zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Betalen Voor Vrijwilligerswerk? Je Bent Toch Niet Gek?!

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Bespaar honderden euro’s door zelf je vrijwilligersproject uit te kiezen!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om, bijvoorbeeld tijdens hun vakantieperiode of tussen twee studies voor korte of langere tijd aan de slag te gaan als vrijwilliger in het buitenland. Ze geven Engelse les op plattelandsscholen, helpen mee op eco-farms, werken in een strandtent of bouwen waterputten, schooltjes en hutten. Een waanzinnige beleving die bij velen een onuitwisbare indruk achetrlaat.

Door de toegenomen interesse in dit zogenaamde voluntarisme of vrijwilligerstoerisme, is ook het aantal organisaties dat dergelijke projecten aanbiedt, als paddenstoelen uit de grond geschoten. Deze vragen vaak pittige bedragen voor vrijwilligersreizen. Dat kan veel voordeliger en in dit artikel vertel ik je daar meer over!


Voordat we eens kijken hoe je jouw vrijwilligersvakantie stukken goedkoper kunt maken, kijken we eerst eens naar al die organisaties die vrijwilligersreizen aanbieden.

Door wie worden dit soort reizen aangeboden?

Reisorganisaties
De meeste organisatie zijn gewoon reisorganisaties. Projecten worden, net als vliegtickets en accommodaties, gewoon ingekocht bij werelwijde organisaties en aangeboden via hun website. Net als bij een reisbureau verdient de organisatie commissie op elk verkochte reis en op jaarbasis gaat het hierbij vaak om miljoenen euro’s. Vrijwel al deze organisatieshebben geen projecten in eigen beheer en doen betrekkelijk weinig aan ontwikkelingshulp.

Ontwikkelingsorganisaties
Er zijn ook ontwikkelingsorganisaties waar je een vrijwilligersreis kunt boeken. Zij bieden vaak wel projecten aan waar zij direct bij betrokken zijn of invloed uitoefenen (bijvoorbeeld via donaties). De inkomsten die zij genereren, gaan voor een groot deel terug naar de projecten die zij ondersteunen en in vaak is het project waar jij je vrijwilligersvakantie doorbrengt ook door de ontwikkelingsorgansiatie zelf opgestart.

Particulieren initiatieven
De derde groep aanbieders bestaat uit particulier initiatiefnemers die ergens op de wereld een ontwikkelingsproject zijn gestart en jou vervolgens de mogelijkheid bieden een handje te komen helpen. Deze projecten zijn vaak wat lastiger te vinden en je betaalt ook veel minder dan wanneer je via een organisatie deelneemt aan een vrijwilligersproject.

Waar betaal je voor als je reist via een reisorganisatie?

Wanneer je een vrijwilligersvakantie boekt, betaal je in eerste instantie voor de organisatie van je reis. Je neemt vaak deel aan een voorlichtingsdag, krijgt een infopakketje, je wordt ogehaald van het vliegveld, accommodatie wordt voor je geregeld en je betaalt voor administratie, verzendkosten en verzekeringen.

Veel van deze kosten zou je –als zelf je hele reis voorbereid- niet hoeven te maken en de kosten die je wel maakt, zullen vaak veel lager zijn. Daarnaast zijn er wat kritische opmerkingen te plaatsen bij het maken van al die kosten.

De informatiedag
Alle informatie is natuurlijk van harte welkom. In de praktijk zul je echter merken dat veel informatie die je aangereikt krijgt, zeer algemeen van aard is. Als de informatie al over een specifiek project gaat, dan is deze vaak niet of in mindere mate van toepassing op het moment dat je uiteindelijk op je werkplek aankomt. Het leven gaat immer ook aan de andere kant van de wereld gewoon door.

Je wordt opgehaald van het vliegveld
Lekker makkelijk: zowel voor jou als voor de organsiatie waarmee je reist. Zij zullen namelijk meerdere vrijwilligers tegelijk willen vervoeren en hebben vaak contracten met lokale vervoersbedrijven. Deze bedrijven rekenen meestal tarieven die veel hoger liggen dan wat je zou betalen wanneer je op eigen gelegenheid van het vliegveld naar je project zou reizen.

De accommodatie wordt voor je geregeld
Zoals al eerder aangegeven werken veel reisorgansiaties samen met lokale (reis)organisaties. De accommodatie waarin je terechtkomt (of dit nu een gastgezin is of niet) zal altijd meer kosten via een reisorgansiatie dan wanneer je op eigen gelegenheid een slaapplaats zoekt.

In veel Aziatische landen kun je voor 7 of 8 euro per nacht al een slaapplaats vinden in een redelijk guesthouse. Voor minder dan 2 of 3 euro per nacht ben je al van harte welkom bij een lokaal gastgezin. Reis je via een organisatie, dan betaal je voor je accommodatie al snel ergens tussen de 10 en 15 euro, waarvan het meest blijft hangen aan de strijkstok van de organisatie en de lokale partners. Slechts een fractie van het geld komt terecht bij het gastgezin en dat is vaak nog een lager bedrag dan wat jij zou betalen als je op eigen gelgenheid reist.

Dus beter GEEN vrijwilligersreis via een reisorganisatie boeken?

Ik ben een realist, dus zover wil nou ook weer niet gaan.

Belangrijk is dat je weet waar je voor betaalt en dat je niet de illusie hebt dat het grootste deel van jouw reisgeld terechtkomt bij de mensen die het keiahrd nodig hebben. Dat is namelijk NIET het geval! Een vrijwilligersreis via een organisatie boeken, is vooral handig.

Voordelen van het boeken via een reisorganisatie

De organisatie kent de weg
Ze zorgen ervoor dat je precies op de juiste plek terechtkomt en ze vertellen je precies welke zaken er geregeld moeten worden, voordat je kunt afreizen. Zelf allerlei zaken uitvogelen is niet nodig. Je project pluk je gewoon van de website, je betaalt en daarmee is het meestal wel klaar. Je ontavngt alle mogelijke informatie via e-mail en hoeft verder over weinig zaken nog na te denken.

Bij calamiteiten heb je een aanspreekpunt
Wie op eigen gelegenheid een vrijwilligersproject zoekt en daar aan de slag gaat, is vaak ook helemaal op zichzelf aangewezen. Boek je een vrijwilligersvakantie, dan heb je de reisorganisatie om op terug te vallen, mocht zich een calamiteit voordoen.

Je hoeft niet te zoeken naar reisgenoten
Meestal zijn er meer vrijwilligers uit Nederland of de rest van de wereld die ook aan de slag gaan bij hetzelfde project.  Misschien reis je zelfs al vanaf Schiphol samen naar het project en heb je bij ankomst op je bestemming al gelijk nieuwe vrienden gemaakt. Vrijwilligerswerk is geweldig en het wordt nog leuker wanneer je al je ervaringen kunt delen en verwerken met mensen om je heen.

Een vrijwilligersreis boeken via een reisorgansiatie is vooral makkelijk. Dat je wat meer betaalt voor alle organisatie eromheen,  tja, dat is logisch. Je draagt je steentje bij zodra je aankomt bij je project en hoeft je verder over weinig zaken druk te maken.

Waar vind ik deze reisorganisaties?

Voor wie een compleet verzorgde vrijwilligersvakantie kun je bij deze Nederlandse en Belgische organisaties terecht. rvrijwilligersreizen aan naar de verste uithoeken van de wereld.

Wie zich liever in sfeer van ontwikkelingshulp wil reizen, leest even verder!

Je vrijwilligersreis helemaal zelf regelen is veel leuker en hartstikke simpel!

Wil je echt een bijdrage leveren en mensen in ontwikelingslanden ondersteunen? Wil je dat elke euro die je uitgeeft terechtkomt bij mensen die het echt nodig hebben? Ben je niet alleen reislustig, maar ook behoorlijk ondernemend ingesteld? Vind je het geen probleem om zelf het project uit te zoeken dat bij je past? Dan is dit absoluut mogelijk!

Zelf bepalen waar je heen gaat, wat voor vrijwilligerswerk je gaat doen en hoeveel geld je bereid bent om hiervoor uit te geven is makkelijker dan je denkt. Je zoekt naar een geschikt project, leest de beschrijving, bekijkt de foto’s en je snapt gelijk dat je te maken hebt met kleinschalige projecten waar hup echt heel hard nodig is en waar jouw kennis, inzet en geld zeer goed besteed is! De hamvraag is natuurlijk: hoe vind je dergelijke projecten?

Wat zijn de voordelen?

Afgezien van het feit dat je doorgaans veel minder betaalt voor je vrijwilligersvakantie, zijn er nog een aantal andere voordelen te benoemen:

 • Je bepaalt zelf precies wanneer je aankomt en weer vertrekt. Wat langer blijven of zelfs eerder vertrekken, is meestal geen enkel probleem.
 • Je hebt direct contact met het project. De mensen waarmee vooraf contact hebt zijn vaak de initiatiefnemers van het project of leidinggevenden. Zij kunnen echt al je vragen van een uitgebreid antwoord voorzien.

Wat zijn de nadelen?

De kans dat het project niet voldoet aan je verwachting, is groter dan wanneer je een vrijwilligersreis boekt via een reisorganisatie.  Daarnaast zijn er nog een paar andere nadelen:

 • Je moet echt alles zelf regelen.
  Een leuk project vinden, contact leggen je vlucht boekne, visum regelen. alles, tot het vervoer van het vliegveld naar je prject toe, zul je zelf moeten regelen.
 • Geen voorlichtingsdag
  Je wordt niet voorgelicht en bijgepraat en zult zelf alle benodigde informatie moeten verzamelen. Dat maakt de voorpret vaak leuker, maar is meestal wel een aardige tijdsinvestering.
 • Je hebt geen vangnet.
  Je bent je eigen contactpersoon en klachten of misstanden zul je direct met de mensen van het project moeten bespreken. Zowel bij grote als kleine problemen zul je zelf voor een oplossing moeten zorgen.
 • Projecten zijn niet gescreend.
  In tegenstelling tot projecten die via een reisorganisatie kunnen worden geboekt, zijn projecten die je zelf zoekt, niet gescreend. Je zult het moeten doen met eventuele reviews van vrijwilligers die jou zijn voorgegaan en kritisch moeten kijken naar de omschrijvingen bij de projecten.
 • Alles gaat in het Engels
  Dus ook het contact met de contactpersoon van project en die spreekt o schrijft niet altijd vloeiend Engels.

Waar let je vooral op?

Bij het kiezen van een project, let je er natuurlijk op dat de werkzaamheden die van je verwacht worden, binnen je straatje liggen. andere tips die ik je mee kan geven zijn:

 • Laat geen vraag onbeantwoord
  Krijg je van het project slechts halve antwoorden, vraag door of zoek een ander project
 • Maak een Plan-B
  Mocht het project absoluut niet naar je zin zijn, dan is het handig om een alternatief achter de hand te hebben. dit kan een project in de buurt zijn of een andere manier om de gaplande periode in te vullen.
 • Lees de reviews
  Veel vrijwilligers laten na hun periode een review na. Lees deze reviews en let ook een beetje op de data van de reviews. Bij een project dat al jaren bestaat en veel reviews heeft, maar waarbij de laatste review meer dan een jaar geleden is geplaatst, mag je best de nodige vraagtekens zetten.
 • Ga voor de YES
  Bij het bekijken van alle projecten, zullen er projecten zijn die een direct YES-gevoel teweegbrengen. Ga altijd op je gevoel af en bij twijfel over een project, gewoon niet doen en een ander project zoeken.

Hoe vind je leuke projecten?

Er zijn een aantal internationale websites waar initiatiefnemers hun project kunnen aanmelden. Je vindt er de meest uiteenlopende projecten en deze worden vaak geplaatst door lokale initiatiefnemers van kleinschalige projecten.

Om de projecten te bekijken, betaal je niets. Wil je echter contact opnemen met een project, dan betaal je een kleine vergoeding in de vorm van een jaarabonnement.

#1 – WORKAWAY


Wereldwijd een van de grootste aanbieders van vrijwilligersprojecten. Iedereen kan een project toevoegen en deze zijn allemaal gratis te bekijken. Bij elk project vind je een vaak uitgebreide beschrijving, voorwaarden en –indien van toepassing- wordt duidelijk aangegeven welke bijdrage er van je wordt verwacht.

Meestal is dit niet meer dan tussen de 5 en 8 dollar per dag voor accommodatie en maaltijden. Die paar dollars verdwijnen dus rechtstreeks in de kassa van het project. Geen eurocent zal blijven hangen aan de strijkstok van commerciele bedrijven. Het geld dat je bespaart zou je in theorie aan het eind van je werkvakantie kunnen doneren aan het project.

KOSTEN WORKAWAY
Projecten bekijken:
Gratis
Individueel:
29 dollar per jaar
Als koppel: 38 dollar per jaar


#2 – HELPX

Een soorteglijke website als workaway en ook de werkwijze is eigenlijk exact hetzelfde. Ook hier kan iedereen een project toevoegen en dit betekent dat projecten die je op workaway tegenkomt, ook vaak op helpx te vinden zijn.  De website van helpx werkt naar behoren, maar is wat verouderd en mag vwat mij betreft best een flinke opknapbeurt ondergaan. Vandaar dat ik gekozen heb voor een lidmaatschap bij wokaway.

KOSTEN HELPX
Projecten bekijken:
Gratis
Individueel & koppels:
2o euro voor 2 jaar

#3 – WWOOF


WWOOF richt zich vooral op het aanbieden van ecologische projecten. WWOOF is vertegenwoordigd in een zeer groot aantal landen, waarbij elk land een eigen website heeft. dit is tegelijk het grootste nadeel van WWOOF. Een abonnement voor een jaar kost € 20,- maar is alleen geldig voor de website waar het abonnement is afgesloten. Wil je in drie verschillende landen

WAT ZIJN DE KOSTEN?
Projecten bekijken:
Gratis
Individueel:
20 euro per jaar

#4 – HELPSTAY


Deze relatief nieuwe organisatie doet exact hetzelfde als HelpX en workaway. Ook zij hebben een groot aanbod van uiteenlopende projecten en een actief vrijwilligersplatform. De website is zeer overzichtelijk en biedt projecten de mogelijkheid veel extra relevante informatie weer te geven.

KOSTEN HELPSTAY
Projecten bekijken:
Gratis
Individueel:
2o euro voor 2 jaar

Waar geef ik de voorkeur aan?

Het mag duidelijk zijn dat ik als budgetreiziger geen reizen boek via een reisorganisatie. Het geld dat ik daarmee bespaar, besteed ik liever op het project waar ik te gast ben. Vrijwel alle projecten vind ik via Workaway en Helpstay.

Ik hoop dat dit artikel jou helpt bij het vinden van een geschikt project en mocht je vragen hebben, schroom dan niet en stuur me een mailtje. Ik beantwoord graag al je vragen!

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...