zondag, juni 16, 2024
No menu items!

9 Tips om te voorkomen dat je meer betaalt dan de locals

Michel Minnebreuker
Michel Minnebreuker
Onderwijzer, copywriter, webdesigner, digital nomad, maar vooral levensgenieter!

Als budgetal nomad heb je vaak geen idee welke of een prijs in een ver en vreemd land goedkoop, gangbaar, overdreven of juist overdreven hoog is. daar maken lokale marktlieden maar al te graag gebruik van.

Hieronder een aantal tips die ook jou wellicht helpen te voorkomen dat je meer betaalt voor een product dan de locals.

#1 Niet vergelijken met Nederlandse prijzen

Een pakje sigaretten kost in Nederland minimaal 7 euro. In Cambodja heb je voor dat geld heb je in Cambodja 3 drie sloffen van 10 pakjes!.

Vergelijk prijzen over de grens alleen met de prijzen in Nederlands, wanneer je in een EU-land bent, Australië, de Verenigde Staten of Canada. In de rest van de wereld liggen de prijzen beduidend lager. (uitzonderingen daargelaten)

#2 Nederland is het duurste land ter wereld

Klopt niet, maar is wel een trucje om jezelf ervan te weerhouden prijzen te vergelijken met die in Nederland. Reis je naar landen in Afrika, Azië of Midden- en Zuid-Amerika, dan zullen prijzen voor producten en diensten (in de meeste landen) altijd lager zijn dan in Nederland.

Overigens heb ik het hier alleen over producten waar wij als budgetal nomads in geïnteresseerd zijn. Ik praat niet over zaken als gezondheidszorg of onderwijs.

#3 Bezoek een groot winkelcentrum

Niets kopen? Alleen maar kijken…. want in grotere winkelcentra, liggen prijzen vaak hoger dan op de lokale markt of in kleinere winkels.

Voordeel is dat in grote winkelcentra, de winkles hun artikelen meestal van een prijslabel voorzien. Je hoeft niemand iets te vragen en krijgt een goede indruk van gangbare prijzen op je nieuwe bestemming.

#4 Leer vloeiend  “Wat kost dit?” in de lokale taal

In veel landen staan mensen raar te kijken, wanneer je wat zinnetjes in de lokale taal kunt spreken. Men neemt dan gelijk aan al wat langer in het land bent en op de hoogte bent van de gangbare prijzen. Men is dan minder snel geneigd je een hogere prijs voor te spiegelen.

Eh…nadeeltje:

Men zal je vraag waarschijnlijk ook in de lokale taal beantwoorden. Gelukkig zijn getallen vaak makkelijk te leren en doen we dit vaak al automatisch.

#5 Negeer “Afdingen is niet gebruikelijk”

Ook op reistijger wordt bij elk land aangegeven in hoeverre afdingen gebruikelijk is. Echter budgetals lezen daar het best overheen!

Afdingen in in geen enkel land ter wereld verboden en wie standaard probeert af te dingen op de prijs, zal zichzelf honderden euro’s weten te besparen: ook in landen waar afdingen helemaal niet gebruikelijk is.

#6 Koop meerdere dingen tegelijk

Verkopers willen geld verdienen en in tegenstelling tot in Nederland interesseert ze het nietes of ze per product winst of verlies maken: alles draait om het grote plaatjes.

Des te meer producten je koopt, des te hoger de totaalprijs en des te meer de verkoper. Heeft de verkoper de indruk dat hij meer producten aan je kan slijten, dan zal hij steeds opnieuw korting aanbieden.

#7 Bouw een reputatie op

Blijf je langer op dezelfde bestemming, zoek dan niet steeds nieuwe winkeltjes op, maar ga terug naar de shops waar je ze goed geholpen hebben en korting hebben geboden. Grote kans dat die korting dan steeds wat groter zal zijn.

Daarnaast bouw je ook aan je reputatie, je aanwezigheid in het gebied en zul je jezelf sneller vertrouwd voelen op je nieuwe bestemming.

#8 Sla een local aan de haak!

Dat kan een tuktuk-driver zijn, personeel van het hostel of hotel of gewoon iemand die je aanspreekt op straat. Nodig ze uit voor een maaltijd in ruil voor een behulpzaam bezoek aan de lokale markt. Leg ze uit dat zij als locals precies weten wat de prijzen zijn en je geen zin hebt om meer te betalen dan wat nodig is.  Succes verzekerd, mits je de juiste persoon weet uit te kiezen, natuurlijk!

En! Leer je verlies te nemen #9

In veel landen is het minimumloon dat mensen maandelijks verdienen ver onder de armoedegrens. Zij doen er alles aan om wat geld te verdienen, vaak door lange uren te maken en zwaar, saai of gevaarlijk werk te verrichten.

Soms kan het enorm goed voelen net wat meer te betalen dan normaal. Simpelweg, omdat je weet dat je daarmee een extra bijdrage levert aan het welzijn van iemand anders en meestal zelfs een compleet gezin.

 

Blogs uit dezelfde categorie

Nieuwste blog

Van nieuwe naar trouwe klanten – Vijf effectieve strategieën

Wie online geld wil verdienen, heeft de keuze uit honderden methoden om dat te doen. Bij de meeste methoden...

Eerdere blogs...