zondag, juni 16, 2024
No menu items!

Lesgeven In Het Buitenland? Met Dit Spel Breek Je Eenvoudig Het Ijs!

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Ga je als vrijwilliger in het buitenland met groepen kinderen werken, dan doe je er verstandig aan om voor vertrek wat activiteiten, spelletjes en energizers te verzamelen waar je zo min mogelijk materiaal bij nodig hebt.

Waar ter wereld ik ook lesgeef, ik heb het spel met vrijwel elke groep kinderen waarmee ik heb gewerkt, wel gespeeld. Je hebt geen materialen nodig, kunt het binnen en buiten spelen en het spel is eenvoudig uit te leggen, zelfs aan zeer jonge kinderen.

Reistijger.nl onderschrijft de Richtlijnen vrijwilligerswerk met kinderen in het buitenland van Better Care Networks. Werk alleen met kwetsbare kinderen als je in het bezit bent van de juiste opleiding(en) en voldoende ervaring.

Zo speel je; Appel, Peer, Banaan, Fruitmix!

De bedoeling van het spel is dat kinderen om beurten een fruitsoort zeggen. Het eerste kind staat op, zegt ‘appel’ en gaat snel weer zitten, het tweede kind staat op, zegt ‘peer’ en gaat ook weer zitten, het derde kind staat op, zegt ‘banaan’ en gaat zitten. Tot slot staat ook het vierde vierde kind op en zegt ‘fruitmix’. Het vijfde kind begint weer met ‘appel’.

Wie zich vergist, te lang moet nadenken, voor zijn of haar beurt gaat of vergeet op te staan, is af en slaat zijn armen over elkaar. Wanneer iemand af is, begint de volgende speler weer met ‘appel’.

Voor welke leeftijdsgroep is dit spel het meest geschikt?

Zelf vind ik het spel het meest geslaagd, wanneer ik het speel met kinderen tussen de 8 en 10 jaar Kinderen in deze leeftijdscategorie hebben nog wat moeite met het uitvoeren van de verschillende taken: ze moeten bijhouden wie er af is, welke fruitsoort aan de beurt is en niet vergeten op te staan. Daarnaast blijven kinderen in deze leeftijdscategorie de lol van het spel inzien, zelfs als ze af zijn.

Oudere kinderen hebben het spel snel in de vingers, waardoor het soms lang duurt voordat een speler af is. In dat geval maak ik het spel wat lastiger, bijvoorbeeld door niet vier, maar vijf fruitsoorten te gebruiken. Oudere kinderen die ‘af’ zijn, verliezen vaak de interesse als het te lang duurt voordat het spel ten einde komt.

Hoe leg je het spel uit aan de kinderen?

De meest effectieve manier om dit simpele spel uit te leggen, is door een kind aan te wijzen, op te laten staan en appel te laten zeggen. Daarna laat je het kind weer zitten en doe je hetzelfde met kind twee, drie, vier en vijf. Kinderen vanaf een jaar of 8-9 snappen dan al snel de bedoeling. Bij jongere kinderen duurt het wat lager voordat ze het spel begrijpen.

Een paar handige tips:

  • Wanneer je dit spel niet in een kring speelt, maak dan eerst een testrondje, zodat de volgorde waarin kinderen aan de beurt zijn, duidelijk is.
  • Heb je een schoolbord bij de hand, dan is het handig om ter ondersteuning de vier fruitsoorten even op het bord te schrijven. Voor oudere spelers is dit meestal niet nodig.
  • Vervang de fruitsoorten gerust voor andere soorten of zelfs andere woorden. Bij oudere kinderen (of zelfs volwassenen) kun je ook vijf, zes of zeven woorden gebruiken.
  • Het spel is goed te gebruiken om bepaalde woorden extra te oefenen. Zodra kinderen de regels van het spel kennen, kun je eenvoudig de woorden veranderen. Handig als je van plan bent om bijvoorbeeld engelse les te geven in het buitenland.
  • Wanneer een speler af is, maak ik meestal een geluidje in plaats van ‘af’ of ‘out’ te zeggen. Klinkt leuker, vriendelijker en is grappig.

Wanneer speel je dit spel?

Wanneer je dit spel voor de eerste keer speelt, is het handig om hier voldoende tijd voor uit te trekken, bijvoorbeeld 15-20 minuten.  hebben de kinderen het spel eenmaal onder de knie, dan duurt het spel meestal niet langer dan 5-10 minuten. Je kunt het spel dan gebruiken als energizer tussen twee lessen door, als onderdeel van een taalles of afsluiting van de dag.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...