zaterdag, juni 15, 2024
No menu items!

WAARSCHUWING voor Startende Digital Nomads! Wijk Af!

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Wie vindt dat het tijd wordt voor ‘iets anders‘, wordt geen digital nomad, maar koopt een nieuw bankstel, een sjaal of gaat op zondag eens niet naar het bos, maar naar het strand. Kiezen voor een leven als digital nomad MOET een zeer bewuste en weloverwogen beslissing zijn. Wie het goed doet, zal namelijk geen weg terug weten te vinden en wie het fout aanpakt, wacht een hobbelige weg terug.

Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een digital nomad levensstijl, dan zul je een aantal skills willen ontwikkelen die voor elke succesvolle digital nomad onmisbaar zijn. Een van de meest essentiële skills die je in je nieuwe leven als digital nomad nodig zult hebben, is de vaardigheid om van bestaande paden af te wijken.

Effe een kort verhaaltje om een bodempje te leggen….

Het is ergens 2005 ofzo en de kinderen uit mijn groep 8 zijn net de deur uit. Ik heb het gehad voor vandaag en sta op punt van vertrek.  Terwijl ik de deur van het lokaal afsluit, zie ik aan het begin van de gang de moeder van John uit mijn klas aan komen lopen. Met forse treden banjert ze de gang door en van haar gezicht lees ik af dat ze not-amused is. “Zou het iets te maken hebben met die honderdvijftig strafregels die ik hem in de pauze heb laten schrijven?, vraag ik me in gedachten af?

Ze ziet dat ik de klasdeur afsluit, versnelt haar pas en alsof ze mee surft op de snelheid van het licht, staat ze sneller dan verwacht pal voor mijn neus:

ZIJ: “Kan ik even met je praten?”.
IK:
“Nee, ik ga naar huis.”
ZIJ: “Michel, dit kan echt niet wachten tot morgen”
IK: “Vast wel, gaat het over die strafregels?”.
ZIJ: “Ja, ik vind dat niet kunnen!”
IK: “Wat vindt u niet kunnen: elke dag je tafel volschrijven en de schoonmaker met extra werk opzadelen?”
ZIJ: “Ja, ik snap dat hij dat niet mag doen, maar hij heeft wel zijn pauze nodig”
IK: “Hij heeft zijn pauze gehad en goed gebruikt om de tafels schoon te maken. En die 150 keer is veel minder dan de 250 keer dat ik hem gezegd heb niet op zijn tafel te schrijven”
IK vervolg betoog en sluit af: “Luister, ….John is absoluut een schat van een kind , maar ik ben er zo ziek van dat ik elke dag met hetzelfde probleem opgescheept zit. Flikt hij het morgen weer, dan schrijft hij er 200 en maakt hij ook de tafels van groep 7 schoon. En dat gaat net zolang door tot hij oud genoeg is om de baan van de schoonmaker over te nemen of totdat u hem ervan kan overtuigen dat het veel verstandiger is om, net als alle andere kinderen, een kladblaadje te gebruiken. Want mij lukt het blijkbaar niet!

En nu ga ik echt naar huis.

Afwijken van het geijkte pad

Een situatie als hierboven (ouder wil nog even met de leraar praten) dient zich  dagelijks op honderden basisscholen aan. De meeste leraren hebben geleerd (of is verteld) dat het geijkte pad in dit soort situaties er ongeveer zo uitziet:

  • Ik (leraar) wil eigenlijk naar huis, maar ik zie dat jij (moeder) niet zo happy bent;
  • En dus lijkt is het verstandig om even samen te gaan zitten…
  • Zodat jij (moeder) je hart kunt uitstorten en mij (leraar) precies vertelt wat ik eigenlijk al weet;
  • Waarna ik (leraar) je kan uitleggen wat er allemaal is gebeurd en waarom ik (de leraar) gereageerd heb zoals ik heb gereageerd;
  • En dan mag jij (moeder) nog een keer zeggen dat je het begrijpt maar het er niet mee eens bent
  • Zodat ik (leraar) jou kan vragen, wat ik (de leraar) dan voortaan beter kan doen
  • Waarop jij (als moeder)  natuurlijk geen (heel erg goed) antwoord hebt, omdat jij (moeder) nu eenmaal geen onderwijzer bent, maar moeder
  • En ik (leraar) mijzelf vervolgens gedwongen voel een alternatief op te werpen, waarvan ik (de leraar) weet dat het niet gaat werken, maar wat er wel voor zal zorgen dat jij (moeder) je happy voelt en ik (leraar) verdorie eindelijk naar huis kan.

De kwaliteit van het onderwijs holt achteruit. Niemand wil nog leraar worden en de werkdruk is niet meer om te harden….althans zo staat overal te lezen.

Een van de redenen waarom de achteruitgang in het onderwijs niet tot stilstand kan worden gebracht, is (in my honest opinion), omdat leraren simpelweg niet bereid zijn om van geijkte paden af te wijken, zelfs niet wanneer de uitkomst bij voorbaat al vast staat en nadelige gevolgen heeft voor leerkracht, leerling, school en indirect ook de ouders.

Trekken we dat door naar jouw toekomst als digital nomad….

Laat dan de chaos in het onderwijs als waarschuwing dienen:

Wie niet bereid is van geijkte paden af te wijken, loopt een groot risico hetzelfde pad te bewandelen als honderden falende digital nomads voor je hebben gedaan, namelijk een moeizame weg terug naar Nederland of door blijven modderen richting helemaal niets….

Falende digital nomads?

Ja , wat dacht jij dan: “Ik wordt Digital Nomad, want daar hangt een garantiebewijs aan?

Nee, precies…..

Ik schat dat 1 op de 20 digital nomads erin slaagt om langer dan twee jaar een online inkomen te verdienen, terwijl hij of zij de wereld over reist! En het zou me niets verbazen als de werkelijke verhoudingen nog verder uit elkaar liggen.

Digital nomadschap is geen verrijking, maar een opvulling

Mensen die digital nomad worden, doen dat vaak vanuit de gedachte dat ze daarmee hun leven verrijken. Ze willen meer vrijheid, zelfstandigheid of meer geld. Meer van de wereld zien en meer culturen ontdekken.

 Ik noem dat een positieve denkfout:!

Het digital nomadschap is namelijk helemáál geen verrijking van je huidige leventje, maar een opvulling van iets waarvan je vindt of voelt dat je het ontbreekt. Immers, wie zoekt naar meer vrijheid, meer zelfstandigheid, meer zelfbeschikking of meer geld, heeft het op dit moment niet of in ieder geval niet in bevredigende mate…. toch?!

If you always do, what you always did, you will always get, what you always got

Je wilt iets hebben, dat je tot nu toe niet of niet in voldoende mate hebt gehad.  Ligt het dan niet voor de hand dat je daarvoor moet beschikken over kennis en vaardigheden die je tot nu toe helemaal niet of hooguit  in mindere mate hebt ontwikkeld?

Immers…..

Of meer vrijheid, meer zelfstandigheid en meer geld een een “verrijking” van je leven wordt, dat weet je helemaal niet! Je hebt het immers nooit kunnen ervaren.

Er zijn mensen die zich met heel vee vrijheid totaal geen raad weten. Er zijn mensen die het heel prettig vinden wanneer anderen hen vertellen wat ze moeten doen. En er zijn mensen die helemaal de weg kwijt raken, wanneer ze over te veel geld beschikken.

Je staat op het punt je leven drastisch te veranderen

En dat betekent dat je jezelf moet realiseren dat je voor een succesvolle metamorphose, andere skills nodig hebt. Je zult nieuwe ervaringen ondergaan, nieuwe mensen ontmoeten en andere skills nodig hebben om al dat mooi te kunnen verwerken.

Om die kennis en vaardigheden op te doen is het essentieel dat je leert af te wijken van de geijkte paden. Wie niet bereidt is of niet in staat blijkt om nieuwe wegen te bewandelen, nieuwe methoden in de praktijk te brengen en afscheid te nemen van vertrouwde denkpatronen… zal naar alle waarschijnlijkheid een weinig succesvolle carrière als digital nomad tegemoet gaan.


En Johnny?

John was een superleerling, echt waar! Zo’n jongen die altijd even wilde checken of de meester zijn woorden om durfde te zetten in daden. En dus stond John de volgende dag tafels te poetsen in groep 7. Daarna was het hem duidelijk en kon de schoonmaker de rest van het jaar elke dag 10 minuten eerder naar huis.

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...