zaterdag, juni 22, 2024
No menu items!

Bescherm Je Reisgeld: Tips Voor Digital Nomads En Budgetreizigers!

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Voordelig op vakantie begint met het slim beheren van je geld. De kosten voor opname en betalingen beperken en ervoor zorgen dat je altijd en overal kunt beschikken over je financiën. In dit artikel lees je alles over het slim beheren van je contante en plastic geld + wat handige tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van dieven, oplichters en ander gespuis.

Voordelig op vakantie begint met het slim beheren van je geld. De kosten voor opname en betalingen beperken en ervoor zorgen dat je altijd en overal kunt beschikken over je financiën. In dit artikel lees je alles over het slim beheren van je contante en plastic geld + wat handige tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van dieven, oplichters en ander gespuis.

Geld Opnemen in het Buitenland

De meest voordelige manier om tijdens het reizen over geld te beschikken is door geld op te nemen met de bankpas van je Nederlandse betaalrekening. Jammer genoeg zijn hier wel altijd kosten aan verbonden. Hoe hoog deze zijn, hangt af van je Nederlandse bank én de buitenlandse bank waar je de opname doet.

Nederlandse banken brengen gemiddeld tussen de € 2,- en € 4,50 in rekening voor opname bij een buitenlandse bank. Daarnaast betaal je voor opname in niet-Europese landen vaak een extra koersopslag van 1%. Deze wordt direct verwerkt in het opnamebedrag.

De buitenlandse bank waar je de opname doet, rekent ook opnamekosten. Deze liggen doorgaans tussen de 2 en 5 dollar per opname.

Geld opnemen met je Nederlandse bankpas, is vrijwel altijd voordeliger dan wanneer je geld opneemt met je credit- of debetkaart.

Zo doe ik het!

Niet vaak, wel veel – Elke opname via een geldautomaat kost me geld. Ik probeer dus het gebruik van de geldautomaat te beperken en neem daarom meestal wat grotere bedragen op, zodat ik niet 3 of 4 keer per week hoef te pinnen.

Geld verdelen – Ik verdeel mijn contant geld in drie delen: een deel dat ik altijd bij me draag, een deel dat ik achterlaat in mijn hotelkamer (en bij wijze van spreken voor het grijpen ligt) en het grootste deel verstopt in bagage, kleding of zaken waar mensen niet snel zullen zoeken.

Overdag & binnen – Als ik op een voor mij onbekende plek kom, pin ik bij voorkeur overdag en bij een automaat die zich achter deuren bevindt. Stations of plekken waar veel mensen komen, probeer ik te vermijden.

Niet ‘effe tussendoor’ – Hoge nood uitgezonderd, pin ik nooit in het bijzijn van een onbekende local. Nooit tijdens een rit met de taxi of tuktuk en nooit als er een hele rij mensen voor me staat.

wachtrij geldautomaat
Lange rij? Er zijn vast meer ATM’s

Nep portemonnee – Begeef ik me in drukke gebieden waarvan bekend is dat er een verhoogd risico is om slachtoffer te worden van bijvoorbeeld zakkenrollers, dan gebruik ik een nep-portemonee. Daarin zit een verlopen credit kaart, een paar dollar, wat lokaal briefgeld en een paar muntjes.

Ingenaaide zakken – In broeken, jassen of zelfs je T-shirt. Het innaaien kost hooguit 2 of 3 dollar en zeker als je lang onderweg bent en verschillende locaties aandoet, kan dit een prima manier zijn om het grootste deel van je contante geld te verbergen.

Contant geld op zak hebben is niet alleen heel makkelijk, het zorgt er ook voor dat je automatisch altijd zult proberen zo min mogelijk uit te geven. Met een credit card op zak, geef je al snel meer uit dan je had gepland.

Credit- & Debit Cards

Een credit card is vooral handig om grote aankopen te doen en in noodsituaties, zoals een bezoek aan een buitenlands ziekenhuis. Ook wanneer je een auto of motor wilt huren, wordt vaak een borg gevraagd die betaald dient te worden met je credit card.

Je maaltijd betalen of de markt op met je credit card is minder verstandig. Het is niet alleen minder veilig, maar zal er vaak voor zorgen dat je meer uitgeeft tijdens je reis, dan je vooraf had gepland.

Laat je niet verleiden

Met een credit card op zak ligt eigenlijk constant de verleiding op de loer:  je bent sneller geneigd meer te kopen dan je gepland had of nodig hebt.

Ook zul je vaak verleid worden om wat extra uit geld geven. je kiest toch maar die kamer met airconditioning terwijl je het zonder ook heel goed kunt uithouden. Of je koopt toch maar dat eersteklas treinkaartje, terwijl de tweede klasse eigenlijk net zo comfortabel is.

Realiseer je dat een credit card vooral handig is in noodgevallen. Ga je erop uit en heb je de credit card niet echt nodig, laat hem achter in je accommodatie (mits veilig geacht).

Gebruik meerdere Debit Cards!

Voorheen was een debit card vooral een handig alternatief voor mensen die geen credit card hebben. Tegenwoordig ligt dit anders en beschikken de meeste reizigers (en zeker digital nomads) over meerdere debit cards.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat het het bedrag op de kaart vast staat. In geval van diefstal of verlies, is de eventuele schade direct te overzien. Daarnaast heb je bij verlies van je debit card altijd nog je credit card om op terug te vallen.

Verder is het in zo’n situatie eenvoudiger om het saldo van je debit card eerst over te boeken naar een andere rekening, voordat je de kaart laat blokkeren.

Een GRATIS debit card aanvragen

Bij elke Nederlandse aanbieder van debit cards, betaal je per jaar een vast bedrag dat tussen de € 20,- en € 50,- ligt. Onzin, aangezien je ook gewoon over een gratis debit card kunt beschikken. Ik gebruik al een aantal jaren de debit card van SKRILL en mocht je nog geen extra debit card hebben, dan kan ik deze online wallet van harte aanbevelen. SKRILL biedt mij een aantal voordelen:

  1. Ik kan mijn saldo eenvoudig aanvullen via iDeal. Dit wordt direct bijgeschreven op mijn online rekening en ik kan er dus gelijk over beschikken.
  2. Geld terugboeken naar mijn betaalrekening kan gewoon via mijn oniline account regelen. Het bedrag staat dan binnen 2 of 3 werkdagen weer op mijn bankrekening. Bij vrijwel elke Nederlandse aanbieder van debit cards moet je eerst contact opnemen met de klantenservice of een formulier invullen. Daarnaast rekenen ze doorgaans een pittige commissie voor het terugboeken.
  3. Net als bij elke andere debit card, bepaal ik zelf hoeveel geld ik in mijn account heb. Ik kan mijn geld dus makkelijker verdelen over verschillende accounts.
  4. Ik kon zelf mijn pin-code bepalen. Wijzigen is ook eenvoudig en de pin-code wordt opgestuurd naar het postadres in Nederland.
  5. de kaart wordt opgestuurd naar mijn postadres en ik hoef me niet persoonlijk te legitimeren. Iemand anders kan dus een eventueel verloren kaart voor mij in ontvangst nemen.
  6. Voor digital nomads: veel buitenlandse programma’s bieden de mogelijkheid om je verdiensten uit te laten betalen naar je SKRILL account. Dit is niet alleen sneller maar ook voordeliger dan overboeken naar je Nederlandse bankrekening.

Er zijn meerdere online wallets die een debit card aanbieden. Vaak zitten daar allerlei verborgen verplichtingen aan vast. Bij SKRILL is dit niet het geval. Heb je een extra debit card nodig? Dan eerst de rest van het artikel lezen en dan daarna hier een SKRILL account openen.

Ik gebruik 4 rekeningen!

Om mijn geld te beheren, gebruik ik verschillende rekeningen en kaarten. Elke rekening heeft een eigen kaart voor een specifiek doel:

#1 Priverekening – Mijn Nederlandse bankrekening waar vanuit verschillende bronnen mijn inkomsten binnen komen. Ik gebruik deze rekening om betalingen te verrichten en om contant geld op te nemen. De kaart laat ik meestal achter bij mijn bagage in de hotelkamer of accommodatie. Alleen als ik contant geld opneem, neem ik de kaart mee.

# Reisrekening – Deze rekening gebruik ik om online betalingen te doen. Naast het aanschaffen van vliegtickets of het boeken van een kamer, gebruik ik deze SKRILL-rekening ook voor het ontvangen van inkomsten uit buitenlandse affiliateprogramma’s. Deze kaart heb ik vrijwel altijd bij me. Mocht ik de kaart kwijtraken, dan kan ik toch nog gewoon online betalingen doen én geld overboeken. Ook het aanvragen van een nieuwe kaart is een simpel proces.

#3 Spaarrekening – Hier parkeer ik geld dat ik niet direct nodig heb. Hiervoor gebuik ik de online wallet van Neteller. Ik kan deze fondsen eventueel opnemen via een geldautomaat, terugboeken naar mijn Nederlandse rekening, overboeken naar mijn SKRILL rekening of online betalingen mee uitvoeren. De kaart zelf gebruik ik eigenlijk zelden. Het overboeken gaat via internet en daar heb ik de kaart niet bij nodig. Ik laat deze kaart altijd veilig achter in hotelkamer of accommodatie.

#4 Noodgevalrekening – Tot slot beschik ik over een noodrekening, waarvan ik de kaart heb achtergelaten bj vrienden. Mocht ik in een situatie verzijld raken waarin ik al mij geld en kaarten kwijt ben, dan heb ik in ieder geval de mogelijkheid om tickets te boeken en kan er contant geld worden opgestuurd via bijvoorbeeld Western Union of MoneyGram.

Fraude preventie

Als digital nomad wordt ik dagelijks overspoeld door e-mails van mensen, die mij rijk willen maken, bedrijven die de meest uiteenlopende diensten aanbieden of spambots die me vertellen dat er iets mis is met mijn bankkaart en hopen dat ik eindelijk eens op die corrupte link klik. Herkenbaar?!

Allemaal spam – E-mails van banken, betaalproviders of andere financiële instanties behandel ik standaard als spam!

Mijn bank stuurt mij namelijk nooit e-mails. Betaalproviders sturen alleen bevestigingen en mededelingen over aanpassingen en updates. Niet interessant, want die zie ik ook als ik inlog in mijn online account. Ik open nooit mails van financiële instellingen, behalve als ik mail van ze verwacht!

WIFI netwerken – Natuurlijk maak ik zoveel als mogelijk gebruik van gratis WIFI-netwerken, maar niet voor mijn bankzaken! Ik koop altijd een lokale SIM-kaart van het land waar ik te gast ben. Ik gebruik vervolgens alleen mijn eigen laptop of telefoon om geldzaken te regelen!

Op computers in internetcafes kunnen naast virussen ook keyloggers zijn geïnstalleerd, waarmee al je toetsaanslagen worden opgeslagen: dus ook wachtwoorden en pincodes.

Wachtwoorden opslaan – Moet je veel wachtwoorden onthouden en wil je ze -tegen elk advies in- toch opschrijven, pas dan een trucje toe. Bijvoorbeeld door tussen elke 3 tekens een specifek getal of letter te plaatsen.

Skimmen & Scannen – De tijd dat skimmen en andere technische vernuftjes pas geïntroduceerd werden in Azië of Afrika, wanneer ze in Europa allang bekend of uitgeroeid zijn, is allang voorbij! Sterker nog: veel spam en fraude komt uit deze gebieden. Netwerken in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa zijn vaak erg slecht beveiligd. Bij misbruik wordt er niet snel gereageerd door de lokale overheid en als er al preventieve maatregelen worden genomen, zijn deze vaak niet voldoende. Ik ga dus zeker in deze gebieden extra voorzichtig om met mijn pinpas en pincode.

Geen pincode afgeven – In sommige landen, bijvoorbeeld op de Malediven, is het onder de locals heel normaal om je bankpas aan de kassier te geven, die jou vervolgens doodleuk om je pincode vraagt. Ik ga hier nooit in mee en geef aan dat ik de pincode zelf wil invoeren. Dat wordt altijd gerespecteerd. Zou het mij overkomen dat een kassier dit niet toestaat, dan neem ik geen risico en ben ik weg! Overal ter wereld is het advies van banken hetzelfde: geef nooit je pincode af!

De Voordeligste Wisselkoersen

Betaal met een credit of debit card – Dit is wat wisselkoersen betreft net wat voordeliger dan betalen met cash. Je moet die contanten immers eerst pinnen en wisselkoersen zijn minder gunstig via een geldautomaat dan wanneer je betaalt met een credit of debit card.

Niet wisselen – Zorg ervoor dat je (vrijwel) niets overhoudt. Dat vergt wat money management, maar is natuurlijk de meest voordelige optie. Meestal zorg ik ervoor dat ik op de laatste dag wat inkopen doe en mezelf op een wat duurdere maaltijd trakteer.  Het beetje geld dat ik dan overhoud, geef ik als fooitje aan de tuktuk-driver, de ober of aan mensen die ik tegenkom op straat en wel wat extra’s kunnen gebruiken.

Wisselen met locals of andere toeristen – In sommige delen van de wereld is dit wat makkelijker dan in andere, maar het is zeker de meest voordelige. Je kunt immers zelf de gangbare koers opzoeken.

Wisselen op het vliegveld of busstations – Absoluut af te raden. Currency exchangers bieden de slechtste koersen en berekenen vaak een absurd hoge commissie.

Wisselen bij wisselkantoren –  In toeristische gebieden, langs grensovergangen of bij grote busstations struikel je bijna over al dit soort geldwisselkraampjes. Ze bieden de slechtste koers voor je vreemde valuta en rekenen onverwachte of verborgen commissies.

Voorkom dat je slachtoffer wordt

Slachtoffers van tasjesrovers, zakkenrollers en ander gespuis zijn meestal gewoon mensen die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plek bevinden. Ze vallen op door de manier waarop ze gekleed zijn, de sieraden die ze dragen of de dingen die ze zeggen. Door je kleding en je gedrag wat aan te passen, kun je voorkomen dat kwaadwillenden hun criminele pijlen op jou richten.

Geldbuidel? Nee dankje! – Met een geldbuidel zul je me niet zien rondlopen. Ik vind ze ongemakkelijk zittten, loop grotere kans de buidel ergens te vergeten en het schreeuwt: ‘Ik ben een toerist!’.

Fotocamera om je nek? Dacht het niet – Standaard je fotocamera om je nek meezeulen? Prima, maar ook hier zal het voor kwaadwillende direct duidelijk zijn dat er een potentieel slachtoffer hun wereld is binnengewandeld.

Lekker de toerist uithangen – Zelf probeer ik zo min mogelijk over te komen als een (rijke) toerist. Ik draag geen horloge, geen armbanden, geen kettingen, geen merkkleding en prop spullen die ik onderweg nodig heb -net als de locals- gewoon in een simpele tas of goedkope rugzak.

Verkeerde moment op de verkeerde plaats…

Slippers met witte sokken – Is het warm? Draag je slippers? Alsjeblieft doe die sokken uit. Het is geen gezicht en een absolute weggever dat je net nieuw in het land bent.

Gebruik je een landkaart? – Ja, die mensen bestaan nog! Bekijk hem niet al lopend, maar zoek een rustig plekje op, liefst uit het zicht van de massa. Stop de kaart niet opzichtig in je achterzak, maar in je tas of frommel hem onder je T-shirt. Voor Google Maps, gebruik je de volgende tip.

Smartphone in de hand – Lopend op straat houd ik mijn telefoon vast met de hand waar geen verkeer is. Een passerende voetganger, scooter of fietser, wordt daarmee niet in de verleiding gebracht het ding snel uit mijn handen te gritsen. Wil ik iets opzoeken, dan zoek ik een rustig plekje waar geen verkeer en weinig mensen zijn, zodat de telefoon niet zomaar uit mijn handen kan worden gerukt.

Richting vragen? – Zoek een vrouw! – Gelegenheidscriminelen zijn vrijwel altijd mannen. Ik kies bij voorkeur een vrouw uit om de weg te vragen, liefst ergens binnen (winkeltje, restaurant), zodat het niet opvalt dat mij de weg wordt gewezen.

Naam van mijn hotel? die ben ik vergeten – Waar ik verblijf, gaat niemand iets aan en ik deel mijn adresgegevens alleen als dit nodig is. Zelfs mensen waar ik een prima gevoel bij heb, vertel ik niet direct waar ik verblijf.

Taxi’s delen met onbekende locals? Doei! – Als ik vreemd gezelschap wil, dan zoek ik daar zelf wel naar. Onverwachte medereizigers, daar zit ik niet op te wachten. Voor backpackers of andere niet-lokale toeristen maak ik overigens (meestal) wel een uitzondering.

Nederlandse ambassade – Je zou ze maar nodig hebben. Zoek voor je afreist even uit waar de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade is en sla het telefoonnummer op in je smartphone.

Oplichting – In het ene land vind je mensen die zich voordoen als politieagent, in het andere land is vals geld weer een probleem. Lees over de specifieke oplichtingspraktijk voordat je afreist. Type in Google het woordje ‘scams‘, gevolgd door de naam van het land of de stad waar je heen gaat.

Een goed en verstandig money management begint bij de voorbereidingen. Zorg dat je verschillende middelen hebt om je geld te beheren, neem niet altijd alles mee en hou je aan simpele maatregelen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van diefstal. Heel veel reisplezier gewenst!

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...