinig hotspots tegenkomen.

Criminaliteit

Sri Lanka is een relatief veilig land. Van zware criminaliteit merk je als bezoeker niets. Berovingen en overvallen zijn zeer uitzonderlijk en toeristen worden het meest getroffen door gelegenheidscriminelen.  Laat je spullen daarom nooit onbewaakt achter en geef ook niet zomaar je camera uit handen om even een foto te laten maken! Wees extra alert als je het strand bezoekt en neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee of zorg dat er altijd iemand bij de spullen achterblijft.

Beste tijd om te gaan

Sri Lanka kent twee seizoenen, maar het weer laat zich door het jaar heen zeer lastig voorspellen. Eigenlijk schijnt ergens in het land altijd wel de zon! De meest aangename periode, waarin de zon flink schijnt en er een verkoelend briesje staat, is tussen december en april. De meeste surfers en strandliefhebbers zie je in  de periode tussen januari en juli en natuurliefhebbers geven de voorkeur aan de periode tussen december en maart.

Taal & Communicatie

Sri Lanka kent twee officiële talen: Sinhale en Tamil. Het merendeel van de bevolking (75%0 spreekt Sinhale. Het Tamil wordt met name in het noorden en noordoosten van Sri Lanka gesproken. Daarnaast beheersen de meeste mensen in meer of mindere mate de Engelse taal. Sri Lankanen zijn vriendelijke, sociale mensen. Ze maken graag een praatje. Velen zijn oprecht geïnteresseerd in wie je bent en wat je doet, al zijn er ook genoeg locals die proberen hun producten of diensten aan te bieden. Na een beleefde ‘Nee’ zullen zij je overigens al snel met rust laten.

Geldzaken

De locale munteenheid is roepies en 1 euro is ongeveer 150 Sri Lankaanse roepies. Geldautomaten vind je door het land heen en rekenen vrijwel allemaal een extra toeslag van 200 of 300 roepies. Een enkele (kleinere) bank accepteert uitsluitend Sri Lankaanse bankkaarten, maar de meeste accepteren gewoon alle soorten credit cards. Ook pinnen met je Nederlandse bankpas is geen probleem.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...