zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Bedrijfsvoering in de meest optimale “Keep It Simple” vorm

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Als ik zo om me heen kijk naar andere digital nomads, dan lukt het me niet om een digital nomad te vinden die zijn of haar online bedrijf nog eenvoudiger heeft ingericht dan ik.

Wanneer ik anderen vertel hoe ik mijn internetonderneming in elkaar heb geknutseld, dan zijn zij hierover vaak erg kritisch en snappen ze niet dat ik het  “op die manier” inmiddels alweer 12 jaar lang zo heb volgehouden.

Terechte verbazing, zeker wanneer je weet dat:

 • Mijn hart, kennis en ervaring in het onderwijs ligt. Ik ben dol op kennis overdragen en dat zie ik als een van mijn sterke punten;
 • Ik ben helemaal niet zakelijk ingesteld en deed vooral in het begin enorm mijn best om het mijn klanten zo makkelijk als mogelijk te maken, zonder dat ik daarvoor betaald werd.
 • Als ondernemer krijg je te maken met een godsgruwelijke hoeveelheid regelgeving. En regels die van hogerhand worden opgelegd, daar heb ik als professional freebird een gruwelijke hekel aan.

Ik wilde wat en droomde wat..

Zoals gezegd: heb ik mijn internetonderneming door de jaren heen in elkaar geknutseld. Er was geen sprake van een vooropgezet plan. Er was slechts een doel en een droom: via het internet geld verdienen zodat ik mooie reizen kon maken

Ik had totaal geen verstand van online ondernemen en ben vanuit het niets gestart. Sterker nog: het duurde even voordat ik me eigenlijk realiseerde, dat ik best iets aardigs had neergezet.

Al dat geknutsel heeft ertoe geleid dat ik een internetbedrijfje heb dat stabiel inkomsten genereert en voldoende mogelijkheden biedt voor toekomstige uitbreidingen en ontwikkelingen. Het bedrijfje sluit prima aan op mijn wensen en behoeften en zorgt ervoor dat wat ik doe….. ik nog steeds met heel veel plezier doe.

Wat is er dan zo anders dan bij anderen?

Kijk ik om me heen, dan zie ik dat de meeste digital nomads ergens in de wereld hun bedrijf hebben geregistreerd. Dat kan in Nederland zijn of in het buitenland, maar ze zijn ergens verplichtingen aangegaan. Overigens hebben zij hier vaak heel goed overwogen redenen voor.

Daarnaast zie ik dat digital nomads allerlei zooi aanschaffen en onnodige kosten maken uit een soort van ontwikkelingsdrift. De angst dat men bepaalde ontwikkelingen mist of niet volop gebruik kan maken van allerlei moderne technieken, heerst hevig in het land der Digital Nomads. Die angst heb ik gelukkig nooit gehad en daarmee heb ik mijzelf misschien wat kennis tekort gedaan, maar tevens enorm veel geld bespaard.

TIP!

Op de website AlternativeTo vindt je alternatieven op bekende en vaak overdreven dure programma’s en apps.

Essentiële verschillen

Daarnaast zijn er een aantal specifieke dingen die mijn internetbedrijfje onderscheiden van anderen, bijvoorbeeld:

 • Ik heb bedrijfsmatig niets te maken met welke belastingdienst dan ook;
  Ik sta als persoon of bedrijf niet ingeschreven in Nederland of welk ander land dan ook. Ik hoef daardoor geen vermogensbelasting af te dragen. Ik bereken mijn klanten ook geen BTW en hoef dus bedrijfsmatig nies af te dragen. Dit heeft natuurlijk ook wat nadelen, maar die vallen in het niet bij alle voordelen.
 • Ik heb geen gedoe met BTW of belastingaangiften;
  Wie niet in Nederland ingeschreven staat hoeft geen belastingaangifte te doen. Ik krijg nooit wat terug, maar heb dus ook geen blauwe-envelop fobie. Het enige contact met de belastingdienst zijn de momenten waarop ik controleer of mijn werkwijze nog steeds wettelijk in orde is. Ik doe immers wel zaken met voornamelijk klanten uit Nederland en België.
 • Ik hoef me niet druk te maken over mijn pensioen;
  Want ik heb een pensioengat zo groot als de Noordzee, dus ik weet gewoon dat ik er zelf voor moet zorgen dat wanneer ik wil stoppen met werken, ik op mijzelf ben aangewezen. De leuke kant is echter dat ik helemaal zelf bepaal wanneer ik stop en geloof me….. dat gebeurt niet op de (huidige) 69 jaar die de Nederlandse overheid voor mij in gedachten heeft.
 • Ik heb geen kosten voor mijn websites gemaakt
  Die heb ik natuurlijk zelf gebouwd! En niet alleen die van mijzelf….maar in de afgelopen jaar voor meer dan 800 particulieren en bedrijven. In het begin voor slechts 50 euro per website, inmiddels voor een tikkeltje meer.
 • Ik adverteer nergens (dat doen mijn klanten voor me);
  Mond op mond reclame is nog altijd de beste reclame die je kunt hebben. Meer dan 80% van mijn klanten komen bij mij terecht op aanbeveling van anderen. Slechts een heel klein deel vindt mijn website en soms pik ik op sitedeals.nl wat leuke krenten uit de pap.
 • Ik gebruik geen dure software
  Ik weet dat er voor alles dat HELEMAAL GEWELDIG is, altijd wel door iemand anders een goedkopere of gratis variant is ontwikkeld. En dus zoek ik daarnaar en leer ik hoe uit dergelijke programma’s het uiterste kan halen. Daarnaast heb ik een verzameling websites die allerlei gratis tools aanbieden: van het combineren van PDF-bestanden, tot het comprimeren van foto’s.
 • Ik betaal alleen voor online diensten die ik ECHT nodig heb
  Ik betaal 4 dollar per maand om ervoor te zorgen dat mijn e-mail via GMAIL verloopt en natuurlijk maak ik kosten voor domeinnaam en webhosting, maar daar is alles mee gezegd. Hetzelfde geldt voor apps. Ik gebruik sowieso niet zoveel apps, maar kom ik er een tegen waarvoor betaald moet worden, dan is die app niet voor mij ontwikkeld en zoek ik een alternatief. Een duur boekhoudprogramma heb ik bijvoorbeeld geen behoefte aan: InvoicePlane is gratis Open Source software en makkelijk naar wens in te stellen!
 • Ik besteed vrijwel niks uit
  Dat kost meer tijd, bespaart geld maar levert ook heel veel kennis en ervaring op. Ik moet wel bekennen, dat ik tegenwoordig wel steeds meer uitbesteed.
 • Ik heb geen kantoor en werk nooit in co-working spaces
  Al die vreemde geluidjes van apparaten, andere talen en de goedkope koffie die vaak niet te zuipen is, zijn zomaar wat redenen. Maar de belangrijkste reden is, dat werken vanuit een lokaal restaurantje veel goedkoper, gezelliger, functioneler (je leert het land sneller kennen) en vooral rustiger is. (even snel een foto gemaakt “het kantoor” waar dit artikel is geschreven)
Mijn kantoor in Cambodja
Heerlijke koffie, goedkoop eten en lekker rustig!

Een compleet raadsel

Veel klanten vinden de manier waarop ik mijn internetbedrijfje run, helemaal geweldig. Zij profiteren van lage prijzen, krijgen goed werk opgeleverd en hebben daarnaast ook nog eens een mooi verhaal te vertellen: Ik heb een mannnetje in dienst die de weeld over zwerft!

Con-collega’s vinden me een luis in de pels en verwijten me ongelijke concurrentie. Beetje overdreven voor een een mans knustelwerkje, vind je niet? Andere digital nomads, vinden het een raadsel dat ik het zo lang heb volgehouden en eerlijk gezegd: dat vind ik zelf ook!

Hoe is het in godsnaam mogelijk?!

Door de jaren heen heb ik behoorlijk wat feedback gehad van klanten. Hierdoor heb ik meer dan voldoende inzicht gekregen om antwoord te kunnen geven op de vraag hoe het in godsnaam mogelijk is om zo lang en op deze manier een internetonderneming te runnen.

In het artikel “Dit zijn mijn absolute succesfactoren!” lees hoe ik mijn bedrijfje drijvend heb weten te houden en wat klanten nog steeds motiveert om met mij samen te werken.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...